Πώς η τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών θα λύσει το πρόβλημα της στέγασης;
Photo Credits: ©Shutterstock

Πώς η τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών θα λύσει το πρόβλημα της στέγασης;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Έχετε ακούσει για τρισδιάτατη εκτύπωση σπιτιών; Αναμφίβολα αποτελεί κάτι το καινοτόμο, τι μπορεί ωστόσο να μας προσφέρει;

Δυτικά της Ραβέννα στην Ιταλία, στην μικρή πόλη Μάσσα Λομπάρντα, η εταιρεία Mario Cucinella Architects ολοκλήρωσε το πρωτότυπο ενός σπιτιού που στοχεύει να κάνει και τα δύο, συνδυάζοντας μερικές από τις νεότερες τεχνολογίες με τα παλαιότερα υλικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η τρισδιάστατ εκτύπωση.

Η κατοικία, που ονομάζεται TECLA, είναι το πρώτο σπίτι με τρισδιάστατη εκτύπωση από πηλό και ο ιδρυτής του, Μάριο Κουκινέλα, ελπίζει ότι ο σχεδιασμός θα γίνει μια βιώσιμη επιλογή για να στεγάσει ανθρώπους που έχουν οικονομικά προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί μια σειρά από σπίτια και κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί με τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία «υπόσχεται» λιγότερο χρόνο και χαμηλότερο κόστος κατασκευής.

Από ένα σπίτι 37 τετραγωνικών μέτρων που εκτυπώθηκε σε 24 ώρες στη Ρωσία το 2017, έως μια ολόκληρη γειτονιά που τυπώθηκε στο Μεξικό δύο χρόνια αργότερα, η τρισδιάστατη εκτύπωση φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στις ζωές μας.

Στις ΗΠΑ, το πρώτο τυπωμένο σπίτι που τέθηκε προς πώληση – μια μονοκατοικία 130 τετραγωνικών μέτρων στο Ρίβερχεντ της Νέας Υόρκης – καταχωρήθηκε για 299.000 δολάρια τον Φεβρουάριο, ενώ στο Οστιν του Τέξας, μια σειρά από κατοικίες δύο έως τεσσάρων υπνοδωματίων θα είναι έτοιμες εντός του τρέχοντος έτους.

Όμως, ενώ τα προηγούμενα οικοδομήματα έχουν κατασκευαστεί με σκυρόδεμα ή συνθετικά υλικά όπως το πλαστικό, το TECLA κατασκευάστηκε από χώμα που βρέθηκε στο σημείο και αναμείχθηκε με νερό, ίνες από φλοιό ρυζιού και ένα συνδετικό, το οποίο αντιστοιχεί σε λιγότερο από 5% του συνόλου των κατασκευαστικών υλικών.

Ο Κουκινέλα πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να αναπαραχθεί σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε υλικό είναι διαθέσιμο και θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε αγροτικές περιοχές, όπου τα βιομηχανικά δομικά υλικά ενδέχεται να είναι δυσκολότερο να βρεθούν.

Η εκτύπωση με πηλό έχει τα μειονεκτήματά της

Είναι μια πολύ πιο αργή διαδικασία σε σχέση με το σκυρόδεμα ταχείας ξήρανσης – η εκτύπωση μπορεί να διαρκέσει 200 ώρες, όμως το μείγμα αργίλου μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να στεγνώσει και υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το πόσο ψηλά μπορεί να είναι τα κτίρια.

Ωστόσο, η ευελιξία της χρήσης διαθέσιμων υλικών του εδάφους και η ευκολία κατασκευής θα μπορούσε να κάνει οικοδομήματα όπως το TECLA κατάλληλα για παροχή στέγης σε πολλές διαφορετικές χώρες.

Είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών η λύση της στεγαστικής κρίσης;
H τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης και να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. © 3D Wasp

Το 2015, το Habitat for Humanity υπολόγισε ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται επαρκούς στέγασης και το UN-Habitat – το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους ανθρώπινους οικισμούς και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη – εκτιμά ότι έως το 2030, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού – θα έχουν ανάγκη πρόσβασης σε προσιτές οικιστικές λύσεις.

«Μπορείτε να χτίσετε τέτοιου είδους σπίτια σε πολλά περισσότερα μέρη όταν δεν εξαρτάστε από κάποιο συγκεκριμένο υλικό», εξήγησε ο Κουκινέλα.

Η παράδοση συναντά τις νέες τεχνολογίες

Η οικοδόμηση σπιτιών με υλικά από τη γη, επεσήμανε ο Κουκινέλα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο οικοδομικός πηλός – φτιαγμένος από ένα μείγμα από τη γη, νερό και οργανικά υλικά – είναι ένα από τα πρώτα κατασκευαστικά υλικά στον κόσμο, γνωστό για την ανθεκτικότητα, τη βιοαποικοδομησιμότητα και τη φυσική μόνωση που προσέφερε.

«Η πρόκληση ήταν πραγματικά να συνδυάσουμε ένα παλιό υλικό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής με νέες τεχνολογίες για να βρούμε ένα νέο είδος σπιτιού», τόνισε ο Κουκινέλα.

Είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών η λύση της στεγαστικής κρίσης;
«Η πρόκληση ήταν πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό υλικό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής με νέες τεχνολογίες». © 3D Wasp

Για το σκοπό αυτό, οι εκτυπωτές Crane WASP ανάμιξαν νερό με χώμα από την τοπική γη και εκτύπωσαν το 60 τετραγωνικών μέτρων TECLA χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο σχέδιο πλέγματος.

Το σπίτι διαθέτει δύο ενωμένους κυκλικούς χώρους, ένα καθιστικό, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Τα έπιπλα – συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιών και των καρεκλών – μπορούν επίσης να εκτυπωθούν μέσω των τεράστιων εκτυπωτών, ενώ εξαρτήματα όπως πόρτες και παράθυρα εγκαταστάθηκαν μετά την εκτύπωση.

Όμως, η ιδέα πίσω από το TECLA δεν είναι απαραίτητα η αναπαραγωγή του σχεδιασμού και η δημιουργία του ίδιου σπιτιού σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αλλά η προσαρμογή της διαδικασία με βάση την τοποθεσία.

«Δεν δημιουργούμε ένα είδος σπιτιού που μπορείτε να το εκτυπώσετε παντού… Επειδή, φυσικά, είναι διαφορετικό να σχεδιάζετε ένα σπίτι στη Βόρεια Ιταλία ή στη μέση της Αφρικής», εξήγησε ο Κουκινέλα. «Προσαρμόζουμε το σπίτι σε διαφορετικά κλίματα».

 Η διαδικασία οικοδόμησης μπορεί εύκολα να διδαχθεί και να «αναπαραχθεί» σε όλο τον κόσμο

«Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να πούμε ότι αυτό θα είναι το μέλλον όλων των σπιτιών στον πλανήτη», δήλωσε ο Κουκινέλα, επισημαίνοντας ότι χώρες όπως η Κίνα, των οποίων οι μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές αντιμετωπίζουν μια κρίση υπερπληθυσμού, δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα απλά με την κατασκευή μικρότερων σπιτιών.

«Νομίζω ότι η επανάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι να δώσει στους ανθρώπους ένα βαθμό ελευθερίας στο πώς δημιουργούν πράγματα, χωρίς να εξαρτώνται από μια μεγάλη, επαγγελματική βιομηχανία».

Περιβαλλοντικοί στόχοι

Ο Κουκινέλα πιστεύει ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση με φυσικά υλικά θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο στην προσπάθεια της Ευρώπης να επιτύχει το στόχο της για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών η λύση της στεγαστικής κρίσης;
Η τρισδιάστατη εκτύπωση με φυσικά υλικά θα μπορούσε συμβάλλει στην προσπάθεια της Ευρώπης να επιτύχει το στόχο της για ουδετερότητα άνθρακα. © Mario Cucinella Architects

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, τα κτίρια και οι κατασκευές είναι υπεύθυνα για το 38% των συνολικών εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.

Το TECLA είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς το περίβλημα του είναι βιοαποικοδομήσιμο και η διαδικασία κατασκευής απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την κατασκευή ενός τυπικού σπιτιού.

«Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, νομίζω ότι πρέπει επίσης να σκεφτούμε τη διαδικασία κατασκευής». Ο Κουκινέλα θεωρεί ότι μπορούμε να μάθουμε από τον προ-βιομηχανικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για να κατασκευάσουμε κτίρια που δεν θα βλάπτουν τον πλανήτη.

«Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση για το πώς οι αρχιτέκτονες μπορούσαν να σχεδιάζουν κτίρια χωρίς κάποια μορφή ενέργειας για πολλούς, πολλούς αιώνες».

με πληροφορίες από CNN Style


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More