Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον τουρισμό περισσότερο από τον Covid
Photo Credits: Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον τουρισμό περισσότερο από τον Covid

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Οι μάσκες, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα εμβόλια δεν μπορούν να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή», συμπεραίνει ο αρθρογράφος του Skift Ντένις Σααλ.

Πράγματι, αν και πρόκειται για δύο αλληλένδετα φαινόμενα και το μέγεθος της απειλής που δημιουργούν για τον ταξιδιωτικό κλάδο διαφέρει σε μακροπρόθεσμ επίπεδο, η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να αποτελεί τεράστια απειλή για την ταξιδιωτική βιομηχανία για πάρα πολλά χρόνια αφότου η ανθρωπότητα αφήσει πίσω της τον COVID-19.

Μπορεί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δραματικές απώλειες που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος να φαντάζουν σήμερα μία ολοκληρωτική κρίση, από την οποία ο τουριστικός κλάδος θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει, όμως, αναλογιζόμενοι τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρο τον κόσμο – και σε αυτόν τον ταξιδιών – ίσως η πανδημία του COVID-19 να είναι απλά μία τραγική «παρένθεση».

Ταξίδια Covid-19
Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ταξιδιωτικό κλάδο. © Shutterstock

Αυτή η διαπίστωση δεν «υπονομεύει» φυσικά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως. Επίσης δεν σημαίνει ότι ο COVID-19 δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, αφού υπήρξαν πολλές επιστημονικές θεωρίες που υποστήριξαν ότι η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στη μόλυνση των ζώων – τα οποία έφερε παράλληλα σε αυξημένη επαφή με τους ανθρώπους.

Όμως, με πυρκαγιές να μαίνονται σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια, του Ορεγκον και της Ουάσιγκτον, και τους μετεωρολόγους να καταγράφουν την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στην κοιλάδα του θανάτου της Καλιφόρνια, τον Τυφώνα Σάλι να πλημμυρίζει την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ και «νωπές» τις μνήμες από τον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2018 που «παρέλυσε» τις καλοκαιρινές διακοπές και συνέβαλε στη «διάλυση» της Thomas Cook, το σχόλιο του Τζέρι Μπράουν, πρώην κυβερνήτη της Kαλιφόρνια σε συνέντευξη του στους New York Times ήταν εξαιρετικά εύστοχο.

«Πού θα πας»;

Ο Τζέρι Μπράουν, ο οποίος είναι και περιβαλλοντολόγος, τονίζει τη ματαιότητα της φυγής από την Καλιφόρνια εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών.

«Πες μου: πού θα πας;», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ποια είναι η εναλλακτική σου; Ισως ο Καναδάς. Θα πας σε μέρη όπως η Αϊόβα, όπου υπάρχουν τρομακτικοί ανεμοστρόβιλοι; Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μια παγκόσμια κρίση που συνεχώς αυξάνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ως επι το πλείστον, αγνοήσαμε αυτές τις ενδείξεις. Τώρα έχουμε ένα ωμό παράδειγμα».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν πυρκαγιές στα δυτικά, ανεμοστρόβιλοι στις μεσοδυτικές πολιτείες, κύματα καύσωνα σε όλη τη χώρα και τυφώνες που συνήθως απειλούν την Ακτή του Κόλπου και ολόκληρη την ανατολική ακτή.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στις ΗΠΑ. © Shutterstock

Χώρες στη νοτιοανατολική Ασία, όπως το Βιετνάμ, έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από πλημμύρες και τυφώνες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν παράλληλα ότι η διαθεσιμότητα σε τρόφιμα στην Αφρική θα μειωθεί σημαντικά καθώς οι βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές καθίστανται από ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες.

Είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος ότι περιοχές που μέχρι σήμερα είχαν καταφέρει να «ξεφύγουν» από τις περισσότερες ζοφερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να χάσουν το «μαξιλαράκι ασφάλειας» τους. Θα χρειαστεί οι επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν πλημμύρες, ξηρασία, αυξημένα κύματα θερμότητας και κυκλώνες;

Εκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, παρουσίασε εφιαλτικά σενάρια σε περίπτωση που οι προσπάθειες μετριασμού των φαινομένων δεν αυξηθούν σημαντικά, αφού σε αντίθεση με την πανδημία, φαινομενικά απλά μέτρα όπως η μάσκα, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα εμβόλια δεν θα μπορέσουν να φέρουν άμεσα κλιματικά οφέλη και λύσεις.

Οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή είναι δύσκολες, συνεχώς μεταβαλλόμενες και χρειάζονται δεκαετίες για να επιφέρουν κάποια πρόοδο.

Πόσο επηρεασμένος θα φαίνεται ο κόσμος και το ταξιδιωτικός κλάδος από τον COVID-19 σε 10 ή 15 χρόνια από τώρα; Το πιθανότερο είναι ότι τα κρούσματα κορωνοϊού που ορίζουν σήμερα τις ζωές μας, θα μοιάζουν με την πάροδο τόσων ετών μία τραγική – αλλά μακρινή – ανάμνηση.

Σε περίπου 10 με 15 χρόνια από σήμερα τα ταξίδια ίσως δεν έχουν καμία σχέση με όσα γνωρίζουμε σήμερα, όμως θα συνεχίσουμε να επηρεαζόμαστε από την κλιματική αλλαγή, ακόμη και αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κατακλύσουν» τους δρόμους και τα βιοκαύσιμα των αερομεταφορέων αρχίσουν να περιορίζουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.

Ταξίδια στο μέλλον
Τα ταξίδια στο μέλλον ίσως δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα γνωρίζουμε σήμερα. © Shutterstock

Θα υπάρξουν πιθανώς πολλές πανδημίες στο μέλλον, οι οποίες θα είναι επίσης συνυφασμένες με την κλιματική αλλαγή. Ομως μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα είναι η κυρίαρχη υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη.

Εν μέσω πανδημίας, με ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικούς πράκτορες, κρουαζιερόπλοια και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να αγωνίζονται για να επιβιώσουν, ίσως οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι δύσκολο να το κατανοήσουν, όμως είναι πραγματικότητα: η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον ταξιδιωτικό κλάδο.

με πληροφορίες από Skift

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More