Βατικανό: η μείωση του τουρισμού οδηγεί τον Πάπα Φραγκίσκο σε περικοπές

Βατικανό: η μείωση του τουρισμού οδηγεί τον Πάπα Φραγκίσκο σε περικοπές

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Βατικανού προέρχεται από τον τουρισμό, ο οποίος όπως και στον υπόλοιπο κόσμο επλήγη από την πανδημία του Covid-19. Το Βατικανό εκτιμά ότι θα έχει μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περικοπές.

Η είσοδος στα μουσεία του Βατικανού κοστίζει 20 ευρώ και υπό κανονικές συνθήκες συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, οδηγώντας σε κέρδη πολλών εκατομμυρίων. Η πανδημία του Covid-19, ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα.

Το έσοδα του Βατικανού υπολογίζονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτά ενός μέσου αμερικανικού πανεπιστημίου. Μεταξύ 2016 και 2020, τα έσοδα του Βατικανού έφτασαν περίπου τα 270 εκατομμύρια, ενώ τα έξοδα τα 320 εκατομμύρια, δημιουργώντας έλλειμμα στα ταμεία του.

Το Βατικανό γρήγορα ανακοίνωσε ότι δεν θα αθετήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, αλλά βρίσκεται σε δυσμενή θέση λόγω της έλλειψης τουριστών και της μείωσης των δημόσιων δωρεών.

Το κόστος λειτουργίας του Βατικανού είναι υψηλό. Ο Χουάν Αντόνιο Γκερέρο Αλβες, επικεφαλής της Γραμματείας για την Οικονομία εξήγησε μιλώντας στο Forbes ότι η δουλειά της Αγίας Εδρας είναι μοναδική σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη.

Τα λόγια του Πάπα πρέπει να μεταφραστούν σε 36 γλώσσες και να διαμοιραστούν σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα social media, τις εφημερίδες και τους εκδοτικούς οίκους. Αυτή η διαδικασία καταλαμβάνει το 15% του προϋπολογισμού, επιστρέφοντας όμως και μεγάλα κέρδη στα ταμεία του Βατικανού, ειδικά μέσα από την πώληση βιβλίων. Το Βατικανό πληρώνει 17 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως στην ιταλική κυβέρνηση.

Ο αιδεσιμότατος Χουάν Αντόνιο Γκερέρο Αλβες αναφέρει ότι σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο οι ζημιές θα φτάσουν το 25%, ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο θα φτάσουν 40%.

Οι προβλέψεις έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης του πάπα Φραγκίσκου για περικοπές των δαπανών, οι οποίες πλέον θα πρέπει να επικυρώνονται από ένα νέο κεντρικό σύστημα ελέγχου. Ο Πάπας Φραγκίσκος ελπίζει ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν «σε μία διαδικασία οικονομικής αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας».

με πληροφορίες από Forbes

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More