Αδειάζουν τα Ελληνικά «κόκκινα» νησιά οι Βρετανοί για να προλάβουν την καραντίνα
Photo Credits: Shutterstock

Αδειάζουν τα Ελληνικά «κόκκινα» νησιά οι Βρετανοί για να προλάβουν την καραντίνα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Εντονες είναι αντιδράσεις δεκάδων χιλιάδων Βρετανών τουριστών, καθώς και πολλών αεροπορικών εταιρειών μετά τη χθεσινή απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να θέσει σε καραντίνα τους επισκέπτες που επιστρέφουν από επτά Ελληνικά νησιά, μέτρο το οποίο θα ισχύσει από αύριο Τετάρτη στις 4 π.μ.

Περίπου 70.000 Βρετανοί τουρίστες, που βρίσκονται σύμφωνα με την Daily Mail σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο, καταβάλλουν απελπισμένες προσπάθειες να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους πριν εκπνεύσει η προθεσμία της καραντίνας.

Οι αεροπορικές εταιρείες εκφράζουν την οργή τους, καθώς ισχυρίζονται ότι οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγαν τα μέτρα για περιφερειακούς ταξιδιωτικούς προορισμούς – μόνο για να χρησιμοποιήσουν τους νέους κανόνες για τα επτά Ελληνικά νησιά.

Τονίζουν επίσης ότι αν και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο πάρθηκε στα πλαίσια της νέας τακτικής να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά τα νησιά από την ηπειρωτική χώρα, εντούτoις κανένα νησί – που ενδέχεται να πληρούσε της προϋποθέσεις – δεν αφαιρέθηκε από την λίστα καραντίνας.

«Ήταν εμφανές τον Ιούλιο ότι τα νησιά έπρεπε να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά. Η κυβέρνηση είναι πολύ αργή στη λήψη προφανών αποφάσεων. Για τις περισσότερες οικογένειες το καλοκαίρι έχει τελειώσει και η ζημιά στη βιομηχανία και την οικονομία έχει ολοκληρωθεί», τόνισε εκπρόσωπος της British Aiways στην Daily Mail.

Μετά την ανακοίνωση, οι τουρίστες έπρεπε να δράσουν άμεσα προκειμένου να προγραμματίσουν εναλλακτικά σχέδια, αναγκαζόμενοι να πραγματοποιήσουν πολλές κρατήσεις τελευταίας στιγμής για να γυρίσουν εγκαίρως στη Μεγάλη Βρετανία. Φαίνεται ότι πραγματοποιούν έναν «αγώνα» ενάντια στο χρόνο, με τις πτήσεις αρκετών από τους επισκέπτες να αναμένεται να προσγειωθούν στη Μεγάλη Βρετανία μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη ισχύος του νέου μέτρου.

Βρετανοί τουρίστες σε Ελληνικό αεροδρόμιο.
Οι Bρετανοί τουρίστες δίνουν «αγώνα δρόμου» για να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. © Shutterstock

Τριπλασιάστηκαν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Παράλληλα, τα περιορισμένα δρομολόγια πτήσεων δεν θα επιτρέψουν σε πολλούς να φτάσουν εγκαίρως, ώστε να  μην χρειάζεται να απομονωθούν για δύο εβδομάδες κατά την επιστροφή τους στη Μεγάλη Βρετανία. Oι επισκέπτες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις τιμών για τα ταξίδια επιστροφής, με πολλούς να «καταγγέλλουν» ότι χρειάζεται να πληρώσουν τρεις φορές περισσότερα χρήματα από ότι είχαν προγραμματίσει.

Η Julie Frew, βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες στην Κρήτη με το σύζυγό της και τώρα έχει να αντιμετωπίσει μία στενή προθεσμία επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σίγουρα οι επόμενες 24 ώρες θα είναι πολύ αγχωτικές. Ανυπομονούσαμε για αυτές τις διακοπές εδώ και μήνες καθώς ήταν μια απόδραση από μια πολύ δύσκολη χρονιά. Και οι δύο είμαστε πολύ θυμωμένοι και απογοητευμένοι για αυτήν την εξέλιξη, καθώς ακολουθήσαμε όλους τους κανόνες στη διάρκεια του lockdown και τώρα αισθανόμαστε ότι μπορεί να τιμωρηθούμε», ανέφερε στην Daily Mail.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό, αφού εδώ όλα φαίνονται πιο ασφαλή από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ ήσυχα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στις παραλίες, και το προσωπικό των μαγαζιών φοράει μάσκες ενώ υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα τραπέζια. Δεν πρόκειται για ένα νησί στο οποίο γίνονται πάρτι, όλα κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα και νομίζω ότι εδώ είχαν μόλις ένα η δύο κρούσματα COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, ενώ εμείς είχαμε χιλιάδες», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της Βρετανίας φαίνεται να μην ξέρει τι κάνει», κατηγορώντας την ότι «μαγειρεύει» τους αριθμούς και «παίζει ρωσική ρουλέτα».

Ο Μπέθ Μέιμπουρι, με καταγωγή από το Ληντς του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη ότι η ζωή στην Κρήτη είναι πιο ασφαλής από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τουρίστας σε ταβέρνα στην Κρήτη.
Οι Βρετανοί τουρίστες ισχυρίζονται ότι οι Ελληνικοί νησιωτικοί προορισμοί είναι πιο ασφαλείς από το Ηνωμένο Βασίλειο. © Shutterstock

«Αισθανθήκαμε 100% πιο ασφαλής εδώ από ό, τι στο Ληντς, καθώς όλοι οι υπάλληλοι φορούν μάσκες και οι περιοχές έχουν πολύ λιγότερο κόσμο. Τα μπαρ φαίνονται πολύ πιο ήσυχα, το ξενοδοχείο λειτουργούσε με τη μισή πληρότητα, ενώ υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από την πισίνα και την παραλία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη χρήση μάσκας», πρόσθεσε.

Οι επόμενες κινήσεις της Βρετανικής κυβέρνησης

Η νέα «τακτική» του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάζει ξεχωριστά νησιωτικούς προορισμούς επιβάλλοντας διαφορετικά μέτρα σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να καταδεικνύει μία αναθεώρηση στη διαδικασία λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

«Για πρώτη φορά έχουμε τα δεδομένα και την ικανότητα να προσθέτουμε και να αφαιρούμε συγκεκριμένα νησιά από τη λίστα καραντίνας, παρέχοντας παράλληλα τη μέγιστη προστασία για το κοινό», ανέφερε ο Γκραντ Σάπς, υπουργός Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας.

«Είναι θλιβερό νέο για τα Eλληνικά νησιά ότι βρίσκονται σε αυτήν την κόκκινη λίστα, αλλά ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα τους δώσει ώθηση προκειμένου να ελέγξουν τα κρούσματα τους», ανέφερε ο Πολ Τσάρλς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The PC Agency.

Πληροφορίες της Daily Mail αναφέρουν ότι είναι πιθανό να προστεθούν περισσότερα νησιά στη λίστα καραντίνας της Μεγάλης Βρετανίας μετά την εβδομαδιαία επισκόπηση της Πέμπτης – ενώ κανένα δεν αναμένεται να αφαιρεθεί από αυτήν.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών οι οποίοι ζητούν μία σταθερή δέσμευση από τη βρετανική κυβέρνηση, έχουν πυροδοτήσει δημόσιο διάλογο, και έχουν κάνει τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάζει δύο πιθανά σενάρια λήψης μέτρων.

Σύμφωνα με το πρώτο, στους επιβάτες θα πραγματοποιούνται τεστ ανίχνευσης COVID-19 κατά την άφιξη και στη συνέχεια ένα δεύτερο τεστ λίγες ημέρες αργότερα. Το δεύτερο σενάριο αφορά την πραγματοποίηση ενός μόνο τεστ  μετά από πέντε έως οκτώ ημέρες καραντίνας.

Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα τους.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, είναι η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης του COVID-19 κατά την άφιξη των επισκεπτών στα αεροδρόμια. © Shutterstock

Καθώς οι τουριστικοί επιχειρηματικοί «κολοσσοί» της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται να θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις και μέτρα έως το τέλος της εβδομάδας, οι υπουργοί «κλείνουν»  στην ιδέα να πραγματοποιείται ένα τεστ οκτώ ημέρες μετά την άφιξη, για να μειωθεί ο χρόνος καραντίνας σχεδόν κατά το ήμισυ.

«Υπάρχει μία εν εξελίξει συζήτηση στην κυβέρνηση για την πιθανότητα να εφαρμοστεί ένα νέο “καθεστώς” ελέγχου σε δύο στάδια, προκειμένου να αποφευχθεί η υποχρεωτική καραντίνα. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως το ποιά θα είναι η διαθεσιμότητα σε τεστ ανίχνευσης», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Χάρης Θεοχάρης: «πολύ ατυχής η απόφαση της Βρετανίας»

Ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να θέσει σε καραντίνα τους επισκέπτες που επιστρέφουν από επτά Ελληνικά νησιά.

Μιλώντας στο Sky News, τόνισε ότι ο αριθμός κρουσμάτων της Ελλάδας δεν δικαιολογεί την απόφαση για καραντίνα, καθώς βρίσκεται αρκετά κάτω από τον αριθμό των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που έχει θεσπίσει ως κριτήριο για την επιβολή καραντίνας η βρετανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων, τονίζοντας μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα διαγνωστικά τεστ, ιδίως σε περιοχές που έχει καταγραφεί υψηλή συγκέντρωση κρουσμάτων.

με πληροφορίες από Daily Mail

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More