Οργή από φορείς και επιχειρήσεις για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης
Photo Credits: Shutterstock

Οργή από φορείς και επιχειρήσεις για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Την οργή επιχειρήσεων και φορέων του παγκόσμιο τουριστικού κλάδου προκάλεσε η απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς να προσθέσει τα νησιά της Λέσβου, Τήνου, Σερίφου, Μύκονου, Σαντορίνης, Κρήτης και Ζακύνθου στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης, επιβάλλοντας καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από διακοπές στα επτά Ελληνικά νησιά.

Περίπου 70.000 Βρετανοί τουρίστες, που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά καταβάλλουν «απελπισμένες» προσπάθειες όλη την ημέρα για να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους πριν εκπνεύσει η προθεσμία της καραντίνας τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Oι επισκέπτες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις τιμών για τα ταξίδια επιστροφής, με πολλούς να «καταγγέλλουν» ότι χρειάζεται να πληρώσουν τρεις φορές περισσότερα χρήματα από ότι είχαν προγραμματίσει.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Independent στην διαδικτυακή φόρμα που πρέπει να συμπληρώσουν οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από διακοπές στην χώρα μας, δεν διαχωρίζεται από ποιο μέρος της Ελλάδας επιστρέφουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Βρετανοί για να αποφύγουν την καραντίνα να μεταφερθούν σε πρώτη φάση από τα νησιά στην Αθήνα και στη συνέχεια από την Αθήνα πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η φόρμα μου ζήταγε απλά τον αριθμό της θέσης μου και όχι από ποιο νησί ήρθα ή σε ποιο ξενοδοχείο διέμενα» έγραψε μία Βρετανίδα που επέστρεφε από την Ελλάδα.

World Travel & Tourism Council: το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει τις «καταστροφικές» καραντίνες

«To World Travel & Tourism Council (WTTC) χαίρεται που η κυβέρνηση ξεκίνησε να ακούει και εισήγαγε την “πολιτική των νησιών”. Αυτή η κίνηση δείχνει μία πιο στρατηγική προσέγγιση και σηματοδοτεί την αλλαγή από την προηγούμενη καθολική προσέγγιση. Αναμένουμε να δούμε πώς η κυβέρνηση θα επικοινωνήσει την αλλαγή στους ταξιδιώτες», ανέφερε η διευθύνων σύμβουλος του WΤTC, Γκλόρια Γκεβάρα.

«Ωστόσο, η κίνηση αυτή είναι επιφανειακή. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αποτελεσματικές, καταστροφικές και δαπανηρές καραντίνες και να τις αντικαταστήσουμε με τα γρήγορα, ανέξοδα τεστ κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια. Οσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάρρευση του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου», πρόσθεσε η Γκεβάρα.

«Τα τεστ κατά την αναχώρηση και ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου και ιχνηλάτησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβίωση των επαγγελματικών ταξιδιών, ειδικά σε αναγκαίες διαδρομές, όπως μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, που συνδέουν δύο από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου», επισήμανε.

Πανοραμική φωτογραφία από τη Σαντορίνη
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αποτελεσματικές, καταστροφικές και δαπανηρές καραντίνες», τόνισε η Γκλόρια Γκεβάρα, διεθύνων σύμβουλος του World Travel & Tourism Council. © Shutterstock

«Ο έλεγχος, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και η απολύμανση των χεριών μπορεί να μειώσει το ρίσκο των ταξιδιών», υπογράμμισε η Γκεβάρα. «Δυστυχώς, στο Ηνωμένο Βασίλειο η μετάδοση στην κοινότητα έχει συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς υπάρχει σύγχυση και ελλιπής επιβολή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Το WWTC έχει αποκαλύψει ότι η βρετανική οικονομία πρόκειται να υποστεί ζημιές 22 δισ. λιρών από την εξαφάνιση των διεθνών ταξιδιών. Η δημόσια υγεία παραμένει προτεραιότητα, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα αεροδρόμια και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανάκτησης εμπιστοσύνης και της επαναφοράς σταθερότητας στον κλάδο», τόνισε η πρόεδρος του WWTC.

Χάρης Θεοχάρης: «η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία»

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη του στο βρετανικό Sky News, χαρακτήρισε ως «πολύ ατυχή» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από επτά Ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς.

Τόνισε ότι η απόφαση δεν δικαιολογείται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα βρίσκεται αρκετά κάτω από το όριο την 20 κρουσμάτων, που έχει θεσπίσει ως κριτήριο για επιβολή καραντίνας το Λονδίνο.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο, αφού «τα τεστ λειτουργούν εξαιρετικά καλά. Έχουμε κάνει εκατοντάδες, χιλιάδες τεστ στα σύνορα. Και βρίσκουμε μόνο 0,2% θετικά τεστ».

«Εξοργισμένη» με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης η easyJet

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις συνεχείς αλλαγές των κυβερνητικών περιορισμών», ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ξέρουμε ότι οι καταναλωτές είναι το ίδιο εξοργισμένοι με εμάς».

«Στον απόηχο της επιβολής καραντίνας στα επτά Ελληνικά νησιά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που φέρνει στους καταναλωτές, η ζήτηση είναι πιθανό να πληγεί ακόμη περισσότερο και να φτάσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που υπολογίζαμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Τζόχαν Λούντγκρεν.

Αεροπλάνο της easyJet.
«Ξέρουμε ότι οι καταναλωτές είναι το ίδιο εξοργισμένοι με εμάς», αναφέρει ανακοίνωση της easyJet. © Shutterstock

TUI και Jet2 ακυρώνουν τα πακέτα διακοπών τους στα Ελληνικά νησιά

H TUI και η Jet2 ανακοίνωσαν την ακύρωση των πακέτων διακοπών τους σε Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην Telegraph εκπρόσωπος της TUI τόνισε ότι ενώ η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εισάγει περιφερειακούς διαδρόμους στα νησιά βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση οδήγησε σε πολλά προβλήματα.

«Αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε πολλές προγραμματισμένες εκδρομές σε Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο μόλις λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν οι πελάτες, λόγω της νέας ταξιδιωτικής οδηγίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Οποιος πελάτης επρόκειτο να ταξιδέψει στα τέσσερα νησιά πριν τις 22 Σεπτεμβρίου, θα αποζημιωθεί με άλλο πακέτο διακοπών ή θα του επιστραφoύν τα χρήματά του», πρόσθεσε. «Τώρα μένει να μάθουμε πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχων στα αεροδρόμιο για να μειώσει την ανάγκη για καραντίνα 14 ημερών, η οποία παραμένει εμπόδιο για κάποιους ταξιδιώτες».

«Λόγω της νέας ταξιδιωτικής οδηγίας, αποφασίσαμε να αναβάλλουμε τα πακέτα διακοπών μας στην Κρήτη μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Θα είμαστε σε επικοινωνία με τους πελάτες που επηρεάζονται από την απόφαση μας για να προτείνουμε άλλα πακέτα διακοπών ή να τους αποζημιώσουμε χρηματικά», ανέφερε από τη μεριά του εκπρόσωπος της Jet2.

Αεροπλάνο της Tui.
«Αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε πολλές προγραμματισμένες εκδρομές σε Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο μόλις λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν οι πελάτες, λόγω της νέας ταξιδιωτικής οδηγίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της TUI. © Shutterstock

Οργή από τους επιχειρηματίες των νησιών

Η είδηση ότι τα επτά Ελληνικά νησιά προστίθενται στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης «έπεσε» σαν βόμβα στους επιχειρηματίες των νησιών.

«Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να παρέχουμε ασφαλείς διακοπές και μέχρι σήμερα είχαμε 100% επιτυχία», τόνισε μιλώντας στην Telegraph, ο Γιώργος Καλουτσάκης, ιδιοκτήτης του Κρητικού ξενοδοχείου Abaton Island, στο οποίο δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα από τη στιγμή που άνοιξε και πάλι τις πόρτες του την 1η Ιουλίου.

«Οσοι κατά τις διακοπές τους στην Ελλάδα πήγαιναν σε πάρτι θα συνεχίσουν να το κάνουν και στη χώρα τους – δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κοινωνική ανευθυνότητα, όμως είμαστε αυτοί που πληρώνουμε το τίμημα», επισημαίνει ο κ. Καλουτσάκης, το resort του οποίου ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν τις πόρτες τους στους ξένους τουρίστες.

«Μάλλον πρόκειται για λάθος. Μόλις μίλησα με ανθρώπους στο νησί και όλοι πίστευαν ότι τα κρούσματα στην Τήνο δεν είχαν ξεπεράσει τα 14», δήλωσε o Πίτερ Μάρστον, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Xinara House στην Τήνο.

«Τα εστιατόρια σκέφτονταν να κλείσουν πριν το τέλος Οκτωβρίου. Γιατί να επιβληθούν οι περιορισμοί στην Τήνο τόσο αργά, στο τέλος της σεζόν», αναρωτιέται ο Μάρστον.

«Με την πανδημία και την όλη κατάσταση του Brexit, δεν θέλουν να κάνουν τεστ», τόνισε ιδιοκτήτης μπαρ στην Κρήτη. «Δεν τους νοιάζει ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις μας ή πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία των Βρετανών, θέλουν απλά να φοβίσουν τους πολίτες να μείνουν στη χώρα τους και να ξοδέψουν τα χρήματα τους εκεί. Είναι τόσο απλό».

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More