Η Wikipedia αλλάζει το «χρηματιστήριο» των τουριστικών προορισμών
Photo Credits: Shutterstock

Η Wikipedia αλλάζει το «χρηματιστήριο» των τουριστικών προορισμών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ξεχάστε τις ακριβές διαφημιστικές καμπάνιες: ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους για τους κρατικούς φορείς να διαφημίσουν τους προορισμούς τους είναι η ανανέωση των σελίδων τους στη Wikipedia.

Οικονομολόγοι στα πανεπιστήμια Collegio Carlo Alberto και ZEW στο Μάνχαϊμ, ανακάλυψαν ότι για μερικούς προορισμούς η επεξεργασία των σελίδων στη Wikipedia θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τουριστικών εσόδων μέχρι και κατά 100 χιλιάδες λίρες.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία διάφορες ισπανικές πόλεις και ανανέωσαν στοχευμένα ορισμένα σημεία των σελίδων τους στη Wikipedia, προσθέτοντας μερικές παραγράφους για την ιστορία των προορισμών και των τοπικών αξιοθέατων, αλλά και αντικαθιστώντας τις παλιές φωτογραφίες με νεότερες υψηλότερης ανάλυσης.

Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου μεταφέρθηκε στη συνέχεια από την ισπανική εκδοχή της Wikipedia στη γαλλική, τη γερμανική, την ιταλική και την ολλανδική.

Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα: η προσθήκη δύο παραγράφων και μίας νέας φωτογραφίας αύξησε τον αριθμό των διανυκτερεύσεων κατά 9%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η προσθήκη πληροφοριών σε όσες σελίδες πόλεων δεν είχαν αρκετό περιεχόμενο θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα μέχρι και 33%.

«Αν επεκτείνουμε την ιδέα σε όλο τον τουριστικό κλάδο, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, Μαρίτ Χινοσάρ, Τόμας Χινοσάρ, Μάικλ Κούμερ και Ολγκα Σλίβκο. «Θα μπορούσε να φέρει δισεκατομμύρια ευρώ».

Οι αλλαγές είναι τόσο μεγάλες που είναι άξιο απορίας γιατί περισσότεροι προορισμοί δεν ανανεώνουν τις σελίδες τους στη Wikipedia, αναφέρουν οι ερευνητές. Τα λήμματα της Wikipedia γράφονται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές. Η προσθήκη πληροφοριών από ανθρώπους που έχουν γνώση για τους προορισμούς θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Ο τρόπος λειτουργίας της Wikipedia βέβαια μπορεί να δώσει τη λύση στο ερώτημα: σχεδόν όλες οι προσθήκες που έγιναν στην ολλανδική Wikipedia αφαιρέθηκαν εντός 24 ωρών, περιορίζοντας το εύρος της έρευνας σημαντικά.

Ένας συντάκτης της ολλανδικής Wikipedia είχε παρατηρήσει το πείραμα των οικονομολόγων με αποτέλεσμα να απαγορεύσει οποιαδήποτε αλλαγή από την ομάδα, καθώς οι αλλαγές για εμπορικούς λόγους δεν επιτρέπονται.

Η έρευνα δεν είναι πρώτη που υποστηρίζει ότι την επιρροή που έχει η Wikipedia. Άλλη έρευνα είχε ανακαλύψει ότι οι αλλαγές του στις σελίδες για επιστημονικά ζητήματα στη Wikpedia, «δημιουργεί αλλαγές σε εκατοντάδες άλλα επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με το αρχικό». Ακόμα και οι ακαδημαϊκοί κοιτούν τη Wikipedia και πολύ συχνά παραθέτουν τις ίδιες έρευνες που παρατίθενται και στην έρευνα.

με πληροφορίες από Guardian

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More