Πώς η πανδημία επηρεάζει τα όνειρα μας
Photo Credits: Shutterstock

Πώς η πανδημία επηρεάζει τα όνειρα μας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οταν η πανδημία εισέβαλε στις ζωές όλων πέρυσι, πολλοί άρχισαν να βλέπουν πολύ έντονα και ζωντανά όνειρα κάθε βράδυ.

Αντιμέτωποι με την απειλή του Covid-19, οι εγκέφαλοί των ανθρώπων ήταν συγκλονισμένοι και μετέφεραν το άγχος στον ύπνο τους.

Τώρα περισσότερο από ένα χρόνο μετά, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει τις αλλαγές που έφερε η πανδημία, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν τα όνειρα των ανθρώπων έχουν επίσης προσαρμοστεί σε αυτήν τη «νέα κανονικότητα».

Επιστήμονες και ψυχολόγοι ερευνούν αυτό το ζήτημα εδώ και μήνες. Η Ντέιρντρε Μπάρετ, ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έχει συλλέξει τα δεδομένα για περίπου 15.000 όνειρα σε μια διαδικτυακή έρευνα.

Μέχρι στιγμής, περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι γυναίκες και το ένα τρίτο άντρες.

Το βιβλίο της, Pandemic Dreams, εστιάζει στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Λέει ότι όταν ξέσπασε, πολλοί άνθρωποι ονειρεύονταν απειλητικές επιθέσεις εντόμων ή ιατρικά περιστατικά με τους ίδιους να έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Πώς η πανδημία επηρεάζει τα όνειρα μας
Oταν ξέσπασε η πανδημία, πολλοί άνθρωποι ονειρεύονταν απειλητικές επιθέσεις εντόμων ή ιατρικά περιστατικά με τους ίδιους να έχουν αναπνευστικά προβλήματα. © Shutterstock

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του lockdown, ένα συνηθισμένο όνειρο ήταν ότι οι άνθρωποι βρίσκονταν κλεισμένοι στη φυλακή ή αναγκάζονταν να κάνουν κάποιο απροειδοποίητο τεστ μαθηματικών.

Ωστόσο, μετά από περίπου έξι μήνες, η Δρ Μπάρετ παρατήρησε μια σημαντική αύξηση σε άτομα που πλέον περιγράφουν όνειρα στα οποία ξεχνούν να φορέσουν μάσκα ή βγαίνουν από το σπίτι τους και βλέπουν άλλους να μη φορούν μάσκα.

Υποστηρίζει ότι τα αρχικά όνειρα, τα οποία έτειναν να αποτυπώνουν έναν φόβο για τον ιό, μειώθηκαν ενώ τα όνειρα που αποτύπωναν το κοινωνικό άγχος αυξήθηκαν.

«Πολλά όνειρα ήταν “ξέχασα τη μάσκα μου” και εμφανίστηκε μια κοινωνική ντροπή. Ανησυχούσαν περισσότερο να φύγουν από εκεί προτού κάποιος παρατηρήσει ότι έχουν κάνει λάθος», προσθέτει.

Ο Βάλντας Νορέικα, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, εξηγεί ότι υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ του μυαλού μας ενώ κοιμόμαστε και ενώ είμαστε ξύπνιοι.

«Ορισμένα θέματα “ακροβατούν” ανάμεσα στην κατάσταση ενώ κοιμόμαστε και είμαστε ξύπνιοι, αλλά υπάρχουν πράγματα στην καθημερινή ζωή που δεν ονειρευόμαστε ποτέ, για παράδειγμα την περιήγηση μας στο διαδίκτυο», εξηγεί.

Πώς η πανδημία επηρεάζει τα όνειρα μας
© Shutterstock

Αυτός και οι συνάδελφοι του συλλέγουν ημερολόγια ονείρων για μια μελέτη που θα εξετάσει εάν οι σκέψεις μας για τον Covid κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν επηρεάσει αυτά που ονειρευόμαστε.

Συνήθως, είναι καταστάσεις που προκαλούν έντονα συναισθήματα και «εισβάλουν» στα όνειρα μας, υποστηρίζει.

«Κάποιος που απειλείται πολύ από την πανδημία είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να το ονειρεύεται για πολλά χρόνια ακόμη, κάτι που είναι ενδιαφέρον αλλά και λυπηρό», προσθέτει.

Τι συμβαίνει όταν η ιδέα μας για τον Covid μπορεί να «κυριαρχήσει» στα όνειρά μας – βρίσκεται στις μάσκες και την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας;

Η Δρ Μπάρνετ λέει ότι δεν έχει συναντήσει τέτοια όνειρα μέχρι στιγμής. «Συχνά υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο… ονειρευόμαστε για περιόδους του παρελθόντος, όχι πάντα του παρόντος», εξηγεί. Όμως, προσθέτει, υπάρχει η πιθανότητα ότι μόλις τελειώσει η πανδημία, θα έχουμε όνειρα που θα αφορούν εκείνη την περίοδο.

«Δεν θα εκπλησσόμουν αν σε δύο έως τρία χρόνια από τώρα, βλέπουμε όνειρα όπως κάποιος να βαίνει σε ένα εστιατόριο και οι άνθρωποι να φορούν μάσκες και όταν ξυπνάμε, να το συνδέουμε με την πανδημία», τονίζει.

Ένα από τα πιο καινούργια θέματα στα «πανδημικά όνειρα» που έχει καταγράψει η Δρ Μπάρετ είναι τα εμβόλια. «Μόλις εγκρίθηκαν, αρχίσαμε να το βλέπουμε στα όνειρα, τα οποία όμως ήταν εξαιρετικά αρνητικά. Για παράδειγμα, κάποιος πηγαίνει να κάνει το εμβόλιό του και συνειδητοποιεί ότι η σύριγγα έχει υδροκυάνιο».

Η Δρ Μπάρετ θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στην υποσυνείδητη δυσαρέσκεια που έχουν πολλοί για τις ενέσεις και όχι με οποιαδήποτε αντίληψη κατά των εμβολίων.

Η έρευνά της μέχρι στιγμής δείχνει ότι περισσότερο από το 90% των «πανδημικών ονείρων» είναι αρνητικά. Αλλά τους τελευταίους μήνες ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε θετικά όνειρα για τη ζωή μετά την πανδημία.

«Υπάρχουν όνειρα όπου το περιβάλλον είναι καλύτερο, ο ωκεανός καθαρότερος και υπάρχουν λιγότερα σκουπίδια. Υπάρχουν πολλά στα οποία μη ρεαλιστικές μεγάλες φάλαινες κολυμπούν κοντά στην ακτή. Μια γυναίκα βγήκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία και είδε μεγάλες φάλαινες να πετούν στον ουρανό», λέει.

Για πολλούς ανθρώπους, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα.

«Τα όνειρα μου είναι ίσως το μόνο πράγμα που έμεινε το ίδιο κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα ανθρώπους να φορούν τις μάσκες τους και να μην μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλο – απλά δεν είναι μέρος της ζωής των ονείρων μου», λέει η Κιέσα Κέι από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

με πληροφορίες από BBC


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More