Γυναίκα σέρφερ «δάμασε» κύμα 22,4 μέτρων

Γυναίκα σέρφερ «δάμασε» κύμα 22,4 μέτρων

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο κύμα που έχει «δαμάσει» ποτέ γυναίκα σέρφερ έσπασε η Βραζιλιάνα Μάγια Γκαμπέιρα, «σκαρφαλώνοντας» με τη σανίδα της σε ένα κύμα ύψους 22,4 μέτρων στη δημοφιλή και εξαιρετικά επικίνδυνη παραλία του Ναζάρε στην Πορτογαλία.

Η 33χρονη με το νέο της αυτό επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου (αλλά κατεγράφη πριν λίγες μέρες στα βραβεία Γκίνες), κατάφερε να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ της κατά περίπου ενάμισι μέτρο.

Ωστόσο, η ιστορική νίκη της Γκαμπέιρα δεν τράβηξε άμεσα τα φώτα της δημοσιότητας. Η ανακοίνωση άργησε χαρακτηριστικά να εκδοθεί – σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των ανδρών, ενώ το κατόρθωμα της Γκαμπέιρα ελέγχθηκε με μία νέα τεχνική μέτρησης διαφορετική από αυτή των ανδρών καθυστερώντας τη διαδικασία, όπως αναφέρει τo περιοδικό Atlantic.

Καθώς η αντικειμενική μέτρηση του μεγέθους των κυμάτων είναι αρκετά δύσκολη, ομάδες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, του WaveCo Science Team και του Scripps Institution of Oceanography εξέτασαν το βίντεο με το επίτευγμα της σέρφερ, για να επιβεβαιώσουν ότι έσπασε το ρεκόρ σύμφωνα με τους κανονισμούς του Guinness World Records.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι κανένας άνδρας σέρφερ δεν κατάφερε να ξεπεράσει την προσπάθεια της Γκαμπέιρα φέτος.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εξακολουθεί να φαντάζει σουρεαλιστικό», τόνισε η Γκαμπέιρα σε ανάρτησή της στο Instagram. «Το να έχει μία γυναίκα αυτή τη θέση, σε ένα άθλημα που κυριαρχείται από άντρες, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Πράγματι, η Βραζιλιάνα πέρα από το νέο παγκόσμιο ρεκόρ και το βραβείο XXL Biggest Wave γυναικών για το 2020 που κατέκτησε, κατάφερε με την επίδοση της να ξεπεράσει και τον Αμερικάνο Κάι Λένι, ο οποίος ανέβηκε σε ένα κύμα 21,3 μέτρων κερδίζοντας το αντίστοιχο XXL Biggest Wave για τους άντρες.

Οι ομάδες πραγματοποίησαν επιστημονικούς υπολογισμούς που βασίζονται σε πραγματικές συντεταγμένες, καθώς και το ύψος και το μήκος της σανίδας της Γκαμπέιρα για να προσδιορίσουν τις μετρήσεις.

Η Γκαμπέιρα, η οποία ξεκίνησε το σέρφινγκ όταν ήταν 17 ετών, είχε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στην παραλία Ναζάρε το 2013.

Μάγια Γκαμπέιρα
Η Γκαμπέιρα συνεχίζει να «δαμάζει» τα κύματα παρά τις δυσκολίες. © Maya Gabeira/Instagram

Αυτή η ατυχία δεν την απέτρεψε όμως από το να επιστρέψει σε αυτό που αγαπάει περισσότερο: να σερφάρει πάνω σε τεράστια κύματα. «Αγαπώ ακόμη πάρα πολύ το άθλημα ακόμη και μετά από πολλές δύσκολες στιγμές και σοβαρούς τραυματισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

με πληροφορίες από CNN Travel , Atlantic

Smart Booking Title
Smart Booking
Explore More