Τα 9 δυσκολότερα βουνά για αναρρίχηση στον κόσμο
Photo Credits: Shutterstock

Τα 9 δυσκολότερα βουνά για αναρρίχηση στον κόσμο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Κέντον Κουλ, ένας από τους διασημότερους ορειβάτες στον κόσμο, μιλάει για τα 9 δυσκολότερα βουνά που ανέβηκε ποτέ. 

Ο Βρετανός ορειβάτης έχει κατακτήσει τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, ενώ του έχει δοθεί και το παρατσούκλι ο «βασιλιάς των βουνών».

Ανάμεσα στα επιτεύγματα του είναι ότι έχει καταφέρει να ανέβει 14 φορές στο Εβερεστ, ενώ είναι ο πρώτο άνθρωπος που πραγματοποίησε αναβάσεις σε Muptse, Everest και Lhotse σε μία διαδρομή, χωρίς να σταματήσει στο ειδικό κατασκηνωτικό καμπ.

Σε συνέντευξη του, περιέγραψε τα εννιά βουνά που του «χάρισαν» τις δυσκολότερες εμπειρίες ανάβασης.

Ντενάλι, ΗΠΑ

Το όρος Ντενάλι στην Αλάσκα.
Το όρος Ντενάλι στην Αλάσκα. © Shutterstock

«Είχα μια ερωτική σχέση με την Αλάσκα – ιδιαίτερα με το Cassin Ridge, που χωρίζει τη νότια όψη του Ντενάλι (επίσης γνωστό και ως βουνό McKinley). Είναι πραγματικά περίεργο, γεμάτο με χιόνι και πάγο, με έξι διαθέσιμες πιθανές διαδρομές, από τις ευκολότερες έως τις πραγματικά προκλητικές. Η «ποιότητα» του βράχου είναι απίστευτη, ενώ η αναρρίχηση στην Αλάσκα είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο», αναφέρει ο Κουλ.

Ορος Χάντερ, ΗΠΑ

«Θα χρειαστείτε τα στεφάνια σας για τη βόρεια πλευρά του όρους Χάντερ, γνωστή και ως “Moonflower Buttress”. Την κορυφή του βουνού «κατέκτησαν» για πρώτη φορά το 1983 οι Τόντ Μπίμπλερ και Ντάγκ Κλέουιν. Είναι μία αρκετά δύσκολη διαδρομή, όμως χωρίς αμφιβολία η καλύτερη ορεινή ανάβαση που έχω πραγματοποιήσει ποτέ», περιγράφει ο Κουλ.

View this post on Instagram

Eamonn Walsh leads the third pitch of "The Shaft" on the Moonflower Buttress of Mount Hunter in 2007 📷: Mark Westman ____________________________________________________ This week I'm sharing photos that accompany episode 05 // Alaska Ranger: Mark Westman (link in bio). Mark Westman is one of Alaska’s most prolific alpinists. On Denali alone, he’s climbed a myriad of monumental routes including the Cassin Ridge, Isis Face, Denali Diamond and Slovak Direct. He’s also climbed a number of important routes on other Alaska Range peaks peaks including Mount Hunter, Mount Silverthrone and Mount Huntington. On episode 05, Westman traces his roots in the outdoors, the important partnerships in his life and the challenges he’s faced in and out of the mountains. _______________________________________________________ #thefirnline #alaska #denali #mounthunter #moonflowerbuttress #iceclimbing #mountaineering #alpinist #backcountry #stories #audio #podcast #campvibes

A post shared by The Firn Line (@thefirnline) on

Ελ Καπιτάν, ΗΠΑ

Ο μονολιθικός σχηματισμός Ελ Καπιτάν στην Καλιφόρνια. © Shutterstock

«Το Εθνικό Πάρκο Yosemite προσφέρει μερικές από τις πιο δύσκολες διαδρομές αναρρίχησης στον πλανήτη. Το Ελ Καπιτάν είναι ένας κάθετος λιθικός σχηματισμός ύψους 900 μέτρων. «Η μύτη» είναι η πιο διάσημη διαδρομή του, αποτελώντας το “άγιο δισκοπότηρο της αναρρίχησης” – που όλοι θέλουν να κατακτήσουν».

Βουνό Ασγκαρντ, Καναδάς

Τα 9 δυσκολότερα βουνά για αναρρίχηση στον κόσμο
Το Βουνό Ασγκαρντ στον Καναδά. © Shutterstock

«Από που να ξεκινήσεις με αυτό το απίστευτο νησί πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο; Είναι σαν το Yosemite σε στεροειδή! Η τοποθεσία του όρους Ασγκαρντ είναι απίστευτη – περιβάλλεται από παγωμένες θάλασσες και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να φτάσεις στην κορυφή. Είναι τόσο εντυπωσιακό, που σκηνή από τις ταινίες του James Bond γυρίστηκε εδώ», τονίζει ο Κουλ.

Αιγκερ, Ελβετία

Τα 9 δυσκολότερα βουνά για αναρρίχηση στον κόσμο
Ορειβάτης στην κορυφή του Άιγκερ. © Shutterstock

«Αυτό το βουνό είναι μια από τις μεγαλύτερες ορεινές αναρριχήσεις στην Ευρώπη. Έχει μία πολύ διάσημη διαδρομή στη βόρεια πλευρά του – η οποία είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη. Ηταν ένα από τα τελευταία μεγάλα μέρη των Άλπεων που «κατακτήθηκαν» ( η πρώτη ανάβαση στο βουνό έγινε το 1938). Το έχω ανέβει μερικές φορές και είναι υπέροχο όταν υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες, όμως έχει το δικό του καιρικό σύστημα και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο πολύ γρήγορα».

Μπέν Νέβις, Σκοτία

« Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα βουνό που μεταμορφώνεται καθώς αλλάζουν οι εποχές. Το χειμώνα είναι καλυμμένο με χιόνι, αποτελόντας έναν καταπληκτικό χώρο για αναρρίχηση στον πάγο, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει μοναδική αναρρίχηση σε βράχους. Μπορεί τα Βρετανικά βουνά να είναι μικρότερα από κάποια άλλα στον κόσμο, έχουν όμως χαρακτήρα και και δυναμική πολύ μεγαλύτερη από το ύψος τους. Το Μπεν Νέβις θα δοκιμάσει οποιονδήποτε ορειβάτη, ενώ βρίσκεται ακριβώς στο “κατώφλι” μας – το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει ο Κουλ.

Αναπούρνα, Νεπάλ

Τα 9 δυσκολότερα βουνά για αναρρίχηση στον κόσμο
Το όρος Αναπούρνα στα Ιμαλάια. © Shutterstock

«Η 10η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Το 1950 η Ανναπούρνα έγινε η πρώτη κορυφή 8.000 μέτρων στον κόσμο στην οποία κάποιος αναρριχήθηκε – τρία χρόνια πριν από την πρώτη ανάβαση στο Εβερεστ. Η ανάβαση στο νότιο τμήμα βρίσκεται στην ταξιδιωτική λίστα όλων των αναρριχητών», λέει ο Κούλ.

Βουνό Arapiles, Αυστραλία

«Είναι μία από τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για “αυθεντική” αναρρίχηση σε βράχο. Έχει τα πάντα – τόσο σκληρή όσο και εύκολη sport και trad αναρρίχηση».

Φονταινεμπλώ, Γαλλία

Βουνό Fontainebleau
Η θέα από το βουνό Fontainebleau. © Shutterstock

«Στα νότια του Παρισιού, υπάρχει ένα αρχαίο δάσος στο Φονταινεμπλώ που είναι γεμάτο από πέτρινους λίθους. Δεν θα χρειαστείς σχοινί, καθώς έχει γύρω στα 12 με 15 πόδια ύψος. Είναι αρκετά απομακρυσμένο από τις κρύες, ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα μεγάλα βουνά και την Αναπούρνα αλλά ακόμη και έτσι μπορείς ακόμα να βρεις δύσκολες διαδρομές που θα σε δοκιμάσουν. Μπορεί ακόμη και να χαθείς εκεί – ποτέ μην σκαρφαλώσεις τον ίδιο βράχο δύο φορές. Είναι ένα πανέμορφο μέρος για αναρρίχηση».

Με πληροφορίες από RedBull.com


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More