Η βραχυχρόνια μίσθωση αλλάζει ριζικά και ξεπερνά τα ξενοδοχεία
Photo Credits: Shutterstock

Η βραχυχρόνια μίσθωση αλλάζει ριζικά και ξεπερνά τα ξενοδοχεία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ερχονται νέα ταξιδιωτικά εργαλεία από την Google στην Ασία, οι άλλοτε μακροχρόνιοι ενοικιαστές κάνουν πλέον μικρά συμβόλαια έξι ή λιγότερων μηνών και πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί σαν επιχείρηση το ακίνητό του. Φυσικά από τη σημερινή ενημέρωση, δεν θα μπορούσε να λείπει η σημαντικότερη είδηση της χρονιάς, η είσοδος του Airbnb στο αμερικανικό χρηματιστήριο η οποία άφησε ακόμη και τον ιδρυτή της άφωνο.

Οι ενοικιαστές αναζητούν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατά τη διάρκεια της  πανδημίας

Την απαλλαγή από μακροχρόνιες ενοικιάσεις ψάχνουν οι ενοικιαστές που μετακομίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Renters Migration Report για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σημειώθηκε αύξηση 30% στο ενδιαφέρον για ενοικιάσεις με διάρκεια έξι μηνών ή λιγότερο, συγκριτικά με το 2019. Η συγκεκριμένη αναζήτηση παρουσιάζεται κυρίως από ενοικιαστές που ψάχνουν κατοικίες σε προάστια αλλά παρουσιάζει αυξητική τάση και σε εκείνους που ψάχνουν να νοικιάσουν στην πόλη που μένουν.

H Airbnb.org ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με προσφορά καταλυμάτων

Τη στήριξη της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δείχνει η Airbnb με μία πρωτοβουλία που έχει σκοπό τη στήριξη πληγέντων ομάδων αλλά και εργαζομένων πρώτης γραμμής. Με την παροχή καταλυμάτων κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων (πανδημία Covid-19, πυρκαγιές, σεισμοί), η αμερικανική start up θέλει να ενισχύσει παγκοσμίως το αίσθημα ανθρωπιάς  και αλληλεγγύης σε καιρούς κρίσης. Όπως παρουσιάζει και το βίντεο προώθησης της συγκεκριμένης ενέργειας πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, προθυμοποιήθηκαν να παρέχουν κατάλυμα σε κάποιον που το έχει ανάγκη το τελευταίο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο κίνημα προσφοράς είχε πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από τις πλατφόρμες, από ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό την παροχή καταλυμάτων σε νοσηλευτικό προσωπικό κατά την διάρκεια της πανδημίας στο σχετικό Facebook group «Airbnb Greece – Greek Hosts».

H «Τhinking Traveler» εξασφάλισε χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων λιρών από την εταιρεία επενδύσεων Piper

H «Τhinking Traveler» η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της το 2002 με επτά βίλες, έχει σήμερα στην κατοχή της 220 πολυτελή διαμερίσματα σε προορισμούς όπως Σικελία, Ιόνια Νησιά, Σποράδες και Κορσική με τιμές που κυμαίνονται από τρεις έως πέντε χιλιάδες λίρες την εβδομάδα.

Την εβδομάδα που πέρασε, ανακοίνωσε ότι έλαβε χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων λιρών από την επενδυτική Piper.

Αυτό που διαφοροποιεί τη «Τhinking Traveler» και την καθιστά μια ενδιαφέρουσα εταιρεία για επένδυση σύμφωνα με την Piper είναι η δημοφιλία της ανάμεσα σε οικογένειες, ζευγάρια και παρέες όλων των ηλικιών καθώς και η εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών από την εταιρεία (μεταξύ άλλων παρέχει θυρωρό και ποικιλία προσωποποιημένων δραστηριοτήτων όπως γευσιγνωσία μέσα στον χώρο της βίλας και ιδιωτικά πολιτιστικά tour).

Σκοπός της επενδυτικής εταιρείας είναι να βοηθήσει τη «Τhinking Traveler» να επιμεληθεί μιας ευρύτερης επιλογής exclusive βιλών σε νέους προορισμούς και να προωθήσει το brand της περισσότερο στις χώρες που δραστηριοποιείται ήδη όπως Αγγλία, Αμερική και Αυστραλία, διατηρώντας ταυτόχρονα το ίδιο επίπεδο σε εξυπηρέτηση και υποστήριξη πελατών.

ΗΠΑ: πτωτικά τα νούμερα κρατήσεων σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τον Νοέμβριο

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν αρκετοί ταξιδιωτικοί προορισμοί άνοιξαν τα σύνορα τους, τα νούμερα κρατήσεων άρχισαν να σημειώνουν ανοδική πορεία, με μερικούς από αυτούς να σημειώνουν περισσότερες κρατήσεις ακόμα και από το 2019.

Ενώ τα νούμερα παρέμειναν σχετικά σταθερά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, άρχισαν να σημειώνουν αισθητή πτώση τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας αυτούς που ήθελαν τη χειμερινή ταξιδιωτική δραστηριότητα να κινείται σε χαμηλά νούμερα. Με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται, πολιτείες όπως το Κολοράντο και η Καλιφόρνια, όπου τη χειμερινή τουριστική περίοδο είχαν μεγάλη τουριστική κίνηση και υψηλά ποσοστά σε ενοικιάσεις διαμερισμάτων έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ανησυχία για το πώς θα κινηθεί η περίοδος των διακοπών.

Καλιφόρνια
© Shutterstock

Γιατί πρέπει να διαχειρίζεστε τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σαν επιχείρηση (podcast)

Σε μια συζήτηση στο podcast Get Paid for Your Pad, o Mark Simpson της εταιρείας Boostly αναλύει:

·  Πώς μπορούν να αυξηθούν οι κρατήσεις μέσω social media

·  Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης

·  Πώς να βρεις το ιδανικό κοινό ενοικιαστών

·  Τη χρησιμότητα των δεδομένων στην προσέλκυση πελατών

·  Τρόποι εύρεσης νέων πελατών χωρίς τη μίσθωση ΟΤΑs

Στα ύψη η αξία της Airbnb!

Noμίζουμε ότι αυτή είναι η σημαντικότερη είδηση στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την αρχή της πανδημίας. Μετά την εισαγωγή της Airbnb στο χρηματιστήριο (κάτι που μελετάται εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια) φαίνεται ότι οι φωνές που ήθελαν τον ιδρυτή της Μπράιν Τσέσκι να αντιμετωπίζει αρνητικές κριτικές για την ανταπόκριση του ίδιου και της εταιρείας του (ειδικά) στην πανδημία, ίσως σιγήσουν.

Iσως βέβαια χρειάζεται να δώσουμε και λίγο χρόνο στον Τσέσκι να σκεφτεί τι θα κάνει τα 6.5 δις δολάρια που κέρδισε από όλη αυτή την ιστορία… Πάντως σε ζωντανή συνέντευξη που παραχωρούσε στο Bloomberg την ώρα της ανακοίνωσης δεν κατάφερε να βρει λόγια να περιγράψει τα συναισθήματά του για τα εντυπωσιακά πρώτα βήματα της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Οι μετοχές της εταιρείας βρέθηκαν στα ύψη από την πρώτη μέρα της εμπορικής της συναλλαγής σημειώνοντας 113% αύξηση από την ΑΔΠ των 68 δολαρίων στα 144,71 δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση της Airbnb υπολογίζεται στα 100.7 δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας αυτήν των ξενοδοχείων Hyatt, Hilton και Marriott μαζί, χωρίς να διαθέτει η ίδια προς ενοικίαση κανένα απολύτως κτίριο.

Ο χώρος της βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται πως αλλάζει ριζικά και ξεπερνά σε δημοφιλία αυτό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οι οποίες μοιάζουν να δυσκολεύονται περισσότερο να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η ΑΔΠ της Airbnb δείχνει την τάση ότι η βραχυχρόνια μίσθωση θα εξελιχθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς φαίνεται πιο έτοιμη να ανταπεξέλθει στις συνεχείς αλλαγές της εποχής.

Αγωγή κατά της Airbnb
© Shutterstock

Αλλαγή συμπεριφοράς ταξιδιωτών μέσα στο 2020 σε Αγγλία και Ισπανία

Η εταιρεία HomeToGo κατέγραψε τις αλλαγές που σημειώθηκαν στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών σε Αγγλία και Ισπανία μέσα σε αυτήν την απαιτητική χρονιά για τον τουρισμό. Μερικές από τις αξιοσημείωτες αλλαγές είναι μεταξύ άλλων οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής οπού σημείωσαν αύξηση και στις δύο χώρες, ενώ ταυτόχρονα ο μέσος όρος διαμονής σημειώνει πτωτική τάση του 9% και 21% σε Αγγλία και Ισπανία αντίστοιχα. Παρόλο που και οι δύο χώρες είχαν μεγάλες επιπτώσεις από την πανδημία, ορισμένοι προορισμοί είδαν αυξητική τάση στις online αναζητήσεις ταξιδιωτών σε σχέση με το 2019 (π.χ. Port of Barcelona +60%, West Wales +74%).

Νέα ταξιδιωτικά εργαλεία από την Google στην Ασία

H Google λανσάρει καινούργια εργαλεία που βοηθούν προορισμούς και ξενοδοχεία να αναγνωρίσουν και να αναλύσουν τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές – περιορισμένα προς το παρόν στην περιοχή της Ασίας.

Ένας από τους λόγους επιλογής της Ασίας είναι ότι έχει αναπτύξει σχετικά μεγαλύτερη πρόοδο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία για ταξίδια.

Η Google, η οποία παρέχει μια πληθώρα  διαφημίσεων ταξιδιωτικών προϊόντων για ξενοδοχεία, πτήσεις, βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και δραστηριοτήτων, εγκαινίασε τα εργαλεία Insights Destination και το Hotel Insights, με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις αλλά και να βρει καινούργιους υποψήφιους πελάτες που δεν διαφημίζουν ακόμα μέσω Google. Αν τα εργαλεία αποδειχθούν χρηστικά και επεκταθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενδιαφέρον θα έχει η δυναμική που θα τους δώσει σε σχέση με τα ξενοδοχεία αλλά και οι δυνατότητες που θα δημιουργηθούν στην κατανόηση συμπεριφοράς πελατών.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More