Τα εμβόλια φέρνουν κρατήσεις: πώς επηρεάζεται ο τουρισμός του 2021 παγκοσμίως
Photo Credits: Shutterstock

Τα εμβόλια φέρνουν κρατήσεις: πώς επηρεάζεται ο τουρισμός του 2021 παγκοσμίως

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Covid-19 δεν αποτελεί λόγο επιστροφής χρημάτων από τις πλατφόρμες, με το βλέμμα στο 2022 ο τουρισμός και στα φαινόμενα υπερτουρισμού που μπορούν να πλήξουν ακόμη και παρθένες περιοχές. Είδηση που ίσως φέρει ανεμοστρόβιλο εξελίξεων η μήνυση κατά της πολιτείας της Σάντα Μόνικα, για αυθαίρετη απαγόρευση στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια απαγορεύει την ενοικίαση διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου απαγορεύεται η διαμονή για άτομα που έρχονται εκτός της πολιτείας σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια. Τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται σαν πλάνο αρωγής στον τομέα της υγείας καθώς παρατηρείται συνεχής πληρότητα στα νοσοκομεία δημιουργώντας φόβο για τις ημέρες των εορτών που πλησιάζουν. Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται άτομα που έρχονται για εργασίες υποδομής, για λόγους υγείας ή έχουν σκοπό να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Σε πολλά μέρη της Καλιφόρνια οι απαγορεύσεις είναι ακόμα πιο αυστηρές με μόνη επιτρεπτή δικαιολογία ενοικίασης την εργασία σε τομείς υγείας. Για αποζημίωση για αυτές τις κρατήσεις που ακυρώνονται αναγκαστικά; Πολύ μικρά παραθυράκια ελπίδας αφήνουν το Airbnb και η VRBO. Αντιθέτως οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες ξενοδοχειακές αλυσίδες δίνουν όλο το ποσό της ακύρωσης πίσω στους πελάτες τους.

Skift Summit: Τι πρέπει να περιμένει η βραχυχρόνια μίσθωση για το 2021

Διαβάστε εδώ τα βασικά συμπεράσματα από το online συνέδριο βραχυπρόθεσμης ενοικίασης της εταιρείας Skift, που ασχολείται με έρευνα και ειδήσεις σχετικά με την ταξιδιωτική βιομηχανία. Ανάμεσα σε άλλα, αναλύεται η σημασία των εξωτερικών χώρων σε μια μετά-Covid εποχή καθώς και πως μπορεί να συνδυαστεί με τεχνολογικά εργαλεία έτσι ώστε να παρέχει μια προηγμένη αλλά και ασφαλή εμπειρία στους ταξιδιώτες. Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στον υπερτουρισμό και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Μην σας παραπλανούν εικόνες με ψάρια που επιστρέφουν σε άλλοτε μολυσμένα νερά. Ο υπερτουρισμός μπορεί να αφήσει τα ίχνη του ακόμη και σε παρθένες περιοχές τις οποίες θα επισκεφθούν μικρά γκρουπ τουριστών, διψασμένα για πρωτόγνωρες εμπειρίες μετά από μήνες εγκλεισμού».

Υπερτουρισμός
«Ο υπερτουρισμός μπορεί να αφήσει τα ίχνη του ακόμη και σε παρθένες περιοχές τις οποίες θα επισκεφθούν μικρά γκρουπ τουριστών». © Shutterstock

H Mandarin Oriental χρηματοδοτεί την εταιρεία πολυτελών διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης Stay One Degree

Ο γύρος χρηματοδότησης -για τον οποίο το ποσό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό- αποτελεί μια στρατηγική επένδυση από τον ξενοδοχειακό όμιλο η οποία θα δώσει την ευκαιρία στην εταιρεία να επιταχύνει την επέκταση της και σε καινούργιες αγορές παγκοσμίως.

Η Stay One Degree η οποία ιδρύθηκε το 2018, παρέχει περισσότερα από 3.500 καταλύματα σε 250 προορισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μικρά και μοντέρνα διαμερίσματα αλλά και ιδιοκτησίες οι οποίες αγγίζουν τα 40.000 ευρώ.

Τα χρήματα που επενδύθηκαν θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία mobile application, καινούργιου website καθώς και online υπηρεσίες θυρωρείου. Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια σειρά ενεργειών μαζί με σκοπό την πρόσβαση των πελατών σε πολυτελείς υπηρεσίες και προνομιακά οφέλη.

ΕΤΕ: Απώλεια 15 δισεκατομμυρίων για τον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα για το 2020

Την οκταετή ανοδική πορεία του τουρισμού διέκοψε η πανδημία του κορονοϊού, κανοντας τον έναν από τους τομείς της εγχώριας οικονομίας που επηρεάστηκαν περισσότερο την χρονιά που μας πέρασε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έφτασε σε σχεδόν μηδαμινά επίπεδα το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2020, ενώ την περίοδο Αύγουστο- Σεπτέμβριο σημειώθηκε πτώση του 60%, με άλλους  επιχειρηματικούς τομείς να σημειώνουν πτώση μόλις του 12%.

Οι επιχειρήσεις που σημείωσαν τις περισσότερες απώλειες ήταν τα μικρομεσαία ξενοδοχεία στα νησιά τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τουρίστες, τα οποία όμως προβλέπεται να επανέλθουν γρήγορα καθώς είναι επαρκώς προετοιμασμένα για την επόμενη μέρα.

Ο Ελληνικός τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Την οκταετή ανοδική πορεία του Ελληνικού τουρισμού διέκοψε η πανδημία του κορονοϊού. © Shutterstock

HEDNA: Πληρότητα σε ξενοδοχεία και ενοικιάσεις διαμερισμάτων ανά τον κόσμο

Με ταξιδιώτες και επιχειρήσεις να είναι σκεπτικοί για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα, η εταιρεία HEDNA παρουσίασε τα ποσοστά πληρότητας ανά τον κόσμο, δίνοντας έτσι μια πιο καθαρή εικόνα για το τι επικρατεί και τι βελτιώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Για την Ευρώπη, η οποία παρουσίασε πιο αυστηρά ταξιδιωτικά μέτρα σε σχέση με την Αμερική και άλλα μέρη του κόσμου, η πληρότητα κινήθηκε στο 10%. Ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος για τα ξενοδοχεία, ενώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων να δείχνουν γρηγορότερη ανάκαμψη, με τις κρατήσεις να γίνονται αρκετές μέρες πριν την ημέρα κράτησης.

Ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης μηνύουν την πολιτεία της Σάντα Μόνικα, για αυθαίρετη απαγόρευση στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Σύμφωνα με τον νόμο που πέρασε η πολιτεία της Σάντα Μόνικα τον Σεπτέμβριο, οι μισθώσεις κατοικιών πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον ένα χρόνο ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να νοικιάζουν επιπλωμένα διαμερίσματα.

Όπως ήταν προβλεπόμενο ο συγκεκριμένος νόμος βρήκε αντίθετη την πλειοψηφία εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με 32 από αυτές να καταθέσουν μήνυση για «αυθαίρετη, ιδιότροπη και χωρίς αποδείξεις» κίνηση της πολιτείας. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η πολιτεία δήλωσε πως αυτή η συγκεκριμένη απόφαση είναι «απόλυτα νόμιμη, αλλά εξετάζονται τα αιτήματα των ιδιοκτητών βραχυχρόνιας μίσθωσης».

H άνοδος κρατήσεων συνεχίζεται μετά τους πρώτους εμβολιασμούς παγκοσμίως

Σύμφωνα με το infographic της Guesty, ο αριθμός κρατήσεων σημειώνει προοδευτική άνοδο εδώ και 3 συνεχόμενες εβδομάδες, σε μια περίοδο που παραδοσιακά βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Η πλειοψηφία των κρατήσεων αφορούσε μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνοντας έτσι ότι ο κόσμος είναι θετικά προσκείμενος στον εμβολιασμό και έχει την ανάγκη να ταξιδέψει σύντομα.

Guesty
Tο infographic της Guesty. © Guesty

Σε εταιρείες τα ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων

Το κορυφαίο βραβείο στον διαγωνισμό “Housing Research Awards” πήρε ο καθηγητής David Wachsmuth από το Πανεπιστήμιο McGill για την έρευνά του με τίτλο: «Οι επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην αγορά ακινήτων του Καναδά» με ένα από τα βασικά συμπεράσματα να δείχνουν ότι τα περισσότερα ακίνητα ανήκουν σε εταιρικά σχήματα και όχι σε ιδιώτες.

50-50 τα πράγματα στον Τουρισμό για το 2021

Το μέλλον της επικοινωνίας του ελληνικού Τουρισμού συζητήθηκε σε online συνέδριο που οργανώθηκε από την Marketing Greece. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επαγγελματίες του χώρου σε έρευνα (MRB Ηellas, ΣΕΤΕ, Marketing Greece) για το τι περιμένουν σε θέμα εισπράξεων το 2021, το 55% εξ αυτών δήλωσε ότι αναμένει ότι μπορεί να «πιάσει» το ήμισυ του τζίρου του 2019.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More