Ανακάλυψη: ενδείξεις ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη
Photo Credits: Shutterstock

Ανακάλυψη: ενδείξεις ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Δείγματα ζωής στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν από αστρονόμους, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί από τις επιπρόσθετες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις και τις αποστολές στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, θα μπορούσε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας από τον Αρη στην Αφροδίτη.

Η θερμοκρασία στην Αφροδίτη φτάνει στους εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου και η ατμόσφαιρά της καλύπτεται από σύννεφα τα οποία εμπεριέχουν σταγονίδια θειικού οξέος. Πολύ μικρή μερίδα ερευνητών έψαχνε στην Αφροδίτη για δείγματα ζωής μέχρι στιγμής.

Οι επιστήμονες δεν έχουν συλλέξει δείγματα από τα μικρόβια στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, ούτε τα έχουν ακόμα φωτογραφίσει. Με τα ισχυρά τηλεσκόπια τους έχουν ανιχνεύσει μία χημική ουσία – την φωσφίνη – στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Μετά από μεγάλη ανάλυση, πιστεύουν ότι η μόνη εξήγηση για την ύπαρξη της ουσίας είναι ότι υπάρχει κάποια μορφή ζωής στην Αφροδίτη.

Μεγάλη μερίδα αναλυτών, ωστόσο, αμφισβητούν την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα αέρια μπορεί να προέρχονται από μία ανεξήγητη ατμοσφαιρική ή γεωλογική διαδικασία του μυστήριου πλανήτη. Ωστόσο, τα ευρήματα ενθαρρύνουν τις έρευνες σε έναν πλανήτη που η επιστημονική κοινότητα έχει παραβλέψει όσον αφορά την αναζήτηση για δείγματα ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της επιφάνειας της Αφροδίτης.
Τρισδιάστατη απεικόνιση της επιφάνειας της Αφροδίτης. © Shutterstock

«Πρόκειται για μία εκπληκτική και αναπάντεχη ανακάλυψη», λέει η Σάρα Σίγκερ, επιστήμονας στο MIT και μία από τις συντάκτριες των ερευνών που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Nature Astronomy και Astrobiology. «Θα πυροδοτήσει έρευνες για την πιθανότητα ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης».

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία εκπληκτική ανακάλυψη», αναφέρει η Κλάρα Σούσα-Σίλβα, αστροφυσικός στο Harvard, που συμμετείχε στην έρευνα και εξειδικεύεται στη φωσφίνη. «Δεν θα ξέρουμε πόσο σημαντική είναι αν δεν πάμε στην Αφροδίτη».

Η Σάρα Στιούαρτ Τζόνσον, επιστήμονας στο Johnson Biosignatures Lab στο πανεπιστήμιο Georgetown ανέφερε ότι «πρόσφατα γίνεται μεγάλη φασαρία γύρω από τη φωσφίνη ως βιολογικό σημάδι αερίων στους εξωπλανήτες».

«Πόσο ωραίο που βρέθηκε στην Αφροδίτη», πρόσθεσε. «Η NASA αγνοεί την Αφροδίτη εδώ και καιρό. Είναι πραγματικά κρίμα».

Ο Ντέιβιντ Γκράινσπουν του Planetary Science Institute στην Αριζόνα, που επίσης δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά μιλά εδώ και καιρό για την πιθανότητα ζωής στην Αφροδίτη, τόνισε ότι η ανακάλυψη «είναι πολύ συναρπαστική».

Ο Γκράινσπουν πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να επιβεβαιωθούν «αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη παρατήρηση που έχουμε κάνει, η οποία αποκαλύπτει μία εξωγήινη βιόσφαιρα και βρίσκεται στον κοντινότερο πλανήτη στη Γη».

Η Αφροδίτη, η οποία είναι γνωστή και ως αδερφή της Γης, καθώς οι δύο πλανήτες έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, είναι από τα πιο όμορφα αντικείμενα στον γήινο ουρανό. Όμως με μια πιο κοντινή ματιά τα πράγματα δεν είναι τόσο όμορφα, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.

Μεγάλη μερίδα επιστημόνων πιστεύει ότι η Αφροδίτη κάποτε ήταν καλυμμένη από νερό και στην ατμόσφαιρά της θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή.

με πληροφορίες από New York Times

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More