Αυτό θα είναι το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο (βίντεο)
Photo Credits: Snøhetta/The Norwegian Coastal Administration

Αυτό θα είναι το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο (βίντεο)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Νορβηγία έχει το «προβάδισμα» για να κατασκευάσει το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο, το οποίο θα βοηθά τα σκάφη να πλέουν με ασφάλεια στα επικίνδυνα νερά της χερσονήσου Σταντ.

Το έργο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από λίγα χρόνια από τη Νορβηγική Παράκτια Διοίκηση. Η σήραγγα μήκους 118 μέτρων θα διέρχεται από τα βουνά της ορεινής χερσονήσου στη βορειοδυτική Νορβηγία.

Η κατασκευή αυτού του «θαύματος» της μηχανικής θα κοστίσει περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει από τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το 2022.

«Είναι ένα έργο που έχει προγραμματιστεί εδώ και δεκαετίες. Γι ‘αυτό είναι πολύ ευχάριστο να μπορούμε επιτέλους να ξεκινήσουμε τις κατασκευαστικές εργασίες του χρόνου», δήλωσε ο προσωρινός διευθυντής του project Τέρτζ Αντρέασεν στο CNN Travel.

Αυτή τη στιγμή, τα πλοία που διέρχονται από τη χερσόνησο έχουν να αντιμετωπίσουν τις συχνές παλίρροιες και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

«Η ακτογραμμή γύρω από αυτήν τη χερσόνησο είναι η πιο θυελλώδης περιοχή στη Νορβηγία», λέει ο Αντρεασεν.

Μερικές φορές τα πλοία πρέπει να περιμένουν για μέρες στο πλησιέστερο λιμάνι μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Ομως μέσα στο τούνελ, ο καιρός και η παλίρροια δεν θα επηρεάζουν τη διέλευση τους.

Αυτό θα είναι το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο
Μέσα στο τούνελ, ο καιρός και η παλίρροια δεν θα επηρεάζουν τη διέλευση των πλοίων. © Snøhetta/The Norwegian Coastal Administration

Η ασφαλέστερη και ομαλότερη διέλευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, αναφέρει ο Αντρέασεν, ενισχύοντας έτσι τις βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή.

«Θα έχει καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση και θα είναι ευκολότερο να ταξιδέψει κάποιος».

Μηχανικό «θαύμα»

Η Νορβηγική Παράκτια Διοίκηση σημειώνει ότι ενώ άλλες σήραγγες μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά σκάφη και φορτηγίδες, δεν έχει κατασκευαστεί άλλη υπόγεια διάβαση για να εξυπηρετεί μεγάλα πλοία.

Το τούνελ για πλοία θα διασχίζει το στενότερο σημείο της χερσονήσου, γεγονός που καθιστά το έργο πιο εφικτό, καθώς η σήραγγα δεν θα είναι πραγματικά τόσο μεγάλη. Η είσοδος στη σήραγγα θα ελέγχεται από ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη.

Το σχέδιο είναι το σκάψιμο να πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειων εξεδρών γεώτρησης. Η κατασκευή της σήραγγας συνεπάγεται με την αφαίρεση περίπου τριών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βράχου.

Η νορβηγική παράκτια διοίκηση λέει ότι η τελική κατασκευή θα μοιάζει με «ένα μεγάλο και μακρύ ορεινό διάδρομο». Ο κύριος στόχος του τούνελ είναι απλώς να κάνει τη διέλευση στη χερσόνησο Σταντ ασφαλή.

Σε πρώτη φάση, δεν θα είναι δυνατό να περπατήσει κάποιος μέσα στο τούνελ με τα πόδια – οπότε όσοι θέλουν να δουν αυτό το μηχανικό «θαύμα» από κοντά, η μόνη επιλογή που θα έχουν θα είναι να πάνε με το πλοίο.

με πληροφορίες από CNN Travel


Διαβάστε επίσης

Ιστορικές συναυλίες-Γουέμπλεϊ 1992: Ελτον Τζον, Guns N’ Roses, Ντέιβιντ Μπάουι και άλλοι αστέρες τιμούν τον Φρέντι Μέρκιουρι

Οι πόλεις με τον πιο καθαρό αέρα – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;

Τα 11 πιο εντυπωσιακά μετρό στην Ευρώπη

New York Times: αυτά είναι τα 12 καλύτερα ελληνικά κόκκινα κρασιά

13 «car-free» προορισμοί σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Share it:
Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More