Telegraph: η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι «μαγείρεψε» τον αριθμό των κρουσμάτων στα νησιά
Photo Credits: Shutterstock

Telegraph: η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι «μαγείρεψε» τον αριθμό των κρουσμάτων στα νησιά

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι συγκάλυψε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, υποκύπτοντας στις πιέσεις του τουριστικού κλάδου, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Γιατροί και βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «μαγείρεψε» τα στοιχεία, προσμετρώντας τους ταξιδιώτες που επέστρεφαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας από διακοπές στα ελληνικά νησιά, ως κρούσματα της ηπειρωτικής χώρας και όχι των νησιών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, σύμφωνα με τους ίδιους.

Το δημοσίευμα σχολιάζει επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να προσμετρά τα κρούσματα ανά περιφέρεια και όχι σε κάθε νησί ξεχωριστά, αναφέροντας πώς δυσκόλεψε την πρόσβαση στον αριθμό κρουσμάτων σε ορισμένους από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι δόθηκε οδηγία στα κέντρα υγείας των νησιών να μην αναφέρουν τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, αλλά να δίνουν τα στοιχεία στις περιφερειακές αρχές.

Απαντώντας σε αυτές τις κατηγορίες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι δεν δίνονταν στοιχεία σε τοπικό επίπεδο, για να μην τεθεί κάποιος προορισμός στο «επίκεντρο» κακής δημοσιότητας.

«Η μη ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για κάθε νησί αποφασίσθηκε για να αποφευχθεί η δυσφήμιση των προορισμών», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του τουριστικού κλάδου ως «ανάξιες σχολιασμού». «Παρέχουμε αξιόπιστες πληροφορίες, ποτέ δεν αποκρύψαμε τίποτε και δεν θα το κάνουμε», τονίζει.

Οι αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης έγιναν στα μέσα Ιουλίου, αναφέρεται στο άρθρο, όταν οι τουρίστες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι χώρα είναι «πλέον ανοικτή».

Η Σαντορίνη από ψηλά.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δόθηκε οδηγία στα κέντρα υγείας των νησιών να μην αναφέρουν τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, αλλά να δίνουν τα στοιχεία στις περιφερειακές αρχές. © Shutterstock

Ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, επισημαίνει ότι αν είχαν δοθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα COVID-19 στα νησιά, οι τουρίστες ίσως να έκαναν  επιλογές για τις διακοπές τους.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας «επιβεβαίωσε αυτό που λέμε, ομολογώντας ότι επέλεξε να μην παρέχει πληροφορίες για συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να αποφευχθεί η δυσφήμιση των προορισμών», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων απεκρύφθη. Είπαμε ότι υπήρξε πρόβλημα στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων. Από υγειονομικής πλευράς, αυτό είναι απαράδεκτο», προσθέτει.

Ο κ. Παπανικολάου κατηγορεί ορισμένους tour operators ότι άσκησαν έντονες πιέσεις στη κυβέρνηση να «αποσιωπήσει» τον αριθμό κρουσμάτων στα νησιά.

Σε ανακοίνωση της τον προηγούμενο μήνα, η ΟΕΝΓΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μία «απαράδεκτη τακτική αποσιώπησης» για να σώσει τον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας.

«Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα απέναντι στην υγεία των ανθρώπων. Δεν μας αποθαρρύνουν οι περιορισμοί, οι πιέσεις ή οι απειλές από όποιους και αν προέλθουν».

Κριτική άσκησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε εσκεμμένα κρούσματα στα νησιά, διακινδυνεύοντας την υγεία «δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων».

«Ηξεραν τι συμβαίνει και δεν είπαν τίποτα. Ούτε στους κατοίκους, ούτε στους επισκέπτες. Η κακή δικαιολογία ότι δεν ήθελαν να δυσφημίσουν τα νησιά δεν πείθει κανέναν πλέον», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι την αντιπαράθεση για τον αριθμό των κρουσμάτων το κλείσιμο των beach bars, «Nammos» και «Scorpios» στη Μύκονο, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ανάμεσα στους εργαζομένους τους.

Πιέσεις για εισαγωγή της Ελλάδας στη βρετανική «κόκκινη λίστα»

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα της καραντίνας, γνωστή ως «κόκκινη λίστα», με βάση κάποια ομαδικά κρούσματα ταξιδιωτών που συνδέονται με διακοπές στη χώρα μας.

Το όριο βάσει του οποίου η βρετανική κυβέρνηση επιβάλλει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς είναι τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 14,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, επίπεδο παρόμοιο με αυτό της Βρετανίας.

με πληροφορίες από Telegraph

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More