Μαίναλο: το ορεινό «διαμάντι» της Αρκαδίας – Προσφορά για τους αναγνώστες του Τravelestate

Μαίναλο: το ορεινό «διαμάντι» της Αρκαδίας – Προσφορά για τους αναγνώστες του Τravelestate

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μια υπέροχη περιπλάνηση στην ορεινή, αυθεντική Αρκαδία. Ένα ταξίδι στο μαγικό Μαίναλο. Πρόκειται για μια διαδρομή που μπορεί κάποιος να την απολαύσει όλες τις εποχές. Είναι όμως μαγευτική πραγματικά στο μεσοχείμωνο, με το λευκό του χιονιού να μετατρέπει τα τοπία σε σκηνές ονείρου. Aλλωστε είναι και μια ευκαιρία να αφεθεί κάποιος να γλιστρήσει απαλά πάνω στα σκι, στο χιονοδρομικό της Οστρακίνας.

Ξεκινώντας από την Τρίπολη ο δρόμος ανηφορίζει στα 1200 μέτρα. Μετά από τη Δαβιά, αναπάντεχα, βρίσκεται κανείς σε μια επικράτεια γαλήνης και απέραντης ομορφιάς. Είναι το Ροεινό, ένα χωριό που αντηχεί τη βυζαντινή ιστορία της Αρκαδίας. Οι εκκλησιές του, ο Aγιος Γεώργιος και ο Ναός της Θεοτόκου, είναι χτισμένες από τον 12ο αιώνα. Το Ροεινό βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή του Αϊντίνη και εποπτεύει όλο το οροπέδιο της Δαβιάς, το «Μαινάλιο Πεδίο». Ελατα, δροσερά νερά, μονοπάτια ανάμεσα στο ιερό δάσος, προσφέρονται για πεζοπορία και ορειβασία.

Αμέσως μετά το Ροεινό βρίσκεται η υπέροχη Πιάνα, μία πανάρχαια πόλη με μακραίωνη ιστορία. Η Πιάνα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται χτισμένη δίπλα ακριβώς από τα ερείπια της αρχαίας Διπαίας. Μια βόλτα στο λαογραφικό της μουσείο, θα φωτίσει άγνωστες πτυχές του αρκαδικού βίου μέσα στους αιώνες.

Μαίναλο: Οι εκκλησιές του, ο Aγιος Γεώργιος και ο Ναός της Θεοτόκου, είναι χτισμένες από τον 12ο αιώνα. © Shutterstock

Από την επικράτεια του Πάνα περνάμε στην Αλωνίσταινα, την επικράτεια του μεγάλου Γέρου του Μοριά. Ενα υπέροχο και μεγάλο χωριό, στην κατάφυτη κοιλάδα του Μαινάλου. Εδώ έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Γέρος του Μοριά, ήταν το χωριό της μητέρας του, της Ζάμπιας. Το μνημείο της βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας του χωριού, ενώ ο τάφος της βρίσκεται στην είσοδο του ιερού ναού.

Τα χάνια της Αλωνίσταινας ήταν περίφημα, μιας και αποτέλεσαν σημαντικά εμπορικά κέντρα. Ενα από αυτά έχει πλήρως αναπαλαιωθεί, μεταφέροντας τους επισκέπτες στο παρελθόν του τόπου. Με μικρή πεζοπορία ανάμεσα στα δέντρα το μονοπάτι οδηγεί στην Κοκκινόβρυση, μια υπέροχη τοποθεσία με απέραντη θέα. Ολη η περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα προσφέρεται για περίπατο με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Η διανυκτέρευση εδώ επιβάλεται, καθώς το θέαμα του έναστρου θόλου είναι μοναδικό.

Ενα εύκολο μονοπάτι, με καλή σήμανση, που περνάει δίπλα από γάργαρα νερά οδηγεί στο Οροπέδιο Ρούχοι. Είναι μια περιοχή μεγάλης περιβαλλοντολογικής σημασίας και γι’ αυτό πολλοί σύλλογοι ορειβατών διοργανώνουν συναντήσεις στην περιοχή.

Το χιονοδρομικό της Οστρακίνας, με τις άρτιες υποδομές του, είναι ο παράδεισος του χειμώνα. Οι ορειβάτες και οι σκιέρ ανεβαίνουν στην όμορφη κορυφή. Παρέες και οικογένειες έρχονται είτε για Σαββατοκύριακο είτε για πιο μεγάλες αποδράσεις. Ο κοντινός Καρδαράς τους υποδέχεται για ξεχωριστή φιλοξενία. Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο είναι μοναδικές, μέσα από δρόμους σκεπασμένους με έλατα και καστανιές. Πρόκειται πραγματικά για ένα τοπίο αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες. Η φύση είναι κυρίαρχη και ξεκουράζει τον ταξιδιώτη με τα πάμπολλα δώρα της.

 

Ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας

Η Αρκαδία προσφέρεται όσο κανένας άλλος τόπος για αποδράσεις. Πολύ κοντά στην Αθήνα, με προσιτές τιμές και με ανεξάντλητες δραστηριότητες για όλους. Με έδρα την Τρίπολη, η περιοχή προσφέρεται για οικογενειακές (και όχι μόνο) διακοπές.

Η ίδια η πόλη προσφέρει τα πάντα. Ποιοτικά καταλύματα, ξένοιαστες στιγμές σε καφέ και ουζερί, άθληση, περιπάτους μέσα στο Αλσος του Αγίου Γεωργίου ή στην πλατεία του Αρεως. Σε κάθε γωνιά της υπάρχει κάτι καινούριο να δεις και όλο το χρόνο γίνονται εκδηλώσεις και γιορτές. Ειδικά το Πάσχα στην Τρίπολη είναι μία αξέχαστη εμπειρία.

Γύρω από την Τρίπολη ανοίγονται πολλές διαδρομές και δυνατότητες. Σκι στην Οστρακίνα το χειμώνα και γάργαρα νερά στο Λούσιο το καλοκαίρι. Υπέροχες φθινοπωρινές εικόνες, οργιαστική άνοιξη. Και μια πληθώρα από μοναδικά χωριά, καθένα ξεχωριστό, με την ιστορία του, με τις παραδόσεις του, με τα ποιοτικά του προϊόντα, με τη δική του φιλοξενία.

Για ένα Σαββατοκύριακο, για μια παρόρμηση της στιγμής ή για ένα μεγαλύτερο διάλειμμα από την καθημερινότητα η Αρκαδία είναι σίγουρα η πρώτη επιλογή.

Προορισμοί κοντά στο Μαίναλο

Το Λεβίδι έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Τρίπολης. Προβάλλει αναπάντεχα σε μια όμορφη στροφή του δρόμου από Τρίπολη προς Ολυμπία. Είναι ένα ξεχωριστό κεφαλοχώρι με μεγάλη ιστορία.

Το Λεβίδι έχει κρατήσει αλώβητο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Οι ταξιδιώτες έρχονται κάθε εποχή του χρόνου για να απολαύσουν όλες τις πτυχές του πανέμορφου τοπίου. Απέραντο δάσος και πολλά μονοπάτια ανοίγονται γύρω από το Λεβίδι οδηγώντας σε μικρούς οικισμούς και κρυμμένες ομορφιές. Μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, καταπληκτικά εστιατόρια και ξενώνες συνθέτουν το φιλόξενο χαρακτήρα της περιοχής.

Στο Λεβίδι λειτουργεί το Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, όπου γεννήθηκε στο Λεβίδι, ενώ μία επίσκεψη αξίζει και στο Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας. Φιλοξενεί τη συλλογή του Γιώργου Ι. Χριστοδουλόπουλου, με χαρακτικά και σχέδια Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης περιλαμβάνει και μια πολύ πλούσια βιβλιοθήκη με θέμα την αρκαδική πραγματικότητα. Η περιήγηση πέρα από την ομορφιά του τοπίου, προσφέρει και μεγάλες συγκινήσεις στους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη.

Στο δρόμο από το Λεβίδι προς την Κανδήλα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες πόλεις της Αρκαδίας στην οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα έδρευαν οι βασιλικοί οίκοι.

Δέκα χιλιόμετρα μετά βρίσκεται το χωριό Κανδήλα. Είναι ένας πολύ ζωντανός οικισμός, με πολλούς μόνιμους κατοίκους. Είναι χτισμένο στα 640 μέτρα, στην πεδιάδα κάτω από το μοναδικό Λύρκειο Όρος. Η ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική μιας και οι ταξιδιώτες εκτιμούν ιδιαίτερα το όμορφο αρκαδικό χρώμα του. Οι ντόπιοι προσέχουν ώστε αυτή η ανάπτυξη να μη λαβώσει το χαρακτήρα του τόπου τους. Κρατάνε τις παραδόσεις τους και φροντίζουν η αρχιτεκτονική να μην ξεφεύγει από το γνωστό αρκαδικό μέτρο.

Ο τόπος είναι οχυρός και αθέατος αν δεν πλησιάσει κάποιος. Το πρώτο αρχιτεκτόνημα που ξεχωρίζει μέσα από το πυκνό δάσος είναι η Παναγία της Κανδήλας. Αιωρείται πάνω στο ύψωμα του Μισόκαμπου. Πρόκειται για ιστορικότατη μονή. Το τοπίο γύρω είναι μαγευτικό και αφήνει στον ταξιδιώτη αίσθηση πληρότητας και ανάπαυσης.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.
Μαίναλο: Το χιονοδρομικό της Οστρακίνας, με τις άρτιες υποδομές του, είναι ο παράδεισος του χειμώνα. © Shutterstock

Και πού θα φάμε στο Μαίναλο…

Χάνι Κανδήλας

Εκεί στην άκρη του κάμπου της Κανδήλας, λίγο πιο κάτω από το Λεβίδι και τον Αρχαίο Ορχομενό περιτριγυρισμένο από ένα όμορφο φυσικό τοπίο με ψηλά δέντρα και πηγές, τα αδέρφια Ξηρογιάννη αναπαλαίωσαν με ιδιαίτερο μεράκι και προσωπική φροντίδα, το παλιό χάνι της Κανδύλας, και το μεταμόρφωσαν σε ένα ζεστό, παραδοσιακό στέκι φαγητού με μοναδικές αρκαδικές γεύσεις και τοπικές παραδοσιακές συνταγές, όλα μαγειρεμένα με αγνά υλικά δικής τους παραγωγής και με την ιδιαίτερη φροντίδα της μητέρας τους της κυρίας Tασίας.

Η Καλή Παρέα

Στην γραφική Κανδήλα, στο κέντρο του οικισμού, η ταβέρνα Καλή Παρέα ξεχωρίζει με τον μεγάλο και ζεστό χώρο της και την εξαιρετική της κουζίνα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Αξίζει να δοκιμάσει κανείς την υπέροχη ποικιλία ντόπιων κρεατικών, αλλά και τα χορταρικά και τις σαλάτες από αγνά υλικά της αρκαδικής γής.

Κουμπούρης

Σήμα κατατεθέν για το Λεβίδι αλλά και για όλη την Αρκαδία, η ταβέρνα Κουμπούρης αποτελεί προορισμό για ταξιδιώτες, περαστικούς, ντόπιους ή ξένους που θέλουν να απολαύσουν τις ασύγκριτες σπεσιαλιτέ της ταβέρνας.

Και πού θα μείνουμε στο Μαίναλο…

Το «OSTRA Menalon Luxury Suites» στον Ανω Καρδαρά – Λεβίδι Αρκαδίας, δημιουργήθηκε για να προσφέρει φιλοξενία και εξατομικευμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Αυτόνομες και πλήρως εξοπλισμένες οι κατοικίες-σουίτες, είναι διακοσμημένες με έπιπλα αντίκες και διαθέτουν κουζίνα, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, δορυφορική TV, δωρεάν WiFi, χρηματοκιβώτιο, λουτρό-jacuzzi και όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το δικό σας πρωινό.

Στη σκιά των ελάτων του μυθικού βουνού, μόλις επτά χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνα στο Μαίναλο, το «OSTRA Menalon Luxury Suites» σας φέρνει σε επαφή με τη μαγευτική φύση. Και αν θέλετε δράση στο χιόνι, όλα είναι δίπλα σας!

Το «OSTRA Menalon Luxury Suites» στον Άνω Καρδαρά – Λεβίδι Αρκαδίας, δημιουργήθηκε για να προσφέρει φιλοξενία και εξατομικευμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. © OSTRA Menalon Luxury Suites

Τα αρκαδικά βουνά, εκτός από σκι, είναι ιδανικά για πεζοπορικές διαδρομές (μονοπάτι Ε4), ποδηλασία, αλλά και για δραστηριότητες στους ποταμούς Λούσιο και Αλφειό.

Περιηγηθείτε στον μαγευτικό χώρο του «OSTRA Menalon Luxury Suites».

 

Προσφορά για τους αναγνώστες του Travelestate

 

Σουίτα Λεβάντα

Με την απαλή και νοσταλγική διάθεση της Λεβάντας, διαλέξτε να ζήσετε ένα παραμύθι που θα είστε εσείς οι πρωταγωνιστές!

Πρόκειται για μια δίχωρη, διώροφη κατοικία, η οποία περιλαμβάνει W.C., κουζίνα και καθιστικό στο ισόγειο σε συνολικό εμβαδόν 34,5 τ.μ. ενώ στο πατάρι εμβαδού 17 τ.μ. περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο και λουτρό. Μπορεί να φιλοξενήσει από δύο έως τέσσερα άτομα. Από δύο άτομα (Ενήλικες) και πάνω πρέπει να είναι παιδιά.

Η μαγευτική σουίτα Λεβάντα για όλο τον Σεπτέμβριο η τιμή από 70€ στα 50€ την ημέρα .

Σουίτα Λεβάντα

Σουίτα Μέλι

Θυμίζοντας το σπάνιο μέλι που παράγεται στο Μαίναλο τα χρώματα της σουίτας θα σας ταξιδέψουν στην αγνότητα της αυθεντικής και παντοδύναμης φύσης.

Πρόκειται για μια δίχωρη, διώροφη κατοικία, η οποία περιλαμβάνει W.C., κουζίνα και καθιστικό στο ισόγειο σε συνολικό εμβαδόν 35,5 τ.μ. ενώ στο πατάρι εμβαδού 15,0 τ.μ. περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο και λουτρό. Μπορεί να φιλοξενήσει από δύο έως τέσσερα άτομα. Από 2 άτομα (Ενήλικες) και πάνω πρέπει να είναι παιδιά.

Η μαγευτική σουίτα Μέλι για όλο τον Σεπτέμβριο η τιμή από 70€ στα 50€ την ημέρα.

Σουίτα Μέλι

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο booking@travelestate.gr.

Επικοινωνήστε μαζί μας για τη σουίτα που σας ενδιαφέρει

Μαίναλο - Μέλι και Λεβάντα booking@travelestate.gr

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος επιλέγοντας Δέντρο.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More