Ρίο Τίντο: ο «ποταμός-κλειδί» για τη ζωή στον Αρη
Photo Credits: Shutterstock

Ρίο Τίντο: ο «ποταμός-κλειδί» για τη ζωή στον Αρη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι ιδιαιτερότητες του ποταμού Ρίο Τίντο στην Ισπανία τον έχουν μετατρέψει σε ένα φυσικό εργαστήριο δοκιμών για τον προσδιορισμό της ζωής στον πλανήτη Αρη. 

Ο «κόκκινος ποταμός» που βρίσκεται στα βουνά Σιέρα Μορένα της Ανδαλουσίας, απλώνεται σε μία έκταση 50 χιλιομέτρων στην πόλη Niebla, μόλις μια ώρα μακριά με το αυτοκίνητο από τη Σεβίλλη.

Ο ποταμός Ρίο Τίντο από ψηλά.

Ο Ρίο Τίντο θεωρείται «σύμβολο» της εποχής του χαλκού. Οι αρχαίοι Ιβηρες, Ελληνες, Φοίνικες και Ρωμαίοι πραγματοποιούσαν εξορύξεις στο ποτάμι αναζητώντας χαλκό, χρυσό και ασήμι ήδη από το 3000 π.χ.

Ωστόσο, ο ποταμός ξεχωρίζει για ακόμη έναν λόγο: το σκούρο πορτοκαλί χρώμα του, που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το ιδιαίτερο αυτό χρώμα οφείλονταν στη ρύπανση που προκάλεσαν οι εξορύξεις που πραγματοποιούνταν εκεί έως και το 2001. Ωστόσο, πρόσφατα ανακάλυψαν ότι αιτία της εικόνας του ποταμού είναι η μοναδική όξινη χημική του σύνθεση, η οποία παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με αυτήν στον πλανήτη Αρη.

Ο ποταμός Ρίο Τίντο
Ο ποταμός Ρίο Τίντο στη Νότια Ισπανία. © Shutterstock

Ο Γιασορίτης (ορυκτό θειικό άλας του καλίου και του σιδήρου) το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο υπέδαφος του ποταμού, πρόσφατα εντοπίστηκε και στον Αρη.  Παράλληλα, ο «κόκκινος πλανήτης» και ο «κόκκινος ποταμός» διαθέτουν αμφότεροι μεγάλες ποσότητες μεθανίου, κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι εάν υπήρχε νερό στον Αρη, πιθανότατα θα έμοιαζε πολύ με αυτό στον ποταμό Ρίο Τίντο.

Ετσι, ο ποταμός ίσως αποτελέσει για δεύτερη φορά – μετά την εποχή του χαλκού – «κλειδί» για την μετάβαση της ανθρωπότητας σε μία εντελώς καινούργια εποχή, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια για την ανακάλυψη ζωής στον Αρη.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τεχνικές στον ποταμό, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από αστροναύτες στην προσπάθεια τους να προσδιορίσουν τη ζωή στον «κόκκινο πλανήτη».

Σκάβοντας βαθιά κάτω από την όξινη βάση του ποταμού, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μία μεγάλη ποικιλία βακτηρίων και μικροοργανισμών, κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανές μορφές ζωής στον Αρη μπορεί να βρίσκονται βαθιά μέσα στο υπέδαφός του.

με πληροφορίες από BBC Travel


Διαβάστε επίσης

New York Times: αυτά είναι τα 12 καλύτερα ελληνικά κόκκινα κρασιά

Οι 10 καλύτερες «κρυφές» παραλίες στην Ευρώπη. Φυσικά και από την Ελλάδα

Μπιλ Γκέιτς: επτά προβλέψεις για τον κόσμο μετά τον Covid-19

Τα νέα αεροσκάφη που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Αυτά είναι τα 10 πιο περίεργα ονόματα πόλεων στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More