Θα πάμε σε μουσικά φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι;
Photo Credits: Shutterstock

Θα πάμε σε μουσικά φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η μουσική βιομηχανία και τα μουσικά φεστιβάλ είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του Covid-19. Πέραν από τους θεατές και τα ίδια τα φεστιβάλ πολύ δύσκολα θα αντέξουν μία δεύτερη χρονιά ακυρώσεων. Ποιους παράγοντες και ποιες «έξυπνες» λύσεις εξετάζουν οι διοργανωτές;

Το 2019 η βρετανική μουσική βιομηχανία συνέβαλε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η απασχόληση στον κλάδο είχε φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με έρευνα, ο κλάδος έχασε περίπου το 85% των εσόδων του από τις ζωντανές εμφανίσεις μέσα στο 2020, ενώ οι καλλιτέχνες έχασαν το 80% του (εκτιμώμενου) εισοδήματός τους. Οι ακυρώσεις των εκδηλώσεων έπληξαν και τον μουσικό τύπο με γνωστά περιοδικά όπως τα Q, Crack και Loud and Quiet να μην καταφέρνουν να λάβουν τα διαφημιστικά έσοδα που είχαν υπολογίσει.

Το μεγαλύτερο οικονομικό (και υπαρξιακό) πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν τα μουσικά φεστιβάλ τα οποία δεν θα πραγματοποιηθούν από ότι φαίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η ομοσπονδία Association of Independent Festivals, η οποία αντιπροσωπεύει 65 μουσικά φεστιβάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι οι περσινές ακυρώσεις έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των μελών της στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα φεστιβάλ αναγκάστηκαν να δώσουν περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια λόγω των ακυρώσεων, ενώ τα λειτουργικά τους κόστη (τα οποία δεν πρόκειται να πάρουν πίσω) κινούνται κατά μέσο όρο στια 510 χιλιάδες δολάρια. Μπορεί τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ίσως καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά είναι σίγουρο ότι πολλά από τα μικρότερα δεν μπορούν να αντέξουν μία δεύτερη χρονιά ακυρώσεων.

Το Glastonbury το μεγαλύτερο βρετανικό φεστιβάλ ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά, ενώ και στη χώρα μας το Rockwave Festival ανακοίνωσε ότι οι Deep Purple από τους headliners του φεστιβάλ δεν θα εμφανιστούν τελικά.


Οι εμβολιασμοί και η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» αποτελούν τα «κλειδιά» για την επιστροφή στη φεστιβαλική «κανονικότητα». Μέχρι όμως να επιτευχθεί αυτό, όσα φεστιβάλ πραγματοποιηθούν φέτος θα πρέπει να ακολουθήσουν τους υγειονομικούς κανόνες, οι οποίοι αλλάζουν πολύ την φεστιβαλική εμπειρία.

Ο Τζον Γκίντινγκς επικεφαλής του Isle of Wight Festival απηύθυνε έκκληση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπορις Τζόνσον μέσω Twitter να δώσει τη δυνατότητα στους διοργανωτές να διαχειριστούν τον εμβολιασμό των θεατών.

«Η μουσική βιομηχανία διαθέτει χιλιάδες ικανούς ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν τις εκδηλώσεις και τα άδεια θέατρα, κλαμπ και αρένες. Δώσε μας τα εμβόλια και θα δουλέψουμε 24 ώρες την ημέρα για να τα καταφέρουμε», έγραψε ο Γκίντινγκς.


Πολλοί θεώρησαν το tweet του χιουμοριστικό αλλά ο Γκίντινγκς ανέφερε ότι το έλεγε με απόλυτη σοβαρότητα. «Ημουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου χθες το βράδυ και σκεφτόμουν: γιατί δεν κάνω κάτι αντί να περιμένω κάποιον να μου πει τι να κάνω;» δήλωσε στο NME. «Εγραψα το tweet ξέροντας ότι έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που ξέρουν τι να κάνουν και εκατοντάδες άδειους συναυλιακούς χώρους».

«Πιστεύω ότι χρειάζεται να έχει εμβολιαστεί το 50% του κοινού και το υπόλοιπο 50% πρέπει να περάσει από τεστ», πρόσθεσε ο Γκίντινγκς. «Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Το Isle of Wight Festival είναι έξι μήνες μακριά, δεν θα γίνει αύριο. Απλά θέλω να επιταχύνω τις διαδικασίες».

Glastonbury: ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Βρετανίας
Το Glastonbury ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Βρετανίας ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. © Shutterstock

Ο Τζορτζ Πρίτσαρντ από την Defected Records, η οποία διοργανώνει το δημοφιλές φεστιβάλ Defected Croatia στην Κροατία αναφέρει ότι το παράδειγμα της Κροατίας μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για τα μουσικά φεστιβάλ στην εποχή του Covid-19.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι το φεστιβάλ θα γίνει», δήλωσε. «Είναι σε εξωτερικό χώρο. Στην Κροατία πραγματοποιήθηκαν ορισμένες εκδηλώσεις πέρσι, τηρουμένων των περιορισμών που θέτει ο Covid, όποτε (σ.σ.: η χώρα) κάτι έκανε καλά. Αν και πέρσι το φεστιβάλ δεν έγινε, επιβιώσαμε. Δύο συνεχόμενες χρονιές ακυρώσεων θα πλήξουν πολύ το brand μας και όσους μας ακολουθούν».

Ένα άλλο παράδειγμα για τα φεστιβάλ εν μέσω της πανδημίας έρχεται από την Ισπανία.

To Primavera Sound, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, κατάφερε να διοργανώσει μία συναυλία τον προηγούμενο μήνα χωρίς να απαιτείται από τους θεατές να κρατούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και με μόνη προϋπόθεση να έχουν εξεταστεί για Covid-19 την ίδια μέρα. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τους διοργανωτές.

Το Primavera Sound διοργάνωσε τη συναυλία στην οποία συμμετείχαν 463 στον πολυχώρο 1608 Sala Apolo στη Βαρκελώνη.

Το lineup της συναυλίας απάρτιζαν τοπικοί DJs και κάθε συμμετέχων έπρεπε να περάσει κατά την είσοδό του από τεστ για τον Covid-19, τα αποτελέσματα του οποίου έβγαιναν μέσα σε διάστημα 15 λεπτών.

Στόχος των διοργανωτών ήταν να διαπιστώσουν αν μπορούν να διεξαχθούν συναυλίες με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, αλλά χωρίς την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων από τους θεατές, ένα μέτρο το οποίο αλλοιώνει και την ίδια τη φύση των συναυλιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα οποία εκδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κατεγράφησαν μόνο δύο κρούσματα από τα συνολικά 496 τεστ που έγιναν, αλλά από τους 463 ανθρώπους στους οποίους επετράπη η είσοδος δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα.

Αν τηρηθούν τα μέτρα και οι προβλέψεις των ειδικών είναι σωστές (και εφόσον ο ρυθμός εμβολιασμού αυξηθεί) τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθούν αρκετά μουσικά φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό πολλές από τις διοργανώτριες εταιρείες θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο», αλλάζοντας για πάντα το ευρωπαϊκό καλοκαίρι.

με πληροφορίες από Hypebeast

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More