Πώς θα είναι τα ταξίδια μετά την πανδημία
Photo Credits: Shutterstock

Πώς θα είναι τα ταξίδια μετά την πανδημία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ενας από τους τομείς που επηρέασε περισσότερο η πανδημία του COVID-19 είναι αδιαμφισβήτητα τα ταξίδια, με τους κλάδους που άπτονται σε αυτά να αναγκάζονται να προβούν σε σημαντικές αλλαγές προκειμένου να επιβιώσουν.

Ομως, οι σημαντικότερες αλλαγές φαίνεται ότι θα γίνουν ορατές κυρίως στο μέλλον, όταν η ανθρωπότητα καταφέρει να αφήσει πίσω της μία πανδημία η οποία θα αφήσει το «στίγμα» της στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πως θα είναι λοιπόν τα ταξίδια μετά την πανδημία; Αφιέρωμα της Wall Street Journal περιλαμβάνει προβλέψεις 10 ειδικών του κλάδου για το πώς θα «μεταμορφωθούν» προς το καλύτερο ξενοδοχεία, πτήσεις, αεροδρόμια ή ακόμη και οι αποσκευές στο άμεσο μέλλον.

1. Θα «ξανασκεφτούμε» την Ευρώπη

Ο Ρομαντισμός θα επιστρέψει στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και λιγότερο πολυσύχναστες πόλεις με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά θα γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις θα γνωρίσουν μεγάλη τουριστική «άνθηση». © Shutterstock

«Θα παρακολουθώ τη Λιόν και το Αμβούργο», ανέφερε η ταξιδιωτική συγγραφέας Annie Fitzsimmons, η οποία προβλέπει επίσης ότι θα «ανακαλύψουμε» λιγότερο διάσημα Ευρωπαϊκά νησιά. Μεταξύ αυτών βρίσκεται το νησί Sylt της Γερμανίας, το οποίο απλώνεται σε μία έκταση 24 μιλίων στη Βόρεια Θάλασσα.

2. Η Αλάσκα θα «λάμψει»

Η φλεγόμενη επιρροή της πανδημίας θα προσθέσει ένα φόβο «ότι χάνετε κάτι»,  όπως για παράδειγμα τα επιτεύγματα η τις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων. Η απήχηση του καθαρού αέρα της Alaska και της Montana θα τις φέρει στις πρώτες θέσεις σύμφωνα με τον Eric Francis-Cummings, διευθύνων συμβούλου των δεδομένων ταξιδιού της εταιρίας Destination analysts.

3. Στο επίκεντρο οι ξεχωριστές τοπικές γεύσεις

Η «λεγεώνα» των ταξιδιωτών που αναζητούν να έρθουν σε επαφή με νέες γεύσεις θα κατευθυνθεί προς τα Νησιά Φερόε, προβλέπει η τηλεοπτική παραγωγός Irene Wong, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μαγνητοσκοπώντας εκπομπές μαγειρικής. Το θυελλώδες νησιωτικό σύμπλεγμα ανάμεσα σε Σκωτία και Ιρλανδία, προσφέρει μία μοναδική τοπική κουζίνα βασισμένη σε θαλασσινά, γαλακτοκομικά και λαχανικά με ανθεκτικές ρίζες.

«Οποιοδήποτε μέρος είναι απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο εξιτάρει περισσότερο τους ανθρώπους», τονίζει η Irene.

4. Check in μέσω των προσώπων μας

«Σε 10 χρόνια το πρόσωπο σας θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο σας για το αεροπλάνο», δήλωσε ο Andrew O’Connor, αντιπρόεδρος της SITA, εταιρείας που παρέχει τεχνολογικές πληροφορίες. Το βιομετρικό λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημένο στις θερμικές κάμερες θα αναγνωρίζει και θα «ταιριάζει» τα χαρακτηριστικά σας στην πτήση σας, αξιολογώντας τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία σας, επιτρέποντας σε περισσότερους ταξιδιώτες να περπατούν «ανεμπόδιστοι» από το σημείο του Check in έως την πύλη.

5. Θα πληρώνουμε για υγειονομική ασφάλεια

Οι «μικροβιοφοβικοί» ταξιδιώτες θα έχουν την επιλογή να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για να εξασφαλίσουν ένα «Hygiene Class» – μία premium καμπίνα που θα διαθέτει υψηλότερο επίπεδο καθαριότητας -, αναφέρει ο Christopher Schaberg, συγγραφέας του «Airportness».

Υγειονομικός έλεγχος σε αεροδρόμιο
Ο κλάδος των αερομεταφορών θα προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά δεδομένα. © Shutterstock

«Αν και τα φίλτρα αέρα θα συνεχίσουν να κάνουν την “πραγματική δουλειά” για την πρόσληψη ασθενειών, αυτά τα ακριβότερα καθίσματα θα έχουν πιο συχνή απολύμανση και αρωματικά σπρέι», τονίζει ο συγγραφέας.

6. Θα ταξιδέψουμε στην Αρκτική

Καθώς τα σκάφη αναψυχής ξεπερνούν την πανδημία και εφαρμόζουν νέα πρωτόκολλα υγείας, πρόκειται να «σαλπάρουν» για νέους προορισμούς. Ο ειδικός της κρουαζιέρας Clare Weeden προβλέπει τεράστια αύξηση σε ταξίδια μέσω του βορειοδυτικού περάσματος του Καναδά, από επιβάτες που επιθυμούν να δουν πολικές αρκούδες και άλλα είδη της Αρκτικής πριν εξαφανιστούν.

7. Οι εναλλακτικές εκδρομές θα κυριαρχήσουν 

Οι προσφορές για εναλλακτικές περιηγήσεις στην πόλη θα γίνουν εξαιρετικά δημοφιλείς, όπως προβλέπει η σύμβουλος πολιτιστικών ταξιδιών Norie Quintos. Οι εκδρομές του «Black Panther Party» στο Οκλαντ και οι εξερευνήσεις Εβραϊκών συνοικιών Hadisic στο Μπρούκλιν θα αυξηθούν σημαντικά. « Περιηγήσεις που θα κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται, θα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς», τονίζει η Quintos.

8. Θα δίνουμε φιλοδωρήματα σε ρομπότ – καμαριέρες 

Τα ξενοδοχεία θα γίνουν ευάερα μέρη με την τεχνητή νοημοσύνη «πίσω από τα παρασκήνια», αναφέρει ο καθηγητής του Cornell School of Hotel Administration, Stephani Robson . Τα ανοιχτά λόμπι και τα δωμάτια που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους θα «κατακλύσουν» τα ξενοδοχεία, με τις φάρσες και τη φασαρία να αποκλείονται.

Ρομπότ σερβίρει φαγητό
Τα ρομπότ θα βρίσκονται στο «παρασκήνιο» των ξενοδοχείων. © Shutterstock

Οτιδήποτε δύσκολο να καθαριστεί θα είναι ύποπτο σε ένα δωμάτιο μετά την πανδημία. Τα ρομπότ θα είναι παρόντα διακριτικά, με αθόρυβες ηλεκτρικές σκούπες να καθαρίζουν τους διαδρόμους των ξενοδοχείων στις 2 π.μ.

9. Οι αποσκευές θα «απογειωθούν»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roam Luggage, Larry Lein, προβλέπει ότι πίδακες αέρα θα αντικαταστήσουν τους τροχούς στις βαλίτσες τρόλεϊ . Τα ενσωματωμένα συστήματα παρακολούθησης θα συνδέουν τις τσάντες με τα κινητά τηλέφωνα, ώστε οι αιωρούμενες αποσκευές να σας ακολουθούν ενώ περπατάτε.

10. «Οι λεοπαρδάλεις θα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία»

Ο Peter Fearnhead, Διευθύνων Σύμβουλος της African Parks, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διαχειρίζεται 18 εθνικά πάρκα και αποθεματικά, δήλωσε ότι οι χώρες που συνδυάζουν τη χρηστή διακυβέρνηση με τη διατήρηση θα γίνουν «τα αστέρια του αύριο». Δύο είναι οι χώρες που ξεχωρίζει σε αυτόν τον τομέα ο Fearnhead είναι το Μπενίν και το Μαλάουι. Η πρώτη, που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, αναπτύσσει τα Εθνικά Πάρκα Pendjari and W που διαθέτουν ελέφαντες και λιοντάρια, ενώ το Μαλάουι που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Αφρική, είναι γεμάτο με πάρκα με ρινόκερους και λεοπαρδάλεις.

με πληροφορίες από The Wall Street Journal 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More