Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η λαϊκή ρήση λέει ότι τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ωστόσο, μια έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, αμφισβητώντας εν μέρει το γνωμικό μιας και κοστολογεί το ικανοποιητικό επίπεδο ζωής σε κάθε χώρα του κόσμου. 

Πιο συγκεκριμένα, η συμβουλευτική χρηματοοικονομική ιστοσελίδα Expensivity έθεσε ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει κάποιος, αναφέροντας ότι «οτιδήποτε παραπάνω διαθέτει δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνεται».

Πρόκειται λοιπόν για ένα είδος «ελάχιστου εισοδήματος», το οποίο επιτρέπει στους κατοίκους αυτών των περιοχών να μην αγωνιούν για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Φυσικά, αυτό ο αριθμός διαφέρει ανάλογα με του πού ζει κάποιος. Έτσι, το Expensivity χρησιμοποίησε στοιχεία για την Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης κάθε χώρας από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε στην εξίσωση το κόστος ζωής και υπολόγισε τη διαφορετική τιμή της ευτυχίας σε κάθε χώρα του κόσμου.

Οι 10 χώρες στις οποίες η ευτυχία είναι περισσότερο και λιγότερο προσιτή

Το Expensivity δημιούργησε αρχικά μια λίστα με τις χώρες στις οποίες η ευτυχία κοστίζει περισσότερο. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Βερμούδες, λόγω του κόστους ζωής που είναι, για παράδειγμα, κατά 47% υψηλότερο σε σχέση με τη Νέα Υόρκη.

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;
© Expensivity

Οι παραλίες της χώρας προσφέρουν μια ανεκτίμητη εμπειρία, όμως όποιος θέλει να ζήσει εκεί θα χρειαστεί 143.933 δολάρια τον χρόνο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστραλία, στην οποία η ευτυχία «τιμολογείται» με 135.321 δολάρια ετησίως. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Ισραήλ (130.457$), η Ελβετία (128.969$) και η Νέα Ζηλανδία (128.844$).

Η ευτυχία είναι φθηνότερη από οπουδήποτε στη μικροσκοπική χώρα του Σουρινάμ (πρώην Ολλανδική Γουιάνα) στη Νότια Αφρική. Και πράγματι, φαίνεται αρκετά πιο εύκολο για κάποιον να διαθέτει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής εκεί, αφού αυτό χρειάζεται μόλις 6.799 δολάρια.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απρόσιτο για πολλούς ντόπιους κατοίκους της περιοχής, το μέσο εισόδημα των οποίων ανέρχεται σε μόλις 5.500 δολάρια.

Αργεντινή

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τις 10 χώρες στις οποίες η ευτυχία κοστίζει λιγότερο βρίσκεται η Αργεντινή, με μόλις 8.778 δολάρια. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Αγκόλα (8.921$), το Κιργιζστάν (8.997$) και το Ιράν (10.134$).

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;
© Expensivity

Όσον αφορά στις πόλεις, το παράδοξο είναι ότι αυτές στις οποίες συρρέουν οι άνθρωποι για να βρουν την ευτυχία είναι και αυτές στις οποίες κοστίζει περισσότερο. Αν μπορέσει κάποιος να το καταφέρει στη Νέα Υόρκη, μπορεί οπουδήποτε, καθώς στο «Μεγάλο Μήλο» η ευτυχία κοστίζει πολύ ακριβά: 139.183 δολάρια.

Η Βέρνη (128.969$), είναι η πιο ακριβή πόλη εκτός ΗΠΑ, ενώ το Λονδίνο (110.000$) βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 94η θέση από τις συνολικά 113 πόλεις που εξετάστηκαν, με την «τιμή της ευτυχίας» (67.939$) να είναι αρκετά μικρότερη συγκριτικά με άλλες χώρες. Η τελευταία πόλη της λίστας είναι το Κίεβο, όπου οι άνθρωποι μπορούν – σύμφωνα με την έρευνα – να βρουν την ευτυχία με μόλις… 11.301 δολάρια το χρόνο.

Ευρώπη

Το κόστος της ευτυχίας στην Ευρώπη
© Expensivity

Υπάρχουν επτά χώρες στην Ευρώπη με εξαψήφιο «ασφάλιστρο» ευτυχίας. Η Ελβετία πρωτοστατεί, όμως η Νορβηγία δεν βρίσκεται πολύ πίσω της. Όμως, παρά το γεγονός ότι η ευτυχία «κοστολογείται» με 114.147 δολάρια ετησίως στη Νορβηγία, η χώρα εμφανίζεται συχνά στην κορυφή των παγκόσμιων δεικτών ευτυχίας.

«Έχουμε ένα σύστημα πρόνοιας που μας φροντίζει, ένα δίχτυ ασφαλείας», εξηγεί ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Όσλο. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πάει πολύ στραβά στη Νορβηγία».

Γενικά, το κόστος της ευτυχίας διαφέρει περισσότερο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Παράλληλα, φαίνεται να είναι αρκετά μικρότερο στην Ανατολική Ευρώπη, με την Ουκρανία (11.301$) να κατέχει την τελευταία θέση της λίστας. Στην Ελλάδα, το κόστος (67.939$) είναι συγκριτικά μεγαλύτερο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Βόρεια Αμερική

Το κόστος της ευτυχίας στη Νότια Αμερική
© Expensivity

Στη Βόρεια Αμερική υπάρχει η περιοχή με το μεγαλύτερο κόστος ευτυχίας: οι Βερμούδες (143.933 $). Ο Καναδάς δεν βρίσκεται πολύ πίσω, αν και πέφτει από το φράγμα του τριψήφιου νούμερου. Στην αντίπερα όχθη, το «ασφάλιστρο ευτυχίας» στη Νικαράγουα κοστίζει μόλις 11.273 δολάρια.

Νότια Αμερική

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;
© Expensivity

Η Νότια Αμερική έχει την πιο «προσιτή» ευτυχία στον κόσμο, τουλάχιστον για όσους βρίσκονται στο Σουρινάμ ή την Αργεντινή. Στην πραγματικότητα, ο Τζεφ Μπέζος κερδίζει ποσό ίσο με τα χρήματα που χρειάζεται κάποιoς ετησίως στο Σουρινάμ κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Η Αργεντινή φαίνεται ιδανική για όσους αναζητούν την ευτυχία. Μπορεί το «ασφάλιστρο ευτυχίας» (8.779$) να είναι υψηλότερο από το μέσο εισόδημα, όμως ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής της χώρας την καθιστούν εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν τη χαρά.

Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;
© Expensivity

Το κόστος της ευτυχίας στο Ισραήλ (130.457 $) είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το – δεύτερο υψηλότερο – στο Κατάρ (75.936 $). Το Ισραήλ ωστόσο παραμένει ψηλά στους δείκτες ευτυχίας, προς έκπληξη ορισμένων ντόπιων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ευτυχία είναι, τελικά, δύσκολο να μετρηθεί.

Η υπόλοιπη Ασία και Ωκεανία

Η τιμή της ευτυχίας σε κάθε χώρα του κόσμου
© Expensivity

Σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία το «τίμημα» για την ευτυχία είναι εξαψήφιο – και οι γειτονικές τους χώρες δεν βρίσκονται πολύ μακριά.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, ωστόσο, η διακύμανση είναι μεγαλύτερη: η τιμή κυμαίνεται από 15.643 δολάρια στο Πακιστάν έως 46.078 στη Σιγκαπούρη, ενδεικτικό των διαφορετικών οικονομιών, πολιτικών και πολιτισμών στην περιοχή. Όμως η χαμηλότερη «τιμή ευτυχίας» σε όλη αυτήν την περιοχή είναι αυτή στο Αζερμπαϊτζάν (14.341 $).

Αφρική

Πόσο κοστίζει η ευτυχία στην Αφρική;
© Expensivity

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η επακόλουθη φτώχεια καθιστούν το κόστος ζωής και ευτυχίας δυσανάλογα υψηλό στη Λιβύη, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Αφρική. Υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 21 χιλιάδων δολαρίων ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία.

Και αν το κόστος της ευτυχίας στη Λιβύη είναι το μισό από αυτό της Νορβηγίας, αυτό είναι μια καλή υπενθύμιση ότι τα χρήματα δεν μπορούν να εξαγοράσουν κάθε είδος ευτυχίας – και είναι δύσκολο να κοστολογήσει κάποιος την αίσθηση ασφάλειας.

«Ενώ τα χρήματα δεν είναι το παν, εάν το περιβάλλον στο οποίο ζείτε είναι σωστό, τότε το να έχετε αρκετά σας δίνει την ασφάλεια που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να είστε ευτυχείς στη ρουτίνα σας», τονίζει η Expensivity.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More