Οι συνταγές της καραντίνας
Photo Credits: Shutterstock

Οι συνταγές της καραντίνας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στην προηγούμενη καραντίνα οι παρασκευές με ζύμη είχαν την τιμητική τους, μιας και το baking αποδείχθηκε πως βοηθά τον έλεγχο του στρες. Απόλυτα hits αναδείχθηκαν το banana bread και τα ρολάκια κανέλας.

Η πίτσα ήταν και παραμένει η πιο comfort και νόστιμη επιλογή ενώ προτείνουμε και την ελληνικότατη λαδένια Κιμώλου, μία από τις πιο νόστιμες συνταγές για τραγανό υγιεινό κοτόπουλο κι έναν υγιεινό κορμό με τρία υλικά: ταχίνι, σοκολάτα και νιφάδες βρώμης, που θα λατρέψετε.

Ζύμη για πίτσα

© Shutterstock

Εν αρχή ην, η ζύμη για πίτσα. Η καλύτερη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας, εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Φροντίστε στο topping να βάλετε καλής ποιότητας υλικά

Υλικά

25 γρ. μαγιά νωπή
250 γρ. νερό χλιαρό
400 γρ. αλεύρι σκληρό (ιδανικά τύπου 00 (μηδέν-μηδέν)
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά σε 1-2 κουταλιές από το χλιαρό νερό και προσθέτετε 2 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύετε να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει.

Κρατάτε ½ φλιτζάνι από το αλεύρι και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια λεκάνη. Προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μαγιάς, το χλιαρό νερό και το αλάτι, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Ζυμώνετε με το αλεύρι που κρατήσατε, για τουλάχιστον 10 λεπτά να γίνει η ζύμη ελαστική.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια, τα σκεπάζετε με πετσέτα και τα αφήνετε για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ανοίγετε με τα χέρια σας τα μπαλάκια ζύμης μέχρι να γίνει αρκετά λεπτή και η βάση για την πίτσα είναι έτοιμη.

Προσθέτετε ό,τι υλικό σας αρέσει και απολαμβάνετε.

Η ζύμη για πίτσα, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο, για 3 ημέρες.

Λαδένια Κιμώλου

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα/Facebook

Είναι η δική μας ελληνική πίτσα, έχει κυκλαδίτικο άρωμα και φέρνει μνήμες από καλοκαίρι και ξεγνοιασιά. Το μυστικό βρίσκεται στην καλή ζύμη, που πρέπει να είναι τραγανή και στις ντομάτες, που όταν είναι στην εποχή τους είναι σαφώς ανώτερες. Δεν έχει τυρί όταν η διάσημη γειτόνισσά της, αλλά δεν σας εμποδίζει κανείς να προσθέσετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα στο τέλος!

Υλικά

Για την ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι μαγιά

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

250 ml χλιαρό νερό

Επιπλέον Υλικά

5-6 ώριμες ντομάτες, κομμένες σελεπτές φέτες χωρίς τα σπόρια

3-4 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

200 ml ελαιόλαδο περίπου

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις φουσκώσει σε ένα μεγάλο ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο απλώνουμε το ζυμάρι σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα, πιέζοντας με τα χέρια.

Έπειτα, τοποθετούμε το κρεμμύδι και από πάνω τις ντομάτες να καλύψουν όλη τη ζύμη.

Τέλος ραντίζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη.

Ψήνουμε στους 200°C στο αέρα για 1 ώρα ώσπου να ροδίσει.

Τραγανό κοτόπουλο πανέ στον φούρνο, με παρμεζάνα και νιφάδες καλαμποκιού

© Shutterstock

Ενα κοτόπουλο πανέ to die for. Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά και την τραγανή κρούστα του, που μοιάζει με τηγανητή ενώ δεν είναι.

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς το κόκαλο

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα

4 κουτ. σούπας νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes), χοντροθρυμματισμένες

1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη

1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο στο γιαούρτι (για 4-12 ώρες ) στο ψυγείο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την παρμεζάνα, τις νιφάδες καλαμποκιού, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο μισή ώρα πριν και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.

Περνάμε κάθε κομμάτι κοτόπουλου από το μείγμα καλαμποκιού και παρμεζάνας και πιέζουμε καλά για να κολλήσουν.

Αραδιάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα, για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.

Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και πουρέ από γλυκοπατάτα.

Κορμός με ταχίνι, σοκολάτα και νιφάδες βρώμης

© Shutterstock

Υλικά

600 γρ ταχίνι με μέλι

200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

300 γρ νιφάδες βρώμης με δημητριακά ολικής άλεσης

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ταχίνι με μέλι.

Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, τη λιώνουμε σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε στο μείγμα με το ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τις νιφάδες βρώμης με τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, τοποθετούμε το μείγμα και σχηματίζουμε ένα σφιχτό ρολό. Το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες για να σφίξει.

Οταν είναι έτοιμο, κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.

Banana bread

© Shutterstock

Το επίσημο κέικ της πρώτης καραντίνας είναι πραγματικά ένα πολύ απλό κέικ. Φτιάχνεται με υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι και είναι τόσο εύκολο ακόμη και για έναν πρωτάρη της αρτοποιίας.

Υλικά

190 γρ. αλεύρι μαλακό

185 γρ. ζάχαρη

50 γρ. μέλι

85 γρ.σπορέλαιο

3 αβγά

10 γρ. σόδα

100 ml γάλα πλήρες

½ κουτ. γλυκού αλάτι (2 γρ.)

50 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη

230 γρ. μπανάνες ώριμες, ψιλοκομμένες

¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το μέλι, το σπορέλαιο, τα αβγά, το γάλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε με το φτερό μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Προσθέτετε το αλεύρι και τη σόδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο μίγμα. Τέλος ρίχνετε τις μπανάνες με τη σοκολάτα και ανακατεύετε ξανά.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα για κέικ και αδειάζετε εκεί το μίγμα που ετοιμάσατε. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, βγάζετε το μπανανόψωμο από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει, το ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

Cinnamon rolls – Ρολάκια κανέλας

© Shutterstock

Δημοφιλές γλυκάκι για τις χώρες του Βορρά -έχει σουηδική καταγωγή- και έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας κι έγιναν τάση. Είναι η ιδανική παρέα για τον καφέ και σαγηνεύουν με την μυρωδιά τους που όταν τα ετοιμάζεις απλώνεται σε όλο το σπίτι.

Υλικά

Για τη ζύμη:

1φλ. χλιαρό γάλα

2 αυγά

80 γρ. βούτυρο

4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2κ.γ. αλάτι

1/2 φλ. ζάχαρη

2 1/2 κ.γ μαγιά

Για τη γέμιση:

1 φλ. μαύρη ζάχαρη

2 κ.σ. κανέλα

2 κ.σ. βούτυρο

Για το γλάσσο:

100 γρ. κρέμα τυρί (σε θερμοκρασία δωματίου)

60 γρ. βούτυρο μαλακό

1 1/2 φλ. ζάχαρη

2 πρέζες αλάτι

1 βανίλια

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε καλά. Μόλις γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει σε όγκο.

Οταν είναι έτοιμο σε ένα καθαρό πάγκο ρίχνετε λίγο αλεύρι και ανοίγετε το ζυμάρι σε διαστάσεις περίπου 40×50.

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύετε την κανέλα με την καστανή ζάχαρη.

Λιώνετε το βούτυρο και το απλώνετε στο ζυμάρι. Επειτα απλώνετε το μείγμα κανέλας-ζάχαρης, αφήνοντας ένα εκατοστό περιθώριο από τις άκρες. Τύλιξε το ζυμάρι σε ρολό. Κόψε το ρολό που έχεις κάνει σε 12 ίσα κομμάτια.

Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί, τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε να φουσκώσουν για μισή ώρα.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 στον αέρα και ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ετοιμάζετε το γλάσσο, χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά και όταν ανακατευθούν τα περιχύνετε πάνω από τα cinnamon rolls.

Καλή Απόλαυση

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More