Ο «ηθικός κώδικας» των αυτόνομων αυτοκινήτων (κάντε το κουίζ)
Photo Credits: Shutterstock

Ο «ηθικός κώδικας» των αυτόνομων αυτοκινήτων (κάντε το κουίζ)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Όταν ένας οδηγός πατάει το φρένο για να αποφύγει να πατήσει έναν πεζό που περνάει παράνομα τον δρόμο κάνει τη σωστή ηθική επιλογή η οποία μεταφέρει τον κίνδυνο από τον πεζό στον ίδιο και τους συνοδηγούς του. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα πρέπει να λάβουν παρόμοιες ηθικές αποφάσεις στο μέλλον. Ο «ηθικός κώδικας» που θα πρέπει να τηρούν είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για τους επιστήμονες.

Το 2018 είχε κυκλοφορήσει στο περιοδικό Nature η μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με την ηθική των μηχανών, στην οποία συμμετείχαν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν ότι ο ηθικός κώδικας και κατ’ επέκταση και οι επιλογές των ανθρώπων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο θα πέθαιναν πεζοί και επιβάτες σε ένα αυτοκίνητο, οι άνθρωποι από σχετικά πλούσιες χώρες ήταν λιγότερο πιθανό να τη «χαρίσουν» στους πεζούς που διέσχιζαν τον δρόμο με κόκκινο φανάρι για αυτούς.

«Οι άνθρωποι που εξετάζουν την ηθική των μηχανών κάνουν τη συζήτηση να ακούγεται λες και είναι δυνατόν να θεσπιστεί ένα τέλειο σύστημα κανόνων για τα ρομπότ και αυτό που δείχνουμε εμείς σήμερα με τα δεδομένα μας είναι ότι δεν υπάρχουν καθολικοί κανόνες» λέει ο Iyad Rahwan εκ των συγγραφέων της έρευνας και επιστήμονας στο Institute of Technology στο Cambridge.

Η έρευνα έχει τον τίτλο Moral Machine και εξετάζει 13 σενάρια στα οποία ένας ή περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να διαλέξουν ποιον θα «σώσουν» μέσα από διάφορες μεταβλητές όπως: νέος ή ηλικιωμένος, πλούσιος ή φτωχός, περισσότερα ή λιγότερα θύματα.

Σπανίως ερχόμαστε αντιμέτωποι με τόσο δύσκολα ηθικά διλήμματα και αρκετοί άσκησαν κριτική στην έρευνα αναφέροντας ότι ίσως τα σενάρια δεν είναι τόσο σχετικά με τα ηθικά και πρακτικά ζητήματα γύρω από τα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Moral Machine
Ενα από τα σενάρια του κουίζ. © Moral Machine

Το 2016 η ομάδα του Rahwan έπεσε πάνω σε ένα ηθικό παράδοξο για τα αυτόνομα αυτοκίνητα: οι συμμετέχοντες στις έρευνες ανέφεραν ότι ήθελαν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να προστατεύουν τους πεζούς ακόμη και αν αυτό σήμαινε τον θάνατο των επιβατών τους, ενώ την ίδια στιγμή δήλωναν ότι δεν θα αγόραζαν αυτοκίνητα που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό το παράδοξο έκανε τους επιστήμονες «περίεργους» να μάθουν τι άλλα ηθικά ζητήματα θα προέκυπταν από τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Για το λόγο αυτό ο Rahwan συγκέντρωσε ψυχολόγους, ανθρωπολόγους και οικονομολόγους από όλο τον κόσμο και δημιούργησε την ομάδα Moral Machine. Μέσα σε 18 μήνες το διαδικτυακό κουίζ είχε καταγράψει 40 εκατομμύρια συμμετοχές από ανθρώπους από 233 χώρες.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και χώρας προέλευσης, οι περισσότεροι άνθρωποι προτίμησαν να σώσουν τους ανθρώπους έναντι των ζώων και τις ομάδες ανθρώπων έναντι των μεμονωμένων περαστικών. Τα ευρήματα «συμφωνούν» και με τις μοναδικές επίσημες κυβερνητικές οδηγίες όσον αφορά αυτόνομα αυτοκίνητα: μία έκθεση του 2017 από την Γερμανική Επιτροπή Ηθικής.

Η «συμφωνία» όμως σταματάει κάπου εδώ. Όταν οι συγγραφείς της έρευνας ανέλυσαν τις απαντήσεις των ανθρώπων βρήκαν ότι οι χώρες μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τη Βόρεια Αμερική και αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, όπου ο Χριστιανισμός είναι ιστορικά η κυρίαρχη θρησκεία. Η δεύτερη περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Ινδονησία και το Πακιστάν, χώρες με ισχυρές παραδόσεις στον Κομφουκιανισμό και το Ισλάμ. Και η τρίτη περιλαμβάνει τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αλλά και τη Γαλλία και πρώην γαλλικές αποικίες. Η πρώτη ομάδα χωρών έδειξε μεγαλύτερη προμήθεια να σώσει τους νεότερους ανθρώπους σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που διαμορφώνει την αντίληψη των πολιτών μίας χώρας κατά μέσο όρο. Οι πολίτες χωρών με ισχυρούς κυβερνητικούς θεσμούς όπως η Φινλανδία και η Ιαπωνία είναι πιθανότερο να επιλέξουν να «χτυπήσουν» έναν άνθρωπο που διασχίζει τον δρόμο παράνομα από τους κατοίκους χωρών με ασθενέστερο κράτος όπως η Νιγηρία και το Πακιστάν.

Ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτά τα δύσκολα ηθικά διλήμματα;

Μπορείτε να κάνετε το κουίζ εδώ.

με πληροφορίες από Nature


Διαβάστε επίσης

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Greek Weird Wave: οι 10 καλύτερες ταινίες της νέου ελληνικού σινεμά

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More