Ο «Ιανός» της δεκαετίας του 1950: οι μεσογειακοί κυκλώνες που «χτύπησαν» την Αττική

Ο «Ιανός» της δεκαετίας του 1950: οι μεσογειακοί κυκλώνες που «χτύπησαν» την Αττική

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το σπάνιο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα που αυτές τις μέρες έχει πάρει το όνομα του Ρωμαίου Θεού των «ενάρξεων», Ιανού, έχει επισκεφθεί και άλλες φορές τη χώρα μας.

Κάθε φορά τρομοκρατούσε τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες περνούσε, συναισθήματα που αποτυπώνονταν και στον Τύπο της εποχής.

Δύο τέτοιοι καταστροφικοί κυκλώνες είχαν «χτυπήσει» την Αττική τη δεκαετία του 1950, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο νησί της Σαλαμίνας.

Η εφημερίδα Εμπρός (26/1/1952, Αρ. Φύλλου 2113) έγραφε ότι ο «μικροκυκλώνας», όπως τον χαρακτήριζε, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και χωράφια στη Σαλαμίνα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Εμπρός.

Συγκεκριμένα στα Αμπελάκια 70 οικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το πέρασμα του κυκλώνα, εκ των οποίων οι 20 κατέρρευσαν, ενώ αναφέρθηκαν και τραυματισμοί κατοίκων.

Χειρότερη ήταν η κατάσταση στα Παλούκια της Σαλαμίνας, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εποχής, 10 σπίτια υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, ξεριζώθηκαν 1000 ελιές, καταστράφηκε ολοσχερώς ένα κτήμα 200 στρεμμάτων και μία αγκυροβολημένη βάρκα παρασύρθηκε από το κύμα και βρέθηκε αναποδογυρισμένη στη στεριά.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα οι γέροντες ναυτικοί της Σαλαμίνος έλεγαν ότι δεν είχαν ξαναδει κάτι παρόμοιο στη ζωή τους. Μάλιστα, ένας εξ’ αυτών που βρισκόταν στην ακτή την ώρα που «έσκασε» ο κυκλώνας ανέφερε ότι τα κύματα έφτασαν τα 300 μέτρα.

Από το δημοσίευμα της εφημερίδας Εμπρός.

Ενας παρόμοιος κυκλώνας χτύπησε και πάλι τη Σαλαμίνα τρία χρόνια αργότερα τον Νοέμβριο του 1955, αφήνοντας πίσω του εξίσου καταστροφικές ζημιές.

Οι ζημιές φαίνονται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου.

Κολάζ φωτογραφιών από τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας στην Καλαμάτα το 1955
© Ε.Λ.Ι.Α.

Οι περιπτώσεις του 1995 και του 2018

Βέβαια, υπάρχουν και πιο πρόσφατα παραδείγματα μεσογειακών κυκλώνων που έχουν χτυπήσει τη χώρα μας.

Το 1995 ένας μεσογειακός κυκλώνας «χτύπησε» νότιο Ιόνιο. Οπώς έγραφε το 2005 σε άρθρο του για τους μεσογειακούς κυκλώνες ο Γιάννης Σουλιώτης στην Καθημερινή: «Στη διάρκεια του 1995 μεσογειακός κυκλώνας “χτύπησε” τη χώρα μας και συγκεκριμένα το Νότιο Ιόνιο. Ευτυχώς όμως είχε “εκτονώσει” τη μανία του στη θαλάσσια περιοχή προκαλώντας μικρές μόνο καταστροφές στα ηπειρωτικά και συγκεκριμένα την Κεφαλονιά και τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου».

Μία αντίστοιχη καταιγίδα είχε αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο και τον Σεπτέμβριο του 2018. Η καταιγίδα, που έμεινε γνωστή με το όνομα Ζορμπάς, μπήκε στην Πελοπόννησο δυτικά της Καλαμάτας, αφήνοντας πίσω της πολλές καταστροφές. Χαρακτηριστικά είναι και τα βίντεο εκείνων των ημερών.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More