Telegraph: το κόστος της «βρετανικής καραντίνας» για τους Ελληνες
Photo Credits: Shutterstock

Telegraph: το κόστος της «βρετανικής καραντίνας» για τους Ελληνες

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η είδηση ότι οι Λέσβος, Τήνος, Σέριφος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη και Ζάκυνθος προστίθενται στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης «έπεσε» σαν βόμβα στους επιχειρηματίες των επτά αυτών νησιών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Telegraph.

«Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να παρέχουμε ασφαλείς διακοπές και μέχρι σήμερα είχαμε 100% επιτυχία», τόνισε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Γιώργος Καλουτσάκης, ιδιοκτήτης του Κρητικού ξενοδοχείου Abaton Island, στο οποίο δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα από τη στιγμή που άνοιξε και πάλι τις πόρτες του την 1η Ιουλίου.

«Οσοι κατά τις διακοπές τους στην Ελλάδα πήγαιναν σε πάρτι θα συνεχίσουν να το κάνουν και στη χώρα τους – δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κοινωνική ανευθυνότητα, όμως είμαστε αυτοί που πληρώνουμε το τίμημα», επισημαίνει ο κ. Καλουτσάκης, το resort του οποίου ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν τις πόρτες τους στους ξένους τουρίστες.

Με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Κρήτη φαίνεται ότι είναι το νησί που ανησύχησε περισσότερο τη βρετανική κυβέρνηση. Όμως, όπως και στην Ζάκυνθο, όπου η πλειοψηφία των κρουσμάτων συγκεντρώνεται στον Λαγανά, έτσι και στην Κρήτη, η πλειοψηφία των κρουσμάτων συγκεντρώνεται στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Πολλοί Βρετανοί τουρίστες εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης με αναρτήσεις τους στο Twitter.

«Νιώθαμε πoλύ ασφαλείς στο ξενοδοχείο που μέναμε, καθώς ήταν πολύ καθαρό και έπρεπε να φοράμε πλαστικά γάντια σε όλους τους μπουφέδες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα στοιχείο ρίσκου, αλλά αυτό υπάρχει παντού. Ειμαστε ανακουφισμένοι που επιστρέφουμε σπίτι προτού εφαρμοστεί καραντίνα», λέει η Μάντι Μαροντίν, η οποία γυρίζει σήμερα μαζί με την οικογένεια της από την Κρήτη.

Ο Κόλουμ ΜακΛόρναν, ιδρυτής του πρακτορείου Friendship Travel, το οποίο εξειδικεύεται σε ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας, σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Ζάκυνθος προστέθηκε στην «κόκκινη λίστα» επειδή μία μικρή μερίδα νεαρών Βρετανών αποφάσισε να μην σεβαστεί τους υγειονομικούς κανόνες είναι «ειρωνικό».

«Ενας από τους πελάτες μου, που έμενε στο Αργάσι, μου μετέφερε ότι υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη στον Λαγανά που επέβλεπε την τήρηση των μέτρων, αλλά στο υπόλοιπο νησί τα πράγματα ήταν ήρεμα», αναφέρει ο ΜακΛόρναν.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την προσθήκη της Ζακύνθου στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη. «Είναι ζήτημα επιβίωσης για τη Ζάκυνθο, καθώς η οικονομία της εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό», τόνισε.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 65% των ελληνικών ξενοδοχείων πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος της σεζόν.

Στα νησιά, όπου το 35% της απασχόλησης προέρχεται από τον τουρισμό, η ανησυχία στους εποχικούς εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα πληρωθούν αν τα ξενοδοχεία χρεοκοπήσουν, είναι εμφανής.

«Χαρήκαμε που ξεκίνησε η σεζόν επειδή είχαμε ελάχιστα χρήματα για να επιβιώσουμε», είπε εργαζόμενη ξενοδοχείου στο Μακρυγιαλό της Κρήτης. «Αν τα ξενοδοχεία κλείσουν τότε οι εποχικοί εργαζόμενοι, σαν εμένα, θα λάβουν κάποια μηνιαία στήριξη από το κράτος, η οποία δεν θα φτάνει για να συντηρήσει εμένα και τους γονείς μου», τόνισε στην Telegraph η εργαζόμενη με δάκρια στα μάτια.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γκράντ Σάπς δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα με σκοπό να μειώσει τον χρόνο της καραντίνας για όσους προέρχονται από χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα». Οι έλεγχοι μόνο κατά την άφιξη δεν είναι εφικτοί, τόνισε η υπουργός Μεταφορών στο BBC, προσθέτοντας πως «σε αυτούς τους καιρούς όταν ταξιδεύουμε πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά».

Οι Ελληνες επιχειρηματίες υποδέχθηκαν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης με κυνισμό, τονίζοντας ότι «τα δικά τους μάτια είναι ανοικτά». «Με την πανδημία και την όλη κατάσταση του Brexit δεν θέλουν να κάνουν τεστ», τόνισε ιδιοκτήτης μπαρ στην Κρήτη. «Δεν τους νοιάζει ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις μας ή πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία των Βρετανών, θέλουν απλά να φοβίσουν τους πολίτες να μείνουν στη χώρα τους και να ξοδέψουν τα χρήματα τους εκεί. Είναι τόσο απλό».

με πληροφορίες από Telegraph

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More