Η NASA θέλει να χτίσει μια βάση στη Σελήνη. Θα μπορούσε να το κάνει με 3D εκτύπωση;
Photo Credits: SEArch + / ICON

Η NASA θέλει να χτίσει μια βάση στη Σελήνη. Θα μπορούσε να το κάνει με 3D εκτύπωση;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η τελευταία φορά που κάποιος πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν το 1972. Τώρα, η Σελήνη επιστρέφει στα διαστημικά προγράμματα της NASA. Αυτή τη φορά όμως, η διαστημική υπηρεσία δεν σκοπεύει απλά να την επισκεφτεί, αλλά και να μείνει.

Με τις αποστολές «Αρτεμις» που ξεκινούν τον επόμενο χρόνο, η NASA στοχεύει να έχει αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 και μια μόνιμη σεληνιακή βάση μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο πρώτος βιότοπος που θα κατασκευαστεί ποτέ σε κάποια εξωγήινη επιφάνεια, αν και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

Η αποστολή μεγάλης ποσότητας δομικών υλικών στη Σελήνη θα ήταν δαπανηρή και εξαιρετικά χρονοβόρα. Ωστόσο, η εταιρεία ICON με έδρα το Τέξας, λέει ότι διαθέτει μια λύση που φαίνεται να είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας: 3D εκτύπωση σεληνιακής βάσης από τη σκόνη της Σελήνης.

Η ICON συνεργάζεται με τη NASA για την ανάπτυξη τεχνολογίας που μπορεί να μετατρέψει τη σκόνη της Σελήνης σε ένα υλικό σαν σκυρόδεμα, λέει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζέισον Μπάλαρντ.

Η σκόνη της Σελήνης είναι ένα υλικό που μοιάζει με άμμο και καλύπτει την επιφάνεια του, έχοντας σχηματιστεί από ορυκτά και μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού. Υπάρχει άφθονη ποσότητα σκόνης, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει τεράστια επάρκεια σε πρώτες ύλες εάν το σχέδιο της εταιρείας αποδειχθεί επιτυχές.

Η ICON χρησιμοποιεί τεχνολογίες 3D εκτύπωσης για την κατασκευή κατοικιών στο Μεξικό και το Τέξας από το 2018. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα με βάση το σκυρόδεμα, ο εκτυπωτής Vulcan μπορεί να εκτυπώσει περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα σε 24 ώρες.

Όμως, η Σελήνη είναι ένας «εντελώς διαφορετικός κόσμος», λέει ο Μπάλαρντ. Από τη Γη, μοιάζει με μια γαλήνια ασημένια σφαίρα αλλά υπόκειται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, βίαιους σεισμούς, ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας και συχνές συγκρούσεις με μικρομετεωρίτες.

Η μετατροπή της σκόνης της σελήνης σε δομικό υλικό είναι επίσης μια τεράστια πρόκληση. Η ομάδα πειραματίζεται με μικρά δείγματα σεληνιακής σκόνης σε ένα εργαστήριο – επεξεργαζόμενη το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τη σύσταση της με μικροκύματα, λέιζερ και υπέρυθρο φως, ενώ χρησιμοποιεί «ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα», λέει ο Μπάλαρντ.

Οι αρχιτέκτονες έπρεπε να σκεφτούν ένα τρόπο για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να είναι ασφαλές και άνετο για να ζουν οι αστροναύτες, λέει ο ιδρυτής της αρχιτεκτονικής εταιρείας BIG – η οποία συνεργάζεται με την ICON – Μπγιάρκε Ίνγκελς.

Η πρόταση της Space Exploration Architecture (SEArch +), η οποία επίσης συνεργάζεται επίσης με την ICON, αφορά μια ψηλή, πολυώροφη δομή με τρισδιάστατες τυπωμένες προστατευτικές κατασκευές που θα προστατεύουν τον βασικό πυρήνα που χτίστηκε στη Γη, ενώ η BIG σχεδίασε μια κυκλική δομή που θα μπορούσε να εκτυπωθεί εξ ολοκλήρου στη Σελήνη.

Βάση στη Σελήνη
Η εταιρεία ICON λέει ότι διαθέτει μια λύση που φαίνεται να είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας: 3D εκτύπωση σεληνιακής βάσης από τη σκόνη της Σελήνης. © SEArch + / ICON

Ο σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει μια ορατή μεμβράνη νερού που θα καλύπτει τους τοίχους του υπνοδωματίου – «ένα καλό μονωτικό έναντι της ακτινοβολίας» – που θα δώσει στους αστροναύτες επιπλέον προστασία ενώ κοιμούνται.

Μια δομή «διπλού κελύφους» και εξωτερικά πλέγματα, τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν επίσης από σεληνιακή σκόνη, παρέχουν πρόσθετη προστασία από την ακτινοβολία και τους μετεωρίτες.

Εκτός από τους χώρους διαβίωσης και εργασίας για τους αστροναύτες, η σεληνιακή βάση θα πρέπει να ενσωματώνει χώρους προσγείωσης, δρόμους και αποθηκευτικούς χώρους.

Η NASA άρχισε να εξερευνά την τρισδιάστατη εκτύπωση ως πιθανή τεχνολογική λύση για διαστημικές κατασκευές με την έναρξη του διαγωνισμού 3D-Printed Habitat το 2015. Τόσο η ICON όσο και η SEArch + συμμετείχαν στο διαγωνισμό, με τη SEArch + να κατατάσσεται πρώτο για το σχεδιασμό της για το «Mars X House».

Με τις αποστολές «Αρτεμις» να ξεκινούν το επόμενο έτος, το πρώτο βήμα της NASA προς έναν σεληνιακό βιότοπο είναι μια «πύλη εισόδου», ένας διαστημικός σταθμός στην τροχιά της Σελήνης. Οι αστροναύτες θα ζήσουν και θα δουλέψουν στην πύλη, ενώ θα μεταφερθούν στη Σελήνη και θα παραμείνουν για έως και μια εβδομάδα.

Ο στόχος της, ωστόσο, είναι μια μόνιμη βάση, από την οποία θα μπορεί να εξερευνήσει τη Σελήνη σε βάθος και να δοκιμάσει τεχνολογίες για την ανθρώπινη επιβίωση στο διάστημα. H NASA θέλει να κατασκευάσει εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τέσσερις αστροναύτες για έως και ένα μήνα. Είναι ουσιαστικά το «πρώτο βήμα» για τον Αρη – και πέρα από αυτόν.

Αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν ο σεληνιακός βιότοπος θα κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση, η NASA θα μπορούσε να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση στην ICON και να δώσει πολύ σύντομα στην εταιρεία την ευκαιρία να δοκιμάσει την τεχνολογία της στην επιφάνεια της Σελήνης.

με πληροφορίες από CNN 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More