To 2020 χάθηκε για τον τουρισμό, το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης
Photo Credits: Shutterstock

To 2020 χάθηκε για τον τουρισμό, το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Αν το 2020 ήταν η χαμένη χρονιά για τον τουρισμό, μπορεί το 2021 να γίνει η χρονιά που θα ανακάμψει; Και αν ναι τι σημαίνει αυτό για τους ταξιδιώτες;

«Θέλω να ταξιδέψω όσο περισσότερο μπορώ», αναφέρει στο Forbes, ο Γκρέγκ Τζέιντεν, φωτογράφος από την Καλιφόρνια. «Θέλω να ταξιδέψω στην Ινδονησία, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη για να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο».

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία μοιράζονται τον ενθουσιασμό του Τζέιντεν.

«Θα δούμε μία πλήρη ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο του 2021», αναφέρει ο Τζέιμς Φεράρα, πρόεδρος της InteleTravel. «Μετράμε ήδη μελλοντικές κρατήσεις και πάμε πολύ καλά».

Πολλά είναι τα σημάδια ότι το 2021 ο τουρισμός θα ανακάμψει σχετικά γρήγορα. Αυτό γιατί οι άνθρωποι θα θέλουν να αναπληρώσουν τα ταξίδια που έχασαν το 2020 και θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα vouchers τους πριν λήξουν. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να οργανώσουν τα ταξίδια τους με προσοχή.

Τα ευοίωνα σημάδια για το 2021

Η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου είναι δεδομένη σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες.

Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν περισσότερα ταξίδια. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες σχεδιάζουν να κάνουν περισσότερες διακοπές το 2021 σε σχέση με το 2019 ή το 2020, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας κρατήσεων GetYourGuide. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι οι Αμερικανοί θα πραγματοποιήσουν 3,58 ταξίδια το 2021 σε σχέση με τα 3,24 και τα 2,46 που πραγματοποίησαν πέρσι και φέτος αντίστοιχα.

Οι ταξιδιώτες νιώθουν πιο άνετα με το ταξίδι το 2021. Νέα έρευνα της AirportParkingReservations.com έδειξε ότι το 39% των ταξιδιωτών αισθάνεται «πολύ άνετα» για να ταξιδέψει του χρόνου. Το μεγαλύτερο ποσοστό (44%) αναφέρει πώς νιώθει «σχετικά» άνετα με το να ταξιδέψει. Μόνο το 3% αναφέρει ότι δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με το να ταξιδέψει.

Παρέα νέων σχεδιάζει τα ταξίδια.
«Θα δούμε μία πλήρη ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο του 2021», αναφέρει ο Τζέιμς Φεράρα, πρόεδρος της InteleTravel. © Shutterstock

Οι περισσότεροι σχεδιάζουν ταξίδια για τις αρχές του 2021. Το 42% των Αμερικανών αναζητά προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας, σε αντίθεση με το 16% προ-κορωνοϊού, σύμφωνα με την έκθεση Travel Advisors COVID-19 Sentiment Baromenter.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι αναζητήσεις στο Skyscanner.com για ταξίδια στο εξωτερικό τον Ιανουάριο έχουν σημειώσει αύξηση 368%.  Τα δεδομένα δείχνουν μία εικόνα ανάκτησης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο οι αναζητήσεις αυξήθηκαν κατά 94%.

«Το 2021 έχει όλα τα φόντα για να είναι η χρονιά των διακοπών για όσους τις έχασαν», αναφέρει ο Αντσάλ Γκάντι, αντιπρόεδρος τις Ovation Travel Group. «Οι πελάτες μας σχεδιάζουν ήδη ταξίδια που ήθελαν να κάνουν εδώ και καιρό».

To timing είναι τα πάντα

Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Υπάρχουν ωστόσο πολλά σημάδια που δείχνουν ότι το 2021 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης για τον τουρισμό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Global Rescue, Νταν Ρίτσαρτνς, αναφέρει ότι οι μία έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα ανάμεσα στα μέλη της έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδι του χρόνου. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο κατά στον COVID-19 και αν θα μειωθούν τα κρούσματα.

«Μόλις οι άνθρωποι νιώσουν και πάλι ασφαλείς θα δούμε μία ταχεία ανάκαμψη», αναφέρει ο Ρίτσαρντς.

Πότε θα γίνει όμως αυτό; Θα επεκταθεί η χαμένη φετινή χρονιά στο πρώτο μισό του 2021 ή και ακόμη αργότερα ή θα μπορέσουν οι ταξιδιώτες να σχεδιάζουν τα ταξίδια τους μέσα στο φθινόπωρο. Το timing είναι κρίσιμο. Ειδικά τώρα.

Αυτό είναι το δίλημμα για τους ταξιδιώτες: να κλείσουν διακοπές αρκετά νωρίς και να παγιδευτούν από το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας (εκτός και αν αυτό το καλοκαίρι ήταν το δεύτερο κύμα). Μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους και μετά και τις διακοπές, χάριν σε μία εντελώς «άκαρδη», αλλά κατανοητή βάσει των συνθηκών, πολιτική αποζημιώσεων. Από την άλλη αν περιμένουν αρκετά μπορεί να πληρώσουν πολύ ακριβότερα τις διακοπές τους και να καταλήξουν σε μέρη με πολυκοσμία.

Τουρίστες σε παραλία.
Πολλά είναι τα σημάδια ότι το 2021 ο τουρισμός θα ανακάμψει σχετικά γρήγορα. © Shutterstock

Οι δύο τύποι ταξιδιωτών

Το 2021 θα κυριαρχήσουν δύο τύποι ταξιδιωτών. Ο πρώτος είναι αυτός που αναζητά να αναπληρώσει τις διακοπές που έχασε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μαρκ Μίλερ, ο οποίος έκλεισε για του χρόνου τις ίδιες διακοπές που είχε κανονίσει για φέτος στο Yellowstone National Park.

«Απογοητεύτηκα που δεν μπορούσα να πάω φέτος», λέει ο Μίλερ. Πολλοί από τους ταξιδιώτες σαν τον Μίλερ κατέληξαν να αποζημιώνονται με vouchers για τα ταξίδια τους, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πριν λήξουν.

Ο δεύτερος τύπος ταξιδιώτη είναι αυτός που κλείστηκε μέσα για το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και θέλει το 2021 να κάνει περισσότερα πράγματα και να ξοδέψει περισσότερα χρήματα.

Ο Λάρι Γκάμελ, συνταξιούχους, ήθελε να ταξιδέψει σε αρκετά μέρη φέτος. Σκεφτόταν ταξίδια στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Καλιφόρνια. Και μετά ήρθε ο COVID.

«Τώρα πρέπει να αυξήσω τα ταξίδια μου», λέει. Πρόκειται να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο με ταξίδια στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, και ίσως στη Σκοτία, ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δεν είναι εκτός

«Εγώ είμαι στην πρώτη κατηγορία» γράφει ο δημοσιογράφος του Forbes, Κρίστοφερ Ελιοτ. «Οταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού βρισκόμουν στην Ευρώπη για διακοπές με τα παιδιά μου. Χρειάστηκε να γυρίσουμε στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα αυξάνονταν εκθετικά. Σκεφτόμαστε μία “επανάληψη” για τις αρχές του 2021. Ίσως να πάμε στην Πορτογαλία, τη Γαλλία και μετά την Ιταλία».

Το ταξίδι δεν είναι ακριβώς επιλογή, αναφέρει ο Ελιοτ. «Το βλέπω ως σημαντικό μέρος της παιδείας των παιδιών μου και προφανώς είναι και η δουλειά μου», επισημαίνει.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση η συμβουλή ενός ειδικού ταξιδιωτικού συμβούλου ίσως ήταν αναγκαία, ωστόσο, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Ταξιδιωτικών Συμβούλων το 71% των ταξιδιωτικών συμβούλων θα μείνει χωρίς δουλειά μέσα στους επόμενους έξι μήνες ή και συντομότερα.

Το συμπέρασμα; Μη περιμένετε πολύ για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας για του χρόνου.

Με το νέο έτος θα αρχίσουν οι προσφορές, μαζί τους όμως θα αυξηθούν η ζήτηση και οι τιμές. Θα είναι σαν η πανδημία να μη συνέβη ποτέ.

Σχεδόν ποτέ.

με πληροφορίες από Forbes

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More