Ετσι θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο «χωριό» στη Σελήνη
Photo Credits: SOM

Ετσι θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο «χωριό» στη Σελήνη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι επισκέπτες στη φετινή έκθεση Μπιενάλε αρχιτεκτονική της Βενετίας θα πάρουν μια «γεύση» από τον πρώτο μόνιμο ανθρώπινο οικισμό στη Σελήνη.

Το project για το «σεληνιακό χωριό» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019 και αποτελεί σύμπραξη του αρχιτεκτονικού γραφείου Skidmore, Owings & Merrill (SOM) και του ευρωπαϊκού διαστημικού οργανισμού (ESA). Θα παρουσιαστεί στην έκθεση «ζωή πέρα από τη γη», όπου θα προβάλλονται τα αρχιτεκτονικά μοντέλα του οικοτόπου, παράλληλα με αναπαραστάσεις και ψηφιακά κινούμενα μοντέλα.

Ετσι θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο «χωριό» στη Σελήνη
Οι επισκέπτες στη φετινή έκθεση Μπιενάλε αρχιτεκτονική της Βενετίας θα πάρουν μια «γεύση» από τον πρώτο μόνιμο ανθρώπινο οικισμό στη Σελήνη. © SOM

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το έργο διερευνά τι θα χρειαζόταν για την επέκταση του ανθρώπινου πολιτισμού πέρα από τη Γη και τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.

Ο σεληνιακός οικισμός θα αποτελείται από συστάδες δομών, οι οποίες θα συνδέονται ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη κινητικότητα μεταξύ τους και με τους πύργους επικοινωνίας στις υψηλότερες κορυφές του ανώμαλου εδάφους.

Ετσι θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο «χωριό» στη Σελήνη
Ο σεληνιακός οικισμός θα αποτελείται από συστάδες δομών. © SOM

Οι μεμονωμένες μονάδες έχουν σχεδιαστεί ως δομές τριών έως τεσσάρων ορόφων, οι οποίες θα φιλoξενούν τέσσερις έως έξι ανθρώπους και θα διαθέτουν εργαστήρια και έναν ρομποτικό σταθμό ελέγχου. Θα περιλαμβάνουν επίσης χώρους εργασίας, διαμονής και συστήματα περιβαλλοντικού ελέγχου και υποστήριξης ανθρώπινης ζωής.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αυτοσυντηρούμενο-μόνιμο σεληνιακό φυλάκιο. Το «χωριό» θα βρίσκεται κατά μήκος του χείλους του κρατήρα Shackleton, στο νότιο πόλο της Σελήνης – μια περιοχή που φωτίζεται καθ’ όλη της διάρκεια της σεληνιακής χρονιάς.

Θα λαμβάνει έτσι σχεδόν συνεχές ηλιακό φως, κάτι που παρέχει τη δυνατότητα για συγκομιδή ενέργειας μέσω ηλιακών συλλεκτών, ενώ το σκιερό εσωτερικό του κρατήρα θα μπορούσε δυνητικά να διατηρήσει νερό σε μορφή πάγου (και ο συνδυασμός των δύο θα μπορούσε θεωρητικά να παράγει καύσιμο υδρογόνου για πυραύλους), για αυτό που SOM και ESA αποκαλούν «επιτόπια αξιοποίηση πόρων».

Το «Σεληνιακό Χωριό» θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Αρσενάλε, στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε με τίτλο «Πώς θα ζούμε μαζί;».

Ετσι θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο «χωριό» στη Σελήνη
Οι μεμονωμένες μονάδες έχουν σχεδιαστεί ως δομές τριών έως τεσσάρων ορόφων, οι οποίες θα φιλoξενούν τέσσερις έως έξι ανθρώπους. © SOM

Η Μπιενάλε Βενετίας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 22 Μαΐου έως τις 21 Νοεμβρίου. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Βενετία, παράλληλα με την Documenta και είναι η μία από τις δύο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη. Τμήμα της Μπιενάλε αποτελεί το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας και η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής.

με πληροφορίες από Designboom, The Architect’s Newspaper


Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More