Ερευνα: αμελητέα η επίδραση του «lockdown» στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Photo Credits: Shutterstock

Ερευνα: αμελητέα η επίδραση του «lockdown» στην υπερθέρμανση του πλανήτη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ασήμαντη αναμένεται να είναι η θετική επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη από  το «lockdown», που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιβαλλοντικό περιοδικό Nature Climate Change. 

Οι σημερινές – πρωτόγνωρες – καταστάσεις που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρατηρηθεί ποιες ενδέχεται να είναι οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, από μία κατακόρυφη πτώση της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Σε προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, αποτυπώθηκε μία σημαντική μείωση αέριων ρύπων (διοξείδιο άνθρακα, οξείδια αζώτου κ.ά.), η οποία φάνηκε να κυμαίνεται από 10% έως 30%. Η συγκεκριμένη μείωση, ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης κίνησης οχημάτων και του γεγονότος ότι πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. 

Γυναίκα κάνει ποδήλατο με μάσκα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκε σημαντικά η κίνηση οχημάτων © Shutterstock

Η νέα αυτή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Πιρς Φόρτσερ, καθηγητή  του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς και διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Priestley για το Κλίμα, εξετάζει τις συγκεκριμένες επιπτώσεις από μία περισσότερο μακροπρόθεσμη σκοπιά. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης  

Η μελέτη, προσπάθησε να εξετάσει τον αντίκτυπο που θα έχει η μείωση των αέριων ρύπων μακροπρόθεσμα, χρησιμοποιώντας στοιχεία των Google και Apple, που αφορούσαν την ανθρώπινη «κινητικότητα» που κατεγράφη σε 114 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα.

 Οι καθολικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται να οδήγησαν σε απότομη μείωση των επιπέδων αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα, όμως αυτή η μεταβολή δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης μακροπρόθεσμα. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια θερμοκρασία κάνουν λόγο για μείωση της τάξεως των 0,005 έως 0,01 βαθμούς Κελσίου, στη συνολικότερη αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέπεται έως το 2030.  

Πολικές αρκούδες
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα © Shutterstock

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι ακόμη και εάν τα περιοριστικά μέτρα διατηρηθούν εν μέρη έως το 2021, η όποια θετική επίδραση που θα προκύψει από τη μείωση στην εκπομπή ρύπων θα τελειώσει έως το 2025, αφήνοντας την αμελητέα μείωση που προαναφέρθηκε ως μοναδική «παρακαταθήκη» της, έως το 2030. 

Ενώ η μείωση στις τιμές των οξειδίων του Αζώτου «άγγιξαν» ακόμη και το 30% κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η συνολική τους επιρροή στη μείωση της θερμοκρασίας αντισταθμίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταυτόχρονη μείωση της τάξεως του 20% που παρατηρήθηκε στα επίπεδα των εκπομπών Διοξειδίου του Θείου, το οποίο προέρχεται από την καύση του Άνθρακα.

Το συγκεκριμένο αέριο συμβάλλει στη δημιουργία αερολυμάτων, τα οποία αντανακλούν το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα, βοηθώντας στο να διατηρηθούν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτή η «αντιστάθμιση», σε συνδυασμό με τον προσωρινό χαρακτήρα των περιορισμών που επιβλήθηκαν ελέω πανδημίας, συμβάλλουν στο να καταστεί τελικά εξαιρετικά μικρός ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η μείωση των εκπομπών που βιώσαμε κατά τη διάρκεια COVID-19 είναι προσωρινή, και ως εκ τούτου δεν θα κάνει τίποτα για να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή» ανέφερε στο Sciencenews η Κορίν λε Κουέρ, επιστήμονας ειδικευόμενη σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και εκ των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη μελέτη.

Η «πράσινη» ανάκαμψη μοναδικό «όπλο» απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, τονίζουν ότι «σημείο καμπής» για να επέλθει μία πιο ουσιαστική μεταβολή στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι χώρες κατά τη διάρκεια της οικονομικής επανεκκίνησης που θα ακολουθήσει το τέλος της πανδημίας.

Μοναδικός τρόπος για να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας τους ο,3 βαθμούς Κελσίου έως το 2050, και να διατηρηθεί στο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα είναι να υιοθετηθεί ένα συλλογικό – «πράσινο» μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριοποίησης.

«Κλειδί» για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα είναι η μετάβαση στην χρησιμοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, καθώς τα ορυκτά καύσιμα έχουν αποδεδειγμένα καταστροφικό αντίκτυπο για το παγκόσμιο κλίμα.

Καταστροφή περιβάλλον
Οι συμβατικές μορφές ενέργειας έχουν αποδεδειγμένα καταστροφικό αντίκτυπο για το παγκόσμιο κλίμα © Shutterstock

Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία θα έχει το να μην επιστρέψουν τα επίπεδα των ρύπων που προκαλούνται από τις μεταφορές, σε προ COVID-19 επίπεδα.

Γενικότερα, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν στη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, που υπογράφηκε το 2015 στο Παρίσι.

«Οι καταστροφές έχουν αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν την ευκαιρία για να επέλθουν οι μεγαλύτερες αλλαγές», ανέφερε η Χάριετ Φόρτσερ, η οποία συνεργάστηκε με τον πατέρα της, Πιρς Φόρτσερ, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση της μελέτης.

Με πληροφορίες από BBC, ScienceNews, The-Scientist

Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Nature Climate Change.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More