Live Dreaming: μία βραδιά στο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
Photo Credits: Notting Hill Carnival/Instagram

Live Dreaming: μία βραδιά στο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το φεστιβάλ Notting Hill Carnival είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα στον κόσμο. Με αφορμή τη μεταφορά του στο Διαδίκτυο – λόγω κορωνοϊού – για πρώτη φορά στην ιστορία του, η αρθρογράφος του BBC Λου Μένσα περιγράφει τον ιστορικό και πολιτικό αντίκτυπό του.

Μετά από μία σειρά ρατσιστικών επιθέσεων σε Ινδούς κατοίκους της γειτονιάς του Νότινγκ Χιλ στο δυτικό Λονδίνο τον Αύγουστο του 1958, η ακτιβίστρια από το Τρίνινταντ Κλόντια Τζόουνς αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει μία εκδήλωση που θα ενώσει την τοπική κοινότητα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1959 με την ονομασία «Caribbean Carnival» και μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC. Η Τζόουνς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η έκφραση αλληλεγγύης θα συνεχιζόταν για τα επόμενα 60 χρόνια και ότι θα μετατρεπόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα street party της Ευρώπης και αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας.

Φέτος – που το πνεύμα του ίσως είναι πιο αναγκαίο από ποτέ – για να προστατευτεί ο κόσμος από την πανδημία, το Notting Hill Carnival θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο παραπάνω.

Η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις, με τη μεγαλύτερη να αποτελεί τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. «Πώς μπορούμε εμείς σαν μαύροι Βρετανοί να επεξεργαστούμε αυτή την κατάσταση και να προχωρήσουμε;», αναρωτιέται η Μένσα.

Στιγμιότυπο από το Notting Hill Carnival του 2015.
«Το φεστιβάλ, εμπεριέχει μία πνευματική αποστολή, τον εορτασμό της ελευθερίας», αναφέρει η ιστορικός και εκπρόσωπος του Notting Hill Carnival, Φιόνα Κόμπτον. © Shutterstock

«Εν μέρει, εκτιμώντας τη δύναμη της κοινότητας, την οποία αναδεικνύει το φεστιβάλ», απαντά η ίδια.

Το φεστιβάλ ξεκινάει το Σάββατο το βράδυ και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το βράδυ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Η ιστορία και σημασία του Notting Hill Carnival

Το φεστιβάλ πάντα αντικατόπτριζε την ενέργεια και τα κινήματα της εποχής, έχοντας διαφορετική σημασία για κάθε άνθρωπο. «Το ταξίδι μου στο φεστιβάλ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν μαζί με τον Γκανέζο πατέρα μου οδηγούσαμε από τα προάστια του Λονδίνου, όπου μέναμε μέχρι την καρδιά του Λονδίνου, όπου γινόταν το φεστιβάλ», θυμάται η Μένσα.

«Ο πατέρας μου ήταν οδηγός ταξί και ένα από τα πράγματα που του έδιναν ζωή ήταν η κουβέντα: ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος όταν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραπάνω από ένα άτομο τη φορά, ενώ χαιρετούσε κάθε περαστικό», γράφει η Μένσα. «Με όλα αυτά δεν έμενε πολύς χρόνος για χορό».

«Η εμπειρία μου άλλαξε όταν το επισκέφθηκα μαζί με το σόι μου από το Τρινιντάντ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μέχρι τότε το κοινό είχε διπλασιαστεί. Θυμάμαι ότι κρατούσαμε τις μπύρες πάνω από το κεφάλι μας για να μη χυθούν καθώς πηγαίναμε προς τα ηχεία», λέει η αρθρογράφος του BBC. «Η παράδοση μέχρι συνεχίζεται σήμερα, αλλά η εμπειρία έχει εμπλουτιστεί από την κόρη μου, την οποία πλέον παίρνω μαζί μου».

Η ιστορικός και εκπρόσωπος του Notting Hill Carnival, Φιόνα Κόμπτον, πιστεύει ότι οι ρίζες του φεστιβάλ είναι ξεκάθαρα επαναστατικές. Φτάνουν μέχρι τον 17ο αιώνα, όταν οι Αφρικανοί που είχαν υποδουλώσει οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, διοργάνωναν τις εκδηλώσεις των «καταπιεστών» τους.

«Χρησιμοποιούσαν τις δικές του τεχνικές, μουσική, κουστούμια στις εκδηλώσεις, σατιρίζοντας τους καταπιεστές τους», αναφέρει η Κόμπτον. «Το φεστιβάλ, εμπεριέχει μία πνευματική αποστολή, τον εορτασμό της ελευθερίας. Η πομπή είναι μία αντιπροσώπευση της ελευθερίας των κινήσεων που δεν είχαμε στο παρελθόν. Ακόμα και τα μεταλλικά τύμπανα, προέκυψαν από την απαγόρευση χρήσης δέρματος για την κατασκευή τυμπάνων. Τα πάντα στο καρναβάλι είναι ριζοσπαστικά».

Ως εκπρόσωπος του φεστιβάλ, είναι σημαντικό για την Κόμπτον να διατηρηθούν οι ιστορικές ρίζες του φεστιβάλ. «Το φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Θα ήταν μοναδικό να υπήρχε μία συλλογική κατανόηση της πνευματικής του διάστασης». Παράλληλα, η Κόμπτον πιστεύει ότι οι κοινωνικές και πολιτικές καταβολές του πρέπει να κατανοηθούν και να εκτιμηθούν.

Η κουλτούρα των soundsystems είναι άρρηκτα συνδεδέμενη με το φεστιβάλ.
Η κουλτούρα των soundsystems είναι άρρηκτα συνδεδέμενη με το φεστιβάλ. © BBC

Η μουσική του φεστιβάλ

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο η επίδραση του φεστιβάλ δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί. Η κουλτούρα των soundsystems και οι ρυθμοί της ρέγκε και της καλύψο βρίσκονται στον πυρήνα του φεστιβάλ. «Η μουσική είναι γεμάτη με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές», τονίζει η Κόμπτον.

«Οι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς τους χορεύουν τη μουσική, και καμία φορά καταλαβαίνουν κάποιους από τους στίχους, οι οποίοι καμιά φορά έχουν την ίδια επιρροή πάνω τους με την αμερικανική ραπ».

Την σκηνή του Notting Hill Carnival έχουν κοσμήσει μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Jay-Z, Busta Rhymes και Lil Kim, που «κατέλαβαν» τη σκηνή του φεστιβάλ το 1997. Αργότερα, το 1999 η Beyonce, μαζί με την μπάντα της Destiny’s Child συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Στιγμιότυπο από το Notting Hill Carnival του 2016.
Η ιστορικός και εκπρόσωπος του Notting Hill Carnival, Φιόνα Κόμπτον, πιστεύει ότι οι ρίζες του φεστιβάλ είναι ξεκάθαρα επαναστατικές. Φτάνουν μέχρι τον 17ο αιώνα, όταν οι Αφρικανοί που είχαν υποδουλώσει οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, διοργάνωναν τις εκδηλώσεις των «καταπιεστών» τους. © Shutterstock

Η αλλαγή και το gentrification του Νότινγκ Χιλ

Το φεστιβάλ έχει αλλάξει από την αρχική μορφή του, έχει αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα και του έχει ασκηθεί έντονη κριτική σε ορισμένες περιπτώσεις. «Προσωπικά, μου λείπουν οι παλιές μέρες που οι δρόμοι ήταν πιο ελεύθεροι», σχολιάζει η Μένσα.

Με την πάροδο του χρόνο έχει ασκηθεί κριτική για την αυξημένη εμπορευματοποίησή του, στοιχείο το οποίο σχολιάζει και η Κόμπτον. «Συνεχώς μεγαλώνει, αλλά νιώθω ότι οι βάσεις στις οποίες οικοδομήθηκε συρρικνώνονται συνεχώς. Αισθάνομαι ότι τα μεγάλα brands και τα συμφέροντα έχουν κατακλύσει το φεστιβάλ, χωρίς να γνωρίζουν τις ρίζες του», επισημαίνει.

Πολλοί θεωρούν ότι η αλλαγή προσώπου του Νοτινγκ Χιλ συμβαδίζει με την αύξηση της αστυνόμευσης του φεστιβάλ. Μεγάλη μερίδα εύπορων κατοίκων φεύγουν από τα σπίτια τους για το Σαββατοκύριακο που γίνεται το φεστιβάλ, γεγονός που αναδεικνύει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους της γειτονιάς.

Την ίδια στιγμή η εμμονή σχετικά με την εγκληματικότητα του φεστιβάλ που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Περσινή έρευνα της Huffington Post αποκάλυψε ότι για κάθε 10 χιλιάδες ανθρώπους στο φεστιβάλ Creamfields στο Manchester γίνονται 23 συλλήψεις, ενώ στο Notting Hill Carnival συνολικά συλλαμβάνονται οριακά πάνω από 3 άτομα ανά 10 χιλιάδες επισκέπτες.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετά προβλήματα και το φεστιβάλ να μην είναι ιδανικό, αλλά το ταλέντο και η αφοσίωση της ομάδας και της κοινότητας είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν το Notting Hill Carnival αυτό που είναι σήμερα.

με πληροφορίες από BBC

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More