Το σχέδιο του Αι Βασίλη για να «σώσει» τα Χριστούγεννα

Το σχέδιο του Αι Βασίλη για να «σώσει» τα Χριστούγεννα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

O Αγιος Βασίλης «περιμένει» πίσω από ένα προστατευτικό πλεξιγκλάς, τα ξωτικά διατηρούν τις αποστάσεις και φορούν μάσκες. Κάπως έτσι μοιάζει η προσπάθεια της Λαπωνίας να «σώσει» τα φετινά Χριστούγεννα.

Με μια εορταστική περίοδο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτές των προηγούμενων ετών, οι τουριστικοί πράκτορες της Λαπωνίας προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για να «περισώσουν» ότι μπορούν από μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν.

Η προσπάθεια τους ενισχύεται από τα νέα «πρωτόκολλα καραντίνας» της Φινλανδίας, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Νοεμβρίου και – παρά το δεύτερο «κύμα» έξαρσης του ιού και τα νέα lockdown στην Ευρώπη -, θα επιτρέπουν επισκέψεις 72 ωρών στη χώρα χωρίς να είναι υποχρεωτική η καραντίνα.

Οι τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτρέπεται να επισκεφτούν τη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του COVID-19 72 ώρες πριν την αναχώρηση τους.

Η παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας θα απαιτεί αυτο-απομόνωση και πραγματοποίηση δεύτερου τεστ ανίχνευσης. Ωστόσο, οι κανόνες υπόκεινται σε αλλαγές, καθώς η Φιλανδική κυβέρνηση αναδιαμορφώνει συνεχώς τα σχέδια της.

«Τα Χριστούγεννα φέτος δεν ακυρώνονται», αναφέρει η Σάνα Καρκάινεν, διευθύνων σύμβουλος του Visit Rovaniemi, του επίσημου «σπιτιού» του Αγιου Βασίλη που βρίσκεται ψηλά, πάνω από τον Αρκτικό κύκλο στη Φινλανδική Λαπωνία.

«Το χωριό του Αγιου Βασίλη» τα Χριστούγεννα
«Τα Χριστούγεννα φέτος δεν ακυρώνονται». © Shutterstock

«Αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, αλλά είμαι βέβαιη ότι οι ταξιδιώτες που θα έρθουν τελικά εδώ θα το απολαύσουν», προσθέτει.

Η Καρκάινεν τονίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή δουλεύουν αδιάκοπα από το καλοκαίρι προκειμένου να είναι έτοιμες για την τουριστική περίοδο, διασφαλίζοντας ότι ακολουθούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά γράμμα.

«Μαζί με την περιοχή του νοσοκομείου της Λαπωνίας έχουμε δημιουργήσει ένα Covid-safe ταξιδιωτικό μοντέλο. Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο τουριστικών παροχών και προορισμών εδώ στη Λαπωνία και έχουν όλοι εμπλακεί».

«Εχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργήσουμε με αυτόν το τρόπο και φυσικά αυτό είναι ένα από το μηνύματα μας προς τους επισκέπτες, ότι πραγματοποιούμε δηλαδή τα πάντα για να κάνουμε τουρισμό ασφαλή», προσθέτει.

Εκτός από τον Αγιο Βασίλη και τα ξωτικά που θα υιοθετήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η Καρκάινεν τονίζει ότι η έλλειψη μεγάλων γκρουπ τουριστών και η επικέντρωση σε μικρότερες ομάδες επισκεπτών, σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες στο εργαστήριο του Αγιου Βασίλη δεν θα δυσκολευτούν να τηρήσουν την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Εργαστήριο Αγιου Βασίλη
Οι ταξιδιώτες στο εργαστήριο του Αγιου Βασίλη δεν θα δυσκολευτούν να τηρήσουν την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση. © Shutterstock

«Κατά κάποιο τρόπο, οι χαμηλότεροι αριθμοί μας βοηθούν να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες μας με έναν τρόπο που θα μπορούμε πραγματικά να συνδυάσουμε και να ταιριάξουμε τα υγειονομικά μέτρα με όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε», αναφέρει.

Οι εγχώριοι τουρίστες έχουν ήδη αρχίσει να κατευθύνονται προς τα βόρεια για να δουν τον Αγιο Βασίλη, με την εμπειρία να είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, η Καρκάινεν φοβάται ότι η αυστηρή χρονική προθεσμία των 72 ωρών μπορεί να αποτρέψει πολλούς τουρίστες από το να επισκεφτούν την Λαπωνία.

«Οι 72 ώρες είναι μια πολύ σύντομη διαμονή για τη Λαπωνία», τονίζει. «Συνήθως μένουν για περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες. Στόχος μας πάντα ήταν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι πλήρως τον προορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η διαμονή έτεινε να είναι μεγαλύτερη και τα ταξίδια φυσικά πιο βιώσιμα».

Παρ’ όλα αυτά, οι αερομεταφορείς έχουν τροποποιήσει τα χρονοδιαγράμματα τους, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν όλα τα διάσημα αξιοθέατα της περιοχής, προτού επιστρέψουν στο αεροδρόμιο «πάνω στην ώρα» για την αναχώρηση τους.

Ο Αλιστερ ΜακΛίν, διευθύνων σύμβουλος της Artisan Travel Company, που πραγματοποιεί ταξίδια στην περιοχή, λέει ότι έχει εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο η Φιλανδία προσαρμόζεται στην όλη κατάσταση.

«Η Φινλανδική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με εκπροσώπους του τουρισμού από τη Λαπωνία για να επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της εξάπλωσης του ιού και της δυνατότητας να λειτουργήσει η – ζωτικής σημασίας – τουριστική βιομηχανία με ασφάλεια», αναφέρει.

Χριστούγεννα στη Λαπωνία
Η Artisan Travel Company προσφέρει ταξιδιωτικά πακέτα για τη Λαπωνία. © The Artisan Travel Company/Facebook

Ο Σιμόν Λιντς, διευθυντής πωλήσεων στο Scott Dunn είναι επίσης αισιόδοξος. «Η επόμενη σεζόν φαίνεται πολλά υποσχόμενη για τη Φινλανδική και τη Σουδική Λαπωνία», τονίζει.

«Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε στα σίγουρα ότι ο Αγιος Βασίλης ή τα ξωτικά του δεν θα φορούν μάσκες», λέει ο ΜακΛίν.

«Πιστεύουμε όμως ότι μετά τον απίστευτο τρόπο με τον οποίο ο καθένας προσαρμόστηκε στη νέα κανονικότητα του 2020, το να πραγματοποιήσει αξέχαστες, μαγικές διακοπές στο τέλος του έτους θα είναι μια εξαιρετική επιβράβευση – ακόμη και με μερικά επιπλέον μέτρα ασφαλείας», προσθέτει.

Οι επισκέψεις του Αγιου Βασίλη φέτος θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά

Κάποιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν αποφασίσει ότι – με φόντο τους συνεχώς μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς -, η μετάβαση σε μια εικονική προσέγγιση είναι η μόνη λύση.

Ετσι, μετά από έναν χρόνο «γεμάτο» βιντεοκλήσεις για εργασία ή επικοινωνία, φαίνεται προφανές ότι ο Αγος Βασίλης πρέπει να «μεταφερθεί» στην οθόνη.

Η εταιρεία Santa’s Lapland, η οποία «ειδικεύεται» σε ταξιδιωτικά πακέτα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προσφέρει τώρα βίντεο με τον Αγιο Βασίλη «ζωντανά από τη Λαπωνία» για 85 ευρώ για οικογένειες με έως τέσσερα παιδιά.

Χριστούγεννα στη Λαπωνία
Η εταιρεία Santa’s Lapland ανέστειλε τα ταξίδια της για το 2020. © Santa’s Lapland/Facebook

Οι κλήσεις διαρκούν δέκα λεπτά και περιλαμβάνουν μια ξενάγηση στην καμπίνα του Αγιου Βασίλη πριν η οικογένεια συναντήσει τον ίδιο.

Η εταιρεία ανέστειλε τα ταξίδια της για το 2020 μετά τα αυστηρότερα ταξιδιωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Με τους περιορισμούς να αυξάνονται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε πως θα κρατήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων του 2020 ζωντανή», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Santa’s Lapland, Πολ Κάρτερ.

«Ενώ τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ενθουσιασμό ενός ταξιδιού στη Λαπωνία και μιας επίσκεψης στον Αγιο Βασίλη, οι οικογένειες θα μπορούν να πάρουν μια γεύση από την μαγεία της Λαπωνίας φέτος τα Χριστούγεννα», προσθέτει.

Με το βλέμμα στο 2021

Το Santa’s Lapland έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει ταξιδιωτικά πακέτα για το 2021, τονίζοντας ότι πολλοί από τους πελάτες που έχασαν φέτος την ευκαιρία να επισκεφτούν το χωριό του Αγιου Βασίλη, απλώς έκαναν κράτηση για τα επόμενα Χριστούγεννα.

Η Τζούλι Κένιον από τη Lapland Experiences λέει ότι αυτή η τάση έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για όσους θέλουν να έχουν κάτι να περιμένουν για τους επόμενους 12 μήνες.

«Μερικοί από τους συνεργαζόμενους ταξιδιωτικούς πράκτορες έχουν αναστείλει εντελώς τα φετιν;a χριστουγεννιάτικα προγράμματα και έχουν μετακινήσει τις κρατήσεις των περισσότερων πελατών τους για το 2021. Επομένως, για όσους θέλουν να επισκεφθούν τη Λαπωνία τον Δεκέμβριο του 2021, είναι σημαντικό να κάνουν κράτηση από τώρα καθώς η ζήτηση θα είναι πολύ υψηλή το επόμενο έτος. Εχω ήδη μεταφέρει πελάτες στο 2021 και οι προορισμοί είναι περιορισμένοι για αυτόν τον τύπο ταξιδιού», αναφέρει.

«Εαν τα ταξίδια που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 είναι αδύνατα, το επίκεντρο θα αλλάξει στο 2021 και θα διασφαλίσω ότι όλοι οι πελάτες του 2020 θα πραγματοποιήσουν εκ νέου κράτηση και θα συμβουλεύσω όσους ενδιαφέρονται για να κάνουν κράτηση για διακοπές στη Λαπωνία το επόμενο έτος, να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν», προσθέτει.

Στο Ροβανιέμι, η Καρκάινεν ελπίζει επίσης ότι το 2021 θα αποτελέσει μια ώθηση. «Σίγουρα ατενίζουμε με αισιοδοξία την επόμενη σεζόν και την επόμενη χειμερινή περίοδο. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος τώρα. Μόλις ο κόσμος ανακάμψει, νομίζω ότι η τουριστική ανάπτυξη θα είναι και πάλι εδώ».

Προς το παρόν, όμως, η «σωτηρία» των φετινών Χριστουγέννων εξαρτάται από το αν η Φινλανδία θα διατηρήσει τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και θα κάνει τους φαν του Αγιου Βασίλη να τον κοιτάζουν πίσω από το πλεξιγκλάς και να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης του COVID-19 πριν από την πτήση.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν τα Χριστούγεννα του 2020 δεν έχουν τελικά ακυρωθεί.

με πληροφορίες από CNN Travel

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More