O «κόσμος» του ίντερνετ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος
Photo Credits: Shutterstock

O «κόσμος» του ίντερνετ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τον τελευταίο χρόνο, ο παγκόσμιος ιστός έχει αρχίσει να φαίνεται λιγότερο «παγκόσμιος». Ερχεται το τέλος του ίντερνετ όπως το ξέραμε;

Η Ευρώπη επιβάλει κανονισμούς που θα μπορούσαν να προωθήσουν προσωρινό αποκλεισμό σε τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ οι οποίες παραβιάζουν τους κανόνες της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν κοντά στο να απαγορεύσουν το TikTok και το WeChat, αν και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν επανεξετάζει αυτήν την κίνηση. Η Ινδία, η οποία απαγόρευσε τις δύο αυτές εφαρμογές, καθώς και δεκάδες άλλες, βρίσκεται τώρα σε διαμάχη με το Twitter.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η Facebook συγκρούστηκε με την αυστραλιανή κυβέρνηση για μία πρόταση νόμου που θα αφορούσε τον εξαναγκασμό των τεχνολογικών κολοσσών να πληρώνουν για το ενημερωτικό περιεχόμενο που χρησιμοποιείτε στις πλατφόρμες τους.

Η εταιρεία αποφάσισε – σαν απάντηση στον νόμο – να αφαιρέσει τη δυνατότητα των χρηστών να μοιράζονται συνδέσμους από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μια απόφαση που θα διαφοροποιούσε δραστικά τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας από χώρα σε χώρα.

Εν συνεχεία, την Τρίτη, η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση και συμφώνησε να αποκαταστήσει τη δραηριότητα αυστραλιανών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στην πλατφόρμα της. Ο νόμος τελικά ψηφίστηκε, περιείχε όμως ειδικές τροποποιήσεις για την Google και το Facebook.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της για τη συμφωνία, η Facebook υπαινίχθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν παρόμοιες συγκρούσεις στο μέλλον.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ειδήσεις παγκοσμίως και να αντιστεκόμαστε σε προσπάθειες μέσων ενημέρωσης να προωθήσουν ρυθμιστικά πλαίσια που δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική ανταλλαγή αξίας μεταξύ δημοσιογραφικών ομίλων και πλατφόρμων όπως το Facebook», δήλωσε ο Κάμπελ Μπράουν, αντιπρόεδρος διεθνών ειδησεογραφικών συνεργασιών στο Facebook.

Αλλά εάν αυτές οι τοπικές συμφωνίες γίνουν συχνότερες, το παγκόσμιο διαδίκτυο – όπως το γνωρίζουμε – θα γίνει περισσότερο κάτι σαν αυτό που ορισμένοι ονομάζουν «splinternet», μια συλλογή διαφορετικών διαδικτύων των οποίων τα όρια καθορίζονται από εθνικά ή περιφερειακά σύνορα.

Ο «κόσμος» του ίντερνετ
Τον τελευταίο χρόνο, ο παγκόσμιος ιστός έχει αρχίσει να φαίνεται λιγότερο «παγκόσμιος». © Shutterstock

Ενας συνδυασμό αυξανόμενου εθνικισμού, εμπορικών διαφορών και ανησυχιών σχετικά με την κυριαρχία ορισμένων παγκόσμιων τεχνολογικών εταιρειών δημιούργησε την απειλή λήψης δραστικών κανονιστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο.

Στην πορεία, αυτές οι διαδικασίες δεν ανατρέπουν απλά τις τεχνολογικές εταιρείες που δημιούργησαν τεράστιες επιχειρήσεις με την υπόσχεση ενός παγκόσμιου διαδικτύου, αλλά και την ίδια την ιδέα της δημιουργίας πλατφόρμων στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν με τον ίδια τρόπο άνθρωποι από κάθε μέρος της Γης.

Οι «ρωγμές» φαίνεται να γίνονται όλο και βαθύτερες

«Νομίζω ότι υπάρχει μια παγκόσμια τάση κατακερματισμού του διαδικτύου πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν», δήλωσε η Ντάφνι Κέλερ, διευθύντρια του προγράμματος ρύθμισης πλατφορμών στο Κέντρο Πολιτικής του Κυβερνοχώρου στο Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Οπως έχουν δείξει πρόσφατα γεγονότα, μια πλατφόρμα δεν χρειάζεται να απαγορευτεί ή να κλείσει εντελώς για να συμβεί αυτός ο κατακερματισμός. Οταν το Facebook σταμάτησε να εμφανίζει συνδέσμους από δημοσιογραφικά σάιτ στους Αυστραλούς, οι χρήστες εντός της χώρας δεν μπορούσαν να έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο.

Η προσωρινή αυτή κίνηση αντιτίθεται στην ίδια την αρχή του διαδικτύου, το οποίο χρησιμεύει ως εργαλείο για την ελεύθερη ροή πληροφοριών παγκοσμίως.

Στην Ινδία, όταν προειδοποιήθηκε ότι ήταν «ευπρόσδεκτο» αλλά «πρέπει επίσης να σέβεται τους ινδικούς νόμους», το Twitter βρήκε μια μέση λύση με το μπλοκάρισμα ορισμένων λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν αυτά που η κυβέρνηση θεωρούσε «εμπρηστικά και αβάσιμα» hastags. Αυτοί οι λογαριασμοί δεν ήταν πλέον ορατοί στη χώρα, αλλά θα μπορούσαν να εξακολουθούν να είναι προσβάσιμοι στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό τοπίο από αυτό το οποίο επέτρεψε στους τεχνολογικούς «γίγαντες» των ΗΠΑ να συσσωρεύσουν τεράστιο πλούτο και δύναμη. Με λίγες εξαιρέσεις όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, το Facebook και οι υπόλοιπες πλατφόρμες κατάφεραν να λανσάρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε όλο τον κόσμο. Αυτή η δυνατότητα δεν είναι πλέον δεδομένη.

«Αυτό που είναι νόμιμο στη Σουηδία δεν είναι νόμιμο στο Πακιστάν και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αυτό να συμβαδίσει με τον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου», δήλωσε ο Κέλερ. Το αποτέλεσμα είναι ότι «είτε οι πλατφόρμες εθελοντικά είτε οι κυβερνήσεις βίαια δημιουργούν γεωγραφικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε διαφορετικά πράγματα σε κάθε χώρα».

Ο «κόσμος» του ίντερνετ
«Είτε οι πλατφόρμες εθελοντικά είτε οι κυβερνήσεις βίαια δημιουργούν γεωγραφικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε διαφορετικά πράγματα σε κάθε χώρα». © Shutterstock

Παρόλο που το Facebook δεν είναι η μόνη τεχνολογική εταιρεία που έχει μπει στο στόχαστρο κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, είναι ίσως η πιο εμβληματική από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση της Silicon Valley για την υπόσχεση ενός παγκόσμιου διαδικτύου που αντιτίθεται στους νόμους διαφόρων χωρών.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ αναφέρθηκε στον στόχο του να προσεγγίσει 5 δισεκατομμύρια χρήστες, ή αλλιώς ένα ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Ηδη, η εταιρεία διαθέτει περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε διάφορες εφαρμογές της.

Ακόμα και στην Κίνα, όπου το «Μεγάλο Τείχος προστασίας» και διαδικτυακής λογοκρισίας της κυβέρνησης έχει αποτρέψει την είσοδο δυτικών εταιρειών τεχνολογίας εδώ και δεκαετίες, Facebook και Google προσπάθησαν να προβούν σε κάποιο συμβιβασμό (αν και οι προσπάθειες δεν ήταν τόσο επιτυχημένες).

Τώρα, το Facebook στρέφεται σε μια «δοκιμασμένη» τακτική για τη βιομηχανία της τεχνολογίας: απειλεί να αφαιρέσει τα προϊόντα του από τις αγορές εφόσον υπάρχουν τέτοιου είδους δυσμενείς κανονισμοί.

Το 2014, η Google έκλεισε την υπηρεσία του Google News στην Ισπανία, καθώς η χώρα εισήγαγε έναν παρόμοιο νόμο με αυτόν που ψηφίστηκε τώρα στην Αυστραλία. Λόγω αυτού του νόμου, η Google απείλησε επίσης με απόσυρση της μηχανής αναζήτησής της από την Αυστραλία, προτού τελικά υποχωρήσει και υπογράψει συμφωνίες με οργανισμούς ΜΜΕ.

Μπορεί η «ρήξη» να αποφεύχθηκε, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμες να αντιδράσουν πιο δυναμικά προκειμένου να μειώσουν την «παντοδυναμία» των big tech.

Αυτές οι εταιρείες εξαρτώνται από τη συνεχή πρόσβαση σε δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να διακόψουν αυτήν την πρόσβαση για να προστατέψουν τους πολίτες και να ανακτήσουν την κυριαρχία στο διαδίκτυο.

Ο Σινάν Αραλ, καθηγητής στο MIT Sloan School of Business, λέει ότι εταιρείες όπως η Google και η Facebook θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο εάν αρχίσουν να αποχωρούν από κάθε αγορά που τους ζητά να πληρώσουν για τις ειδήσεις της, κάτι που θα «περιορίσει σημαντικά» το περιεχόμενο που μπορούν να παρέχουν στην παγκόσμια βάση χρηστών τους.

«Διακυβερνητική συμμαχία»

Η μάχη σχετικά με το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στην Αυστραλία είναι ένα σχετικά μικρό δείγμα της σύγκρουσης ανάμεσα στον τεχνολογικό κλάδο και τις κυβερνήσεις, η οποία έχει επικεντρωθεί σε θέματα όπως η λογοκρισία, η ιδιωτικότητα και ο ανταγωνισμός.

Ωστόσο, η αντίδραση στην κίνηση του Facebook στην Αυστραλία έδειξε ότι μια διεθνής προσπάθεια για τον έλεγχο των Big Tech μπορεί να γίνει πραγματικότητα – και μαζί της, να αρχίζει να διαφοροποιείται και το διαδίκτυο από χώρα σε χώρα.

Καθώς η κυβέρνησή του αντιμετώπισε το Facebook την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον εξέδωσε μια προειδοποίηση για τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «αυτό που κάνετε εδώ μπορεί να επιστρέψει για να σας βλάψει σε άλλες χώρες».

«Αυτές οι ενέργειες θα επιβεβαιώσουν απλά τις ανησυχίες που εκφράζει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών για τη συμπεριφορά των Big Tech εταιρειών που πιστεύουν ότι είναι μεγαλύτερες από τις κυβερνήσεις και ότι οι κανόνες δεν πρέπει να ισχύουν για αυτές», ανέφερε σε δημοσίευση του στο Facebook. «Μπορεί να αλλάζουν τον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον κυβερνούν».

Οι τεχνολογικοί «γίγαντες» γίνονται όλο και ισχυρότεροι
Οι τεχνολογικοί «γίγαντες» βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνήσεων. © Shutterstock

Την Τρίτη, ο Μόρισον δήλωσε ότι ο συμβιβασμός του Facebook ήταν «ευπρόσδεκτος», προσθέτοντας ότι η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου παρέμενε.

Αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, εξετάζουν τώρα την υιοθέτηση παρόμοιων νομοθεσιών κατά των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης – και πολλές από αυτές συζητούν μεταξύ τους για το πώς θα μπορούσαν να το πετύχουν.

«θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο έαν οι κυβερνήσεις συγκεντρώνονταν σε κάποιο είδος διακρατικής διαδικασίας και δημιουργούσαν μια συνθήκη ή κάποιου είδους πρότυπο σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση και θα επηρεάζει περιεχόμενο και πληροφορίες εκτός της εθνικής τους επικράτειας», δήλωσε ο Κέλερ, «επειδή αυτό προσπαθούν να κάνουν πολλοί από αυτούς, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει – και ως αποτέλεσμα έχουμε αυτό το κατακερματισμένο συνονθύλευμα».

Εάν αυτός ο αυξημένος κατακερματισμός συνεχιστεί, ωστόσο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τρομερές.

«Εάν το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα έχουμε διαφορετικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε κάθε μεγάλη χώρα ή αγορά, τότε αυτό που θα έχουμε είναι ένα οικοσύστημα πληροφοριών που θα είναι εντελώς διχασμένο ή κατακερματισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Αράλ.

«Αυτό θα δημιουργήσει πολίτες που έχουν εντελώς διαφορετικές πηγές πληροφοριών για τοπικά και παγκόσμια γεγονότα και ίσως μια πολύ κατακερματισμένη παγκόσμια θεωρία για την πραγματικότητα».

με πληροφορίες από CNN 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More