Ο πιο ζεστός Νοέμβριος στην ιστορία του κόσμου
Photo Credits: Shutterstock

Ο πιο ζεστός Νοέμβριος στην ιστορία του κόσμου

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο φετινός Νοέμβριος είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στην ιστορία του κόσμου, ενώ η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο φθινόπωρο στην ιστορία της, σύμφωνα με μια ανησυχητική έκθεση της Υπηρεσίας του προγράμματος της ΕΕ Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν περισσότερο σε ένα μεγάλο τμήμα της Βόρειας Ευρώπης, της Σιβηρίας και του Αρκτικού Ωκεανού, όπου ο θαλάσσιος πάγος ήταν τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αμερική, η Νότια Αφρική, το οροπέδιο του Θιβέτ, η ανατολική Ανταρκτική και το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας είδαν επίσης τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Νοέμβριος ήταν σχεδόν 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για το 1821-2010 και 0,1 βαθμούς πάνω σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η ασυνήθιστη αύξηση έρχεται παρά την πτώση της θερμοκρασίας που προκαλεί το φαινόμενο La Nina (αντίθετες φάσεις στην αλληλεπίδραση ωκεανού και ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού).

Στην Αυστραλία, μια πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου εδώ και έξι εβδομάδες στο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Νήσου Φρέιζερ, καθώς τμήματα της χώρας βιώνουν έναν πρωτόγνωρο καύσωνα.

Ο πιο ζεστός Νοέμβριος στην ιστορία του κόσμου
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. © Shutterstock

«Αυτά τα αρχεία συνάδουν με τη μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του παγκόσμιου κλίματος», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας του Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Ανέφερε επίσης ότι ο Νοέμβριος ήταν «ένας εξαιρετικά ζεστός μήνας» παγκοσμίως και οι θερμοκρασίες στην Αρκτική και τη Βόρεια Σιβηρία παρέμειναν σταθερά υψηλές, ενώ ο θαλάσσιος πάγος βρέθηκε κοντά στην πιο χαμηλή στάθμη του. Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

«Αυτή η τάση είναι ανησυχητική και τονίζει τη σημασία της ολοκληρωτικής παρακολούθησης της Αρκτικής, καθώς θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Μπουοντέμπο είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που έχουν ως προτεραιότητα τον μετριασμό των κλιματικών κινδύνων «πρέπει να δουν αυτά τα στοιχεία ως συναγερμό» και να σκεφτούν πιο σοβαρά από ποτέ πώς να συμμορφωθούν καλύτερα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Κλιματική αλλαγή
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. © Shutterstock

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού τον περασμένο μήνα, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ισχυρίζεται ότι «είχε σχεδιαστεί για να σκοτώσει την αμερικανική οικονομία», αλλά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία μετά την ορκωμοσία του.

Τα δεδομένα του Copernicus δείχνουν ότι το 2020 θα μπορούσε να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Παράλληλα, η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 2020 αναμένεται να είναι ένα από τα τρία θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, μαζί με το 2016 και το 2019.

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν περίπου κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου αυξημένη σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν πρέπει να αυξηθούν πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου για να αποφευχθούν σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα, δήλωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ενώ τα δεδομένα του Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2020 θα είναι το θερμότερο ημερολογιακό έτος για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Copernicus. Η περίοδος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 – το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί – και τουλάχιστον 0,4 βαθμούς αυξημένη από την ίδια περίοδο σε οποιοδήποτε άλλο έτος.

Τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι μέσες ευρωπαϊκές θερμοκρασίες ήταν κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο από το 1981 έως το 2010 και 0,4 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με το 2006, το προηγούμενο θερμότερο φθινόπωρο. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σημείωσε θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει περισσότερο στις βόρειες και ανατολικέ περιοχές.

Στην περιοχή της Αρκτικής και σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Σιβηρίας, οι θερμοκρασίες ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο για όλο το 2020 και όχι μόνο το φθινόπωρο. Η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή από τις αρχές του καλοκαιριού και οι πυρκαγιές τις Σιβηρίας προκάλεσαν ρεκόρ εκπομπών αέριων ρύπων.

με πληροφορίες από CNN

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More