Live Dreaming: η εικόνα της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στην οθόνη σας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η αέναη επιθυμία μας να εξερευνήσουμε και να αμφισβητήσουμε τα όρια όλων όσων γνωρίζουμε, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε «νέους» κόσμους, διευρύνοντας τις επιστημονικές και τεχνικές μας δυνατότητες και βοηθώντας στην επίλυση θεμελιωδών ερωτημάτων σχετικά με τη θέση μας στο διάστημα.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα προσφέρει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 και αποτέλεσε το «σύμβολο» της μετάβασης από την εποχή του ανταγωνισμού, στην εποχή μίας διεθνούς συνεργασίας για την εξερεύνηση του διαστήματος. Χώρες και ήπειροι όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και ο Καναδάς συνέβαλλαν με διαφορετικούς τρόπους στη διαδικασία κατασκευής του.

Ο ISS ολοκληρώθηκε τελικά το 2000, με το κόστος κατασκευής του να αγγίζει τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί μέχρι και σήμερα το «προπύργιο» της ανθρωπότητας στην προσπάθεια της να εξερευνήσει το αχανές διάστημα.

Βίντεο που περιγράφει τα στάδια της δημιουργίας του ISS

Απο τη στιγμή που μία κάψουλα Soyuz με δύο Ρώσους και έναν Αμερικάνο αστροναύτη «αγκυροβόλησε» στον Διαστημικό Σταθμό το 2000 – έως και σήμερα, έχουν «φιλοξενηθεί» στον ISS περισσότεροι από 250 κοσμοναύτες από σχεδόν 20 χώρες.

Το 2002 ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος έγινε ο μοναδικός Ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης που έγινε «κάτοικος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ο Σταθμός ταξιδεύει γύρω από την επιφάνεια της Γης με μέση ταχύτητα τα 27744 χιλιόμετρα την ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές γύρω από τον πλανήτη κάθε μέρα. Οι κοσμοναύτες που βρίσκονται σε αυτόν, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 2500 ευρείας κλίμακας πειράματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Μπορεί οι ρυθμοί ζωής των κοσμοναυτών που βρίσκονται μόνιμα εκεί να έχουν αλλάξει άρδην – αφού βιώνουν μια ανατολή και μια δύση του ηλίου κάθε 45 λεπτά – όμως σίγουρα απολαμβάνουν την ομορφότερη θέα του γαλαξία μας.

Γιατί μας γοητεύει η εξερεύνηση του διαστήματος;

Η εξερεύνηση του διαστήματος πέρασε από διάφορες φάσεις, από την ψυχροπολεμική κόντρα ανάμεσα σε Ρωσία και Αμερική για τις πρώτες αποστολές στο διάστημα και το Φεγγάρι, την περίοδο «συνεργασίας» με την ανάπτυξη του πρώτου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 1998, έως την «εμπλοκή» της Κίνας και τα φουτουριστικά σχέδια για μελλοντικές κατοικίες σε γειτονικούς πλανήτες – οι οποίοι ίσως αποτελέσουν την απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί το ανθρώπινο γένος από μία οικολογική καταστροφή.

Κινητήρια δύναμη που ώθησε τις αποστολές του «Sputnik 1»  και του «Apollo 11» δεν ήταν άλλη από την ανθρώπινη ροπή προς της εξερεύνηση, που παρέμεινε αμείωτη από τους πρώτους μεγάλους εξερευνητές και θαλασσοπόρους έως τους επιστήμονες που πριν από λίγες ημέρες κατάφεραν να ανακαλύψουν την ύπαρξη νέας «οικογένειας» από μαύρες τρύπες στο διάστημα.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη επιστημονική πρόοδο που προήλθε από την ανάγκη μας να εξερευνήσουμε το διάστημα, σημαντική διάσταση όλων των ευρημάτων που προαναφέρθηκαν είναι η κατανόηση της ίδιας της θέσης μας στο σύμπαν.

Αστροναύτες στη Σελήνη κοιτάζοντας τη Γη
Οι εικόνες από την επιφάνεια της γης μας οδηγούν στη συνειδητοποίηση του πόσο μικροί είμαστε. © Shutterstock

Οι εικόνες που παρέχει ο ISS από την επιφάνεια της Γης για παράδειγμα προκαλούν δέος, αφού μας οδηγούν στη συνειδητοποίηση του πόσο μικροί – και ίσως ασήμαντοι – είμαστε σε σχέση με τις εικόνες που παρουσιάζονται και δείχνουν ότι τα ουράνια σώματα υπάρχουν – και θα συνεχίζουν να υπάρχουν – χωρίς εμάς.

Ισως όμως όλη αυτή η κατανόηση να αποτελεί και μια διαδικασία «λύτρωσης»: τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας ενδέχεται να μην είναι τελικά τόσο «μεγάλες», ενώ τα λάθη και οι παραλείψεις μας ενδέχεται να μην επιφέρουν τελικά τόσο σημαντικό αντίκτυπο όσο πιστεύουμε.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More