Ανεξαρτησία από τις πλατφόρμες και στη βραχυχρόνια μίσθωση για το 2021
Photo Credits: Shutterstock

Ανεξαρτησία από τις πλατφόρμες και στη βραχυχρόνια μίσθωση για το 2021

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ποια τα σχέδια του Airbnb για την Τελετή Ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου και τι μεθόδους επεξεργάζονται οι οικοδεσπότες για συμφωνίες έξω από τις πλατφόρμες; Επίσης, πώς μπορεί κάποιος να προβλέψει τα έσοδά του τη φετινή χρονιά;

Εκτός πλατφόρμας κρατήσεις κυνηγούν οι οικοδεσπότες στο Airbnb 

Με διάφορα τρικ όπως ένα guestbook με προτάσεις για τοπικές εμπειρίες όπου ο πελάτης πρέπει να βάλει το email του για να δει το περιεχόμενο, οι οικοδεσπότες στο Airbnb προσπαθούν να παρακάμψουν την πλατφόρμα εντελώς και να ωθήσουν τους πελάτες να κάνουν απευθείας κράτηση στο κατάλυμά τους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Αλλος τρόπος είναι τα software που ξεκλειδώνουν το wifi του καταλύματος όπως το ελληνικό Zoottle.

Οι πρακτικές αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία καθώς εκτός από την προμήθεια που καταλήγει σαν έκπτωση στον τελικό πελάτη, μειώνεται και ένας από τους στόχους-κλειδιά για τους επενδυτές της, οι επαναλαμβανόμενες κρατήσεις του πελατολογίου της. Σύμφωνα με την εταιρεία το 69% των πελατών της επιστρέφουν και πραγματοποιούν περαιτέρω κρατήσεις στην πλατφόρμα.

Πέρα από το οικονομικό όφελος, αρκετοί οικοδεσπότες έχουν σταματήσει πλέον να εμπιστεύονται την Airbnb μετά το κύμα δωρεάν ακυρώσεων που προσέφερε στους πελάτες στην αρχή της πανδημίας, χωρίς καμία συνεννόηση με τους οικοδεσπότες, αφήνοντάς τους χωρίς υποστήριξη.

Τι μπορούν να διδαχθούν οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις από τα ξενοδοχεία το νέο έτος

Μια από τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο κορωνοϊός στις συνήθειες των ταξιδιωτών ήταν η προτίμηση διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έναντι των ξενοδοχειακών μονάδων. Με βάση πρόσφατη έρευνα της AirDNA, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ξεπέρασαν τα ξενοδοχεία σε 27 παγκόσμιες αγορές από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Παρά την ανοδική πορεία που σημειώνει ο συγκεκριμένος κλάδος, οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορούν να μάθουν πολλά από τον τρόπο διαχείρισης των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Ανάμεσα σε άλλες τεχνικές, το κείμενο του PhocusWire αναφέρεται στη σημαντικότητα προηγμένων λύσεων όπως η χρήση του metasearch και μέσων προγραμματισμού σε συνδυασμό με τις στοχευμένες ενέργειες μάρκετινγκ ως αρωγούς στην εύρεση σωστών ενοικιαστών την κατάλληλη στιγμή.

Airbnb: πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
Με διάφορα τρικ όπως ένα guestbook με προτάσεις για τοπικές εμπειρίες όπου ο πελάτης πρέπει να βάλει το email του για να δει το περιεχόμενο, οι οικοδεσπότες στο Airbnb προσπαθούν να παρακάμψουν την πλατφόρμα εντελώς και να ωθήσουν τους πελάτες να κάνουν απευθείας κράτηση στο κατάλυμά τους. © www.quotecatalog.com/Flickr

Συνέδριο βραχυχρόνιας μίσθωσης από την Αθήνα

Στις 25 & 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 3ο κατά σειρά BnB Greece Conference, το μοναδικό συνέδριο αφιερωμένο στην αγορά short-term rentals & villas.

Στόχοι του συνεδρίου για αυτή την χρονιά;

·   Ανάλυση υπάρχουσας κατάστασης στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη

·   Πληροφόρηση για τις μεγάλες αγορές της Ελλάδας και πώς μπορείτε να τις προσεγγίσετε

·   Τάσεις στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για την επερχόμενη χρονιά

·   Παρουσίαση εργαλείων, αναγκαίων για τους διαχειριστές ακινήτων έτσι ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για όποιες ανάγκες προκύψουν

Σημείωση: Το 3ο BnB Greece Conference μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος μόνο με προεγγραφή και δεν θα μεταδοθεί ζωντανά σε καμία πλατφόρμα social media.

Πώς θα αλλάξει το τοπίο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων το 2021

Η ρευστότητα και η επιβίωση αποτελούν καίρια θέματα για ιδιοκτήτες, διαχειριστές και πλατφόρμες στον χώρο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Με βάση την έρευνα του Skift «US Travel Tracker», που ολοκληρώθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου 2020, το 37% των Αμερικάνων ταξίδεψαν με σκοπό να επανενωθούν με τους φίλους ή την οικογένειά τους και μικρές πόλεις αλλά και υπαίθριες περιοχές αποτέλεσαν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Παράλληλα, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη του κλάδου εστίασης την περίοδο του καλοκαιριού σε πολλά μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, μέσα στο επόμενο έτος οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω των καινούργιων μέτρων και κανονισμών που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2021, ενώ μια ακόμα αναμενόμενη τάση για τη νέα χρονιά είναι η αύξηση των επαγγελματιών ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το 28% των κρατήσεων το προηγούμενο έτος. Τέλος οι απευθείας κρατήσεις θα αυξηθούν και αναμένεται η επιστροφή και η ενοποίηση των ξενοδοχείων, η οποία αναμένεται να ξαναμοιράσει την τράπουλα του ανταγωνισμού.

Γιατί είναι σημαντική για τα τουριστικά διαμερίσματα η πρόβλεψη εσόδων το 2021;

Μπορεί να είναι αδύνατον να προβλέψουμε με ακρίβεια τα έσοδα των ιδιοκτησιών μας το 2021, αλλά η πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες μπορεί να μετατρέψει αυτά τα στοιχεία σε χρήσιμα δεδομένα. Μία ακριβής πρόβλεψη μπορεί να βοηθήσει στον ορισμό του προϋπολογισμού μάρκετινγκ καθώς και στην τιμολόγηση των διαμερισμάτων. Το άρθρο του quibblerm.com παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεγόμενο forecasting για να μεγιστοποιήσετε τα έσοδά σας. Μερικοί από αυτούς:

  • Δημιουργία συστήματος για καταχώρηση και ανανέωση δεδομένων
  • Σε περίπτωση που δεν έχετε δεδομένα κρατήσεων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά των ανταγωνιστών σας
  • Συνιστάται να καταγράψετε και να εξετάσετε τα δεδομένα σας ανά έτος. Εναλλακτικά μπορείτε να τα υπολογίζετε ανά σεζόν, ή ανά ιδιοκτησία

Εάν εντάξετε τις προβλέψεις στο γενικό σύστημα διαχείρισης των επιχειρήσεών σας, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε σημαντικές μεταβολές που επηρεάζουν τον κλάδο (Covid-19, αλλαγές στη νομοθεσία για βραχυχρόνια μίσθωση) με ετοιμότητα και ευκολία.

Υποστηρικτές Τραμπ
Την κάθετη θέση της παρουσιάζει η αμερικανική εταιρεία Airbnb σχετικά με την εισβολή ακραίων εθνικιστικών ομάδων στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, απαγορεύοντας την πρόσβαση στην πλατφόρμα της. © Chad Davis/Flickr

Βελτίωση στα νούμερα πληρότητας της Airbnb από τον Σεπτέμβριο του 2021 σύμφωνα με την Mashvisor 

Παρά τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την έναρξη εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και την μεγάλη ανάγκη των περισσότερων να ταξιδέψουν ξανά, η βελτίωση στον κλάδο εστίασης δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Σύμφωνα με την πλατφόρμα αναλύσεων δεδομένων ακινήτων Mavishor, η οποία εξέτασε ιστορικά δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά πληρότητας αλλά και τα ημερήσια ποσοστά της Airbnb σε 169 πόλεις, οι αριθμοί πληρότητας θα αρχίσουν να σημειώνουν θετικό πρόσημο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Με όλο και περισσότερο μέρος του γενικότερου πληθυσμού να εμβολιάζεται, οι κρατήσεις στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ανεβαίνουν σταδιακά κάθε μήνα το 2021 σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος. Όπως δήλωσε ο CEO της Mashvisor Taylor Valore: «Μόλις οι αριθμοί δείξουν ότι η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί, τότε οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα αισθανθούν ξανά ασφαλείς να κάνουν ταξίδια αλλά και κρατήσεις σε Airbnb διαμερίσματα».

ΗΠΑ: H Airbnb δεσμεύεται να αφαιρέσει εθνικιστές από την πλατφόρμα της

Την κάθετη θέση της παρουσιάζει η αμερικανική εταιρεία Airbnb σχετικά με την εισβολή ακραίων εθνικιστικών ομάδων στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, απαγορεύοντας την πρόσβαση στην πλατφόρμα της. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της Ορκωμοσίας του Νέου Προέδρου, Jon Biden στις 20 Ιανουαρίου.

Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η ομάδα των Proud Boys, η οποία έχει συσχετιστεί με λευκούς εθνικιστικούς δεσμούς και βία, από το FBI.

O εκπρόσωπος της Airbnb, Ben Breit δήλωσε πως «οι κοινοτικές πολιτικές μας απαγορεύουν τα εγχώρια τρομοκρατικά και βίαια μέλη της ομάδας μίσους. Οταν πληροφορηθήκαμε για τις κρατήσεις που είχαμε από μέλη της εν λόγω ομάδας τις μέρες που οδήγησαν στο περιστατικό της Ουάσιγκτον, ακυρώσαμε τις κρατήσεις και απομακρύναμε τα συγκεκριμένα άτομα από την κοινότητά μας, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον».

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More