Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020 σύμφωνα με τους New York Times
Photo Credits: Shutterstock

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020 σύμφωνα με τους New York Times

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα βιβλία έχουν τη δυνατότητα να μας μεταφέρουν σε κόσμους που δεν γνωρίζουμε και ίσως δεν επισκεφθούμε ποτέ. Φέτος, αυτή η ανάγκη έγινε πιο μεγάλη από ποτέ και για ακόμη μία χρονιά κυκλοφόρησαν εξαιρετικά βιβλία (για όλα τα γούστα) που ήρθαν και κάλυψαν αυτήν την ανάγκη.

Οι New York Times επέλεξαν τα 10 καλύτερα λογοτεχνικά και μη βιβλία του 2020 για όσους ψάχνουν έναν τρόπο να κατανοήσουν έναν κόσμου που αλλάζει συνεχώς ή να κάνουν ένα πολύτιμο και διαχρονικό δώρο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

A Children’s Bible – Lydia Millet

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: A Children's Bible
W.W. Norton & Company.

Στο τελευταίο μυθιστόρημα της Millet μία ομάδα παιδιών και οι μεσήλικες γονείς τους μαζεύονται σε ένα εξοχικό στη νοτιοανατολική Αμερική. Οσο οι «μεγάλοι» ενδίδουν σε διάφορα πάθη (χάπια, κραιπάλες, απιστίες) οι αποξενωμένοι έφηβοι τους παρακολουθούν αηδιασμένοι. Η ιστορία που αρχικά μοιάζει με μία κωμωδία περί χάσματος των γενεών, γρήγορα μπαίνει σε πιο «σκοτεινά μονοπάτια». Η κλιματική καταστροφή και ο κοινωνικός αναβρασμός που ακολουθεί αλλάζουν τα δεδομένα. Μέσα στο χάος η Millet χρησιμοποιεί διάφορα βιβλικά σύμβολα για να ασκήσει κριτική στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία, δίνοντας όμως και μία ελπίδα για το μέλλον.

Deacon King Kong – James McBride

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: Deacon King Kong
Riverhead Books.

Μία ιστορία μυστηρίου, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, μία αστική φάρσα, ένα κοινωνιολογικό πορτραίτο του Μπρούκλιν στο τέλος της δεκαετίας του 1960: το βιβλίο του McBride είναι πολυδιάστατο. Στην «καρδιά» της ιστορίας βρίσκεται ο Deacon Cuffy Lambkin γνωστός και ως Sportcoat: χήρος, θρήσκος, τεχνίτης και πλέον καταζητούμενος, αφού πυροβόλησε έναν έμπορο ναρκωτικών. Στην πλοκή «μπλέκονται» ανταγωνιστικές συμμορίες, ένας Ιταλός λαθρέμπορος, ένας χαμένος θησαυρός και η από καιρού πεθαμένη σύζυγος του πρωταγωνιστή. Ο McBride, ο οποίος είχε κερδίσει το αμερικανικό Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για το μυθιστόρημά του «The Good Lord Bird», κατάφερε να δημιουργήσει ένα συναισθηματικό και εύθυμο κόσμο, χωρίς όμως να αποπροσανατολίζεται από τον πόνο και την αδικία αυτού του κόσμου.

Hamnet – Maggie O’Farrell

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: Hamnet
Alfred A. Knopf.

Ένα θαρραλέο επίτευγμα φαντασίας και συναισθήματος, αυτό το μυθιστόρημα δίνει σάρκα και οστά σε ένα ιστορικό μυστήριο: πώς ο θάνατος του 11χρονου γιού του Σαίξπηρ, Αμνετ, το 1596 επηρέασε το «Αμλετ» το οποίο έγραψε λίγα χρόνια αργότερα. Η Ιρλανδή Ο’Farell συμπυκνώνει με ιδιαίτερη ζωντάνια τον κόσμο του Σαίξπηρ: την έντονη μυρωδιά δέρματος στο μαγαζί του πατέρα του, την μυρωδιά των μήλων στην αποθήκη όπου φιλά για πρώτη φορά την Αγκνες, την οποία εν τέλει παντρεύεται και τέλος την καταστροφή που βρίσκει την οικογένεια όταν δεν μπορεί να σώσει τον γιό της από την πανώλη. Μία ιστορία απώλειας και συνάμα σπουδαίας ομορφιάς.

Homeland Elegies – Ayad Akhtar

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: Homeland Elegies
Little, Brown & Company.

Εντονα προσωπικό αλλά και πολιτικό, το δεύτερο μυθιστόρημα του Akhtar μπορεί να διαβαστεί ως μία συλλογή ευαίσθητων δοκιμίων που δίνουν μορφή σε μία πρισματική ταυτότητα. Ξεκινάμε με τον Γουόλτ Γουίτμαν και μία εισαγωγή στην Αμερική και το όνειρο της αίσθησης του ανήκειν, το οποίο ο αφηγητής αποδομεί μεθοδικά στα κεφάλαια που ακολουθούν. To θέλγητρο και η καταστροφή του κεφαλαίου, οι πληγές της 11ης Σεπτεμβρίου, το «πικρό χάπι» της πολιτισμικής απόρριψης: ο Akhtar ασκεί έντονη κριτική στις κυρίαρχες αφηγήσεις της αμερικανικής κοινωνίας. Στο βιβλίο επιστρέφει συχνά στον πατέρα του, μετανάστη από το Πακιστάν και για «ένα φεγγάρι» γιατρό του Ντόναλντ Τραμπ, αναζητώντας την απάντηση στο φλέγον ερώτημα όλης του της ζωής: τι κάνει κάποιον Αμερικανό;

The Vanishing Half – Brit Bennett

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: The Vanishing Self
Riverhead Books.

Πίσω από τη «καλογυαλισμένη» επιφάνεια και τη συναρπαστική πλοκή του δεύτερου μυθιστορήματος της Bennett έγκειται ένας «προκλητικός στοχασμός» γύρω από τις πιθανότητες και τα όρια του αυτοπροσδιορισμού. Οι ιστορίες της Στέλας και της Ντεσιρέ, δύο δίδυμες αδερφές από τη Λουιζιάνα στην εποχή των φυλετικών διαχωρισμών, εναλλάσσονται μέσα στο βιβλίο. Η Bennett έχει δομήσει το μυθιστόρημά της με ιδιαίτερη προσοχή, συμπεριλαμβάνοντας χαρακτήρες από όλη την κοινωνία προσκαλώντας τον αναγνώστη να σκεφτεί με ποιον τρόπο η ταυτότητα «επιλέγεται» και «επιβάλλεται».

Hidden Valley Road – Robert Kolker

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: Hidden Valley Road
Doubleday.

Ο Ντον και η Μίμι Γκάλβιν έκαναν το πρώτο από τα 12 παιδιά τους το 1945. Η ευφυία και η ομορφιά «έτρεχαν» στο αίμα της οικογένειας, αλλά πώς βλέπουμε στο βιβλίο, το ίδιο «έκαναν» και οι ψυχικές ασθένειες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, έξι από τους 10 γιούς της οικογένειας είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένια. «Για μία οικογένεια, η σχιζοφρένεια, είναι κυρίως μία πολύ δυνατή εμπειρία, λες και τα θεμέλια της οικογένειας κλονίζονται για πάντα» γράφει ο Kolker. Το βιβλίο του είναι ένα δείγμα λογοτεχνικής δημοσιογραφίας, αλλά και μία μελέτη στην ενσυναίσθηση.

A Promised Land – Barack Obama

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020:
Crown.

Τα προεδρικά απομνημονεύματα έχουν συνήθως ως στόχο να διαμορφώσουν την κληρονομιά του εκάστοτε προέδρου και σε ένα βαθμό να διαμορφώσουν την ιστορία. Το βιβλίο του Obama δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό που κάνει το «A Promised Land» να ξεχωρίζει είναι ότι ο Obama δεν φοβάται την ενδοσκόπηση. Προσκαλεί τον αναγνώστη να μπει μέσα στο μυαλό του τη στιγμή που έπαιρνε αποφάσεις ζωής και θανάτου, εξετάζοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Περιγράφει πώς άντεξε τις δύσκολες κοινοβουλευτικές μάχες και τις σκέψεις του γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα και την οικονομική κρίση. Ο Obama γράφει εύκολα και κομψά και στην αφήγηση του «παρεμβάλλονται» διάφορες οικογενειακές ιστορίες και περιγραφές άλλων πολιτικών ηγετών. Το «A Promised Land» είναι ο πρώτος τόμος από δύο τόμους και είναι το ίδιο συγκρατημένο και σοβαρό όσο και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος.

Shakespeare in a Divided America – James Shapiro

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: Shakespeare in a Divided America
Penguin Press.

Στο τελευταίο του βιβλίο ο Shapiro ξεπέρασε τον εαυτό του. Ασχολείται με δύο τεράστια ζητήματα -τον Σαίξπηρ και την Αμερική- αναλύοντας τις συνέπειες της σύγκρουσής τους. Κάθε κεφάλαιο εστιάζει σε μία διαφορετική χρονιά και σε ένα διαφορετικό πεδίο. Το πρώτο κεφάλαιο «1833: Miscegenation» περιστρέφεται γύρω από τον John Quincy Adams και το εμμονικό μίσος του για τον Δυσδαιμόνα. Το τελευταίο κεφάλαιο «2017: Left | Right» αναλύει την γνωστή παράσταση του «Ιούλιου Καίσαρα» στο Central Park. Εδώ, γίνεται σαφές ότι το πραγματικό υποκείμενο του βιβλίου δεν είναι ο Σαίξπηρ αλλά η ίδια η Αμερική.

Uncanny Valley – Anna Wiener

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020:
MCD/Farrar, Straus & Giroux.

Το βιβλίο της Wiener είναι μία λογοτεχνική καταγραφή της απογοήτευσης των σύγχρονων ανθρώπων από την τεχνολογία. Απογοητευμένη από τη δουλειά της ως βοηθός σε έναν εκδοτικό οίκο στη Νέα Υόρκη, η Wiener αποφασίζει να μετακομίσει προς τη Δύση, ακούγοντας τις «σειρήνες» των start-up να την καλούν. Ακολουθούν διάφορες βαρετές δουλειές -κυρίως στην εξυπηρέτηση πελατών. H θέση της Wiener όμως την «προικίζει» με την κατάλληλη οπτική για να εξετάσει τον κλάδο. Το αποτέλεσμα αποκαλύπτει το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον ιδεαλισμό τους και των «εσωτερικών αμαρτιών» τους.

War – Margaret MacMillan

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2020: War
Random House.

Αυτό είναι ένα μικρό αλλά «πλούσιο» βιβλίο γύρω από ένα τεράστιο ζήτημα. Η MacMillan υποστηρίζει ότι ο πόλεμος είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με την ανθρώπινη φύση που όταν τον βλέπουμε σαν παρέκκλιση χάνουμε το νόημα. Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές αλλά και σπουδαία επιτεύγματα. Είναι παντού γύρω μας και επηρεάζει ό,τι κάνουμε, είναι μέσα στα κόκκαλά μας.

με πληροφορίες από New York Times

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More