Ποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί «κερδίζουν» από τη βρετανική καραντίνα στα Ελληνικά νησιά
Photo Credits: Shutterstock

Ποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί «κερδίζουν» από τη βρετανική καραντίνα στα Ελληνικά νησιά

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η απόφαση της Βρετανίας να προσθέσει επτά ελληνικά νησιά στην «κόκκινη λίστα», επιβάλλοντας καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από διακοπές σε αυτά, πρόκειται να στρέψει το βρετανικό κοινό προς άλλα ευρωπαϊκά νησιά.

Εξετάζοντας τα ποσοστά μόλυνσης και τον αριθμό κρουσμάτων σε ορισμένους από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς και συγκρίνοντας τα στοιχεία με την ηπειρωτική χώρα σε κάθε περίπτωση, η βρετανική εφημερίδα Telegraph συγκέντρωσε μία λίστα με τα νησιά της Ευρώπης που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τον «αποκλεισμό» των ελληνικών νησιών.

Κορσική

Όλα τα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες που συνιστούν την αποφυγή ταξιδιών στη Γαλλία, επομένως και στην Κορσική.

Ωστόσο, με μόλις 1.019 κρούσματα και 59 θανάτους (σε 339.178 κατοίκους) μέχρι σήμερα, η Κορσική είναι μία από τις λιγότερο πληγείσες περιοχές της Γαλλίας.

Στην περιοχή Île-de-France, στην οποία περιλαμβάνεται και το Παρίσι, έχουν καταγραφεί 116.975 κρούσματα και 7.758 θάνατοι. Για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκους η περιοχή έχει 9.581 κρούσματα, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Κορσική είναι στα 3.005 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται 20 νέα κρούσματα την ημέρα στην Κορσική – ο μεγαλύτερος κατά μέσο όρος αριθμός κρουσμάτων.

Η κατάσταση της Κορσικής είναι λιγότερο επικίνδυνη από την ηπειρωτική Γαλλία, επομένως θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη νέα πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, εφόσον δεν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Κορσική.
Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 20 νέα κρούσματα κάθε μέρα στην Κορσική – ο μεγαλύτερος κατά μέσο όρος αριθμός κρουσμάτων. © Shutterstock

Κανάριες Νήσοι

Οι Κανάριες Νήσοι θεωρητικά υπάγονται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί για την Ισπανία, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να αποφευχθούν όλα τα ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

Περίπου 1.500 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όμως, η κατάσταση στις Κανάριες Νήσους είναι αρκετά διαφορετική από την ηπειρωτική Ισπανία.

Στους συνολικά 2,1 εκατ. κατοίκους των Κανάριων Νήσων έχουν κάταγραφεί συνολικά 9.184 κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται: τη Δευτέρα, εντοπίστηκαν 882 νέα κρούσματα, ενώ ακριβώς πριν από ένα μήνα είχαν καταγραφεί μόνο πέντε.

Ίσως χρειαστεί κάποιος καιρός πριν οι Βρετανοί επισκεφθούν τις Κανάριες Νήσους χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Κανάριες Νήσοι
Οι Κανάριες Νήσοι, όμως βρίσκονται περίπου 1.500 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση είναι αρκετή διαφορετική από την Ισπανία. © Shutterstock

Μενόρκα, Μαγιόρκα και Ίμπιζα

Στις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους έχουν καταγραφεί συνολικά 9.501 κρούσματα από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία σε συνολικό πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων.

Σε σχέση με την ηπειρωτική Ισπανία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι βρίσκονται στη μέση. Ο δείκτης ανά ένα εκατομμύριο πολίτες βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 7.998 κρούσματα, ενώ ο ίδιος δείκτης στη Μαδρίτη είναι 21.967 και στην Καταλονία στα 15.627. Αντιθέτως, στην Ανδαλουσία έχουν καταγραφεί 4.282 κρούσματα ανά εκατομμύριο πολίτες.

Τα καθημερινά κρούσματα είναι σε σταθερά ψηλό επίπεδο τον τελευταίο μήνα – ξεκινώντας από τα 92 στις 10 Αυγούστου και φτάνοντας τα 909 στις 25 Αυγούστου – ακολουθώντας τη γενική αυξητική τάση στην Ισπανία.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να ανοίξει «ταξιδιωτικός διάδρομος» με τη Μενόρκα, τη Μαγιόρκα ή την Ίμπιζα στο άμεσο μέλλον.

Μενόρκα.
Τα καθημερινά κρούσματα είναι σταθερά ψηλά στις Βαλεαρίδες Νήσους τον τελευταίο μήνα – ξεκινώντας από τις 92 στις 10 Αυγούστου και φτάνοντας τα 909 στις 25 Αυγούστου – ακολουθώντας τη γενική αυξητική τάση στην Ισπανία. © Shutterstock

Μαδέιρα

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πορτογαλία και τα νησιά της είναι ένα βήμα πριν την καραντίνα. Η πορτογαλική περιοχή παραμένει αμφίβολη για τους Βρετανούς τουρίστες;

Η Αγγλία, η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν προσθέσει τη χώρα στους «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» τους. Ωστόσο, η Ουαλία έχει προσεγγίσει το «θέμα Πορτογαλία» με πιο δύσκολο τρόπο: η Μαδέιρα και οι Αζόρες έχουν εξαιρεθεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ η ηπειρωτική χώρα όχι.

Θα ωφελούσε ένας «νησιωτικός διάδρομος» με τη Μαδέιρα;. Φαίνεται πως ναι. Το νησί έχει καταγράψει μόνο 172 κρούσματα από το ξέσπασμα της πανδημία σε συνολικό πληθυσμό 268 χιλιάδες κατοίκων. Αντίθετα, άλλες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στην Πορτογαλία, όπως η Αλγκαρβ και η Λισσαβόνα έχουν καταγράψει 1.168 και πάνω 31 χιλιάδες κρούσματα αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκά νησιά: Μαδέιρα.
Θα ωφελούσε ένας «νησιωτικός διάδρομος» με τη Μαδέιρα;. Φαίνεται πως ναι. © Shutterstock

Σαρδηνία

Η Σαρδηνία έχει καταγράψει 1.556 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων – μικρό ποσοστό των 4.610 κρουσμάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους που έχουν καταγραφεί με την Ιταλία, η οποία είναι στο καθεστώς των «ταξιδιωτικών διαδρόμων».

Ωστόσο, καθώς τα κρούσματα στην Ιταλία αυξάνονται τον τελευταίο μήνα, αυτά της Σαρδηνία έχουν εκτοξευθεί, μία τάση που δεν μπορεί να αγνοήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Στις 24 Αυγούστου, για παράδειγμα, στη Σαρδηνία καταγράφηκαν 91 νέα κρούσματα, ενώ σε όλη τη χώρα έφτασαν τα 953. Το γεγονός ότι στη Σαρδηνία, οπου διαμένει το 3% του ιταλικού πληθυσμού, παρατηρείται το 10% του συνολικού ρυθμού μόλυνσης, δεν είναι σίγουρα ένα καλό νεο.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η βρετανική κυβέρνηση θα βάλει τη Σαρδηνία στην «κόκκινη λίστα» κρατώντας την ηπειρωτική Ιταλία εκτός.

Οι Αζόρες

Η κατάσταση στις Αζόρες επίσης είναι αντίθετη με την υπόλοιπη Πορτογαλία. Στα νησιά των Αζορών έχουν καταγραφεί 224 κρούσματα μέχρι στιγμής σε συνολικό πληθυσμό 246.700 κατοίκων, ενώ 15 ανθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα αυξάνονται κατά ένα ή δύο την ημέρα, ενώ κάποιες μέρες δεν καταγράφονται νέα κρούσματα.

Αζόρες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα στις Αζόρες αυξάνονται κατά ένα ή δύο την ημέρα, ενώ κάποιες μέρες δεν καταγράφονται νέα κρούσματα. © Shutterstock

Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Απρίλιο, που καταγράφονταν 21 νέα κρούσματα ημερησίως.

Αν η ηπειρωτική Πορτογαλία μπει και αυτή στην «κόκκινη λίστα», τότε οι Αζόρες (και η Μαδέιρα) ίσως αποτελέσουν εξαιρέσεις.

με πληροφορίες από Telegraph

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More