Από την τραπεζική κρίση στην κρίση του COVID η κυπριακή αγορά ακινήτων
Photo Credits: Shutterstock

Από την τραπεζική κρίση στην κρίση του COVID η κυπριακή αγορά ακινήτων

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Κύπρος έχει αποφύγει τα χειρότερα όσον αφορά τον κορωνοϊό, αλλά η αγορά ακινήτων της μπορεί να μείνει στάσιμη μέχρι να επιστρέψουν τουρίστες, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Το ενδιαφέρον στην κυπριακή αγορά ακινήτων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αρκετές περιοχές, όπως την Πάφο και τη Λεμεσό, οι ξένοι επενδυτές αποτελούν το 75% της αγοράς.

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών κατά 30% και την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, η κυπριακή αγορά ακινήτων βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης την τριετία 2017-2020, αναφέρει στους New York Times ο Μάικ Μπράουνχολτς, διευθυντής πωλήσεων της μεσιτικής εταιρείας Prestige Property Group.

«Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον, γιατί η Κύπρος είναι ζεστή όλο τον χρόνο, έχει φανταστικές παραλίες, τα ακίνητα είναι καταπληκτικά και σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς περιοχές όπως τις Costa del Sol και Costa Blanca στην Ισπανία, ένα ακίνητο στην Κύπρο θα είχε τη μισή τιμή», αναφέρει ο Μπράουνχολτς.

Ο δείκτης τιμής οικιστικών ακινήτων αυξήθηκε κατά 1,8% το 2017, 2,5% το 2018 και 2,2% το 2019, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Το 2019 οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2018, ξεπερνώντας τα 10.000 ακίνητα, αναφέρει ο Μπράουνχολτς.

«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη χρονιά σε πωλήσεις από το 2008», τονίζει. «Η αγορά ακινήτων ανακτούσε σημαντική κίνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά ήρθε ο COVID-19, καταστρέφοντας την αγορά».

Στο πρώτο μισό του 2020, όταν στα μέσα Μαρτίου επιβλήθηκε καθολικό lockdown στη χώρα για περίπου δύο μήνες, οι πωλήσεις μειώθηκαν πάνω από 41% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, φτάνοντας τα 3.271 ακίνητα. Αν και οι περιορισμοί εντός της χώρα έχουν αρθεί σε μεγάλο βαθμό, η Κύπρος έχει επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ορισμένες χώρες.

Κύπρος: η Λεμεσός από ψηλά.
Οι τιμές των σπιτιών στην Κύπρο παραμένει προσιτή, ειδικά σε σχέση με άλλες δημοφιλείς αγορές δεύτερης κατοικίας όπως αυτή της Μαρμπέλα στην Ισπανία ή της Αλγκάρβ στην Πορτογαλία. © Shutterstock

Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας. Η ανάπτυξη μειώθηκε αισθητά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα να μειώνονται κατά 46,5% και 52,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

To lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έβαλαν εμπόδια στην ανάπτυξη του νησιού, αναφέρει ο Μάικλ Τσέιμπερς του δικηγορικού γραφείου Michael Chambers & Co. στη Λεμεσό.

«Πριν την πανδημία, σημαντικά πρότζεκτ βρίσκονταν υπό κατασκευή, ειδικά στη Λεμεσό, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτών και αγοραστών», αναφέρει ο Τσέιμπερς. «Δυστυχώς, η πανδημία παρέλυσε αυτά τα πρότζεκτ τους τελευταίους δύο μήνες, δημιουργώντας τεράστιες καθυστερήσεις. Το άμεσο μέλλον φαίνεται αβέβαιο για το real estate της Κύπρου».

Οι παράγοντες, ωστόσο, που οδηγούν σε ανάπτυξη άλλων ευρωπαϊκών αγορών, όπως της Γαλλίας, μπορεί να επηρεάσουν και την Κύπρο, επισημαίνει ο Μπράουνχολτς. «Το χρήμα είναι πολύ φθηνό αυτή τη στιγμή, όλοι θέλουν να φύγουν από την πόλη και να δουλέψουν από το σπίτι», τονίζει. «Επομένως αυτοί είναι οι τρεις κινητήριοι μοχλοί για τις αγορές αυτή τη στιγμή και ελπίζω να τους δω να επαναφέρουν την κυπριακή αγορά ακινήτων στη ζωή το 2021».

Οι τιμές των σπιτιών στην Κύπρο παραμένει προσιτή, ειδικά σε σχέση με άλλες δημοφιλείς αγορές δεύτερης κατοικίας όπως αυτή της Μαρμπέλα στην Ισπανία ή της Αλγκάρβ στην Πορτογαλία. «Μία τυπική βίλα στην Ισπανία ή την Πορτογαλία κοστίζει κοντά στα 400 ή 450 χιλιάδες ευρώ, τιμή διπλάσια από αυτή μίας αντίστοιχης βίλας στην Πάφο», τονίζει ο Μπράουνχολτς.

Οι τιμές των παράκτιων ακινήτων κυμαίνεται από 724 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές της Λεμεσού μέχρι 423 δολάρια ανά τετραγωνικά δολάρια σε περιοχές της Πάφου.

Ποιος αγοράζει στην Κύπρο

Η Κύπρος παλαιότερα προσέλκυε πολλούς Βρετανούς αγοραστές. Ο αριθμός τους όμως μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της στεγαστικής κρίσης από το 2009 μέχρι το 2016. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, προσέλκυσε αρκετούς Ρώσους επενδυτές που αναζητούσαν άδειες παραμονής.

Ο Μπραουνχολτς αναφέρει ότι το ενδιαφέρον των Βρετανών αγοραστών είχε αυξηθεί και πάλι πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19. «Εχουν σίγουρα επιστρέψει», ανέφερε. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ενδιαφέρον αυξανόταν και πάλι, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα επηρεάσει την αγορά ο Covid».

Πριν την πανδημία, Ρώσοι επενδυτές αγόραζαν διαμερίσματα στη Λεμεσό και στην Πάφο, σύμφωνα με τον Τσέιμπερς, ενώ αγοραστές από τον Λίβανο και την Κίνα αγόραζαν ακίνητα στη Λάρνακα και στην Πάφο αντίστοιχα.

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των Γερμανών αγοραστών, μαζί με ορισμένες Σκανδιναβικές χώρες, αναφέρει ο Λούης Κωνσταντίνου, μεσίτης στην εταιρεία Africanos Estates.

Η Ελίνα Καλνίνα, μεσίτρια στην Cular Estates, ακίνητο της οποίας παρουσιάζεται στο άρθρο των NYT, αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί με αγοραστές από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με τη Κίνα, την Ουκρανία και τη Νότια Αφρική.

με πληροφορίες από New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More