Ηπιαμε καφέ στο αρχαιότερο καφενείο στην Ελλάδα

Ηπιαμε καφέ στο αρχαιότερο καφενείο στην Ελλάδα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στην πλατεία του γραφικού χωριού Λαύκος του Νοτίου Πηλίου, ανάμεσα στα γιγάντια σκιερά πλατάνια και τα υπόλοιπα καταστήματα της περιοχής, δεσπόζει ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διώροφο πέτρινο αρχοντικό, που «στεγάζει» το παλαιότερο καφενείο στην Ελλάδα.

Το καφενείο του Φορλίδα λειτουργεί αδιάκοπα για 245 χρόνια, έχοντας περάσει διαδοχικά από τα χέρια τεσσάρων γενεών της οικογένειας, οι οποίες κατάφεραν να διατηρήσουν την αυθεντικότητα και το μεράκι που έκαναν το καφενείο να ξεχωρίζει στο πέρασμα των χρόνων.

Καφενείο του Φορλίδα
Το εσωτερικό του καφενείου. © Stelios Matsagos

Τα Ελληνικά καφενεία είναι άλλωστε άμεσα συνυφασμένα με την Ελληνική ιστορία και παράδοση, και το αρχαιότερο καφενείο στην Ελλάδα το ενσαρκώνει αυτό στον υπέρτατο βαθμό.

Λειτουργεί από το 1785, με αποτέλεσμα να αποτελεί την αρχαιότερη εν ενεργεία Ελληνική επιχείρηση και να συγκαταλέγεται στη λίστα του BusinessFinancing.co.uk με τις παλαιότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η λίστα με τις παλαιότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Η λίστα με τις παλαιότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

«Το άνοιγμα του καφενείου κάθε πρωί είναι κάτι που περιμένει ολόκληρο το χωριό, ένας τρόπος για να μαζευτούν οι κάτοικοι και να επικοινωνήσουν πίνοντας τον καφέ τους», αναφέρει η κ. Μαρία, ξεναγός της Nature Experience που προσφέρει εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες στις γύρω περιοχές.

«Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντόπιους θαμώνες του, οι οποίοι είναι πάντοτε “πιστοί” στο ραντεβού τους», προσθέτει, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το καφενείο παραμένει – και θα συνεχίσει να παραμένει – ανοικτό.

Καφενείο του Φορλίδα.
Παλαιότερα, λειτουργούσε στον επάνω όροφο του καφενείου Χάνι, χώρος δηλαδή για την υποδοχή και τη διανυκτέρευση ταξιδιωτών, το οποίο είχε φιλοξενήσει σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης. © Stelios Matsagos

Μέσα από την μακρά ιστορία του, αποτυπώνονται οι ιστορικές μεταβολές που επηρέασαν ολόκληρη την περιοχή. Παλαιότερα, λειτουργούσε στον επάνω όροφο του καφενείου Χάνι, χώρος δηλαδή για την υποδοχή και τη διανυκτέρευση ταξιδιωτών, το οποίο είχε φιλοξενήσει σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης.

Ο πρώτος, βρίσκονταν εκεί ως «καλογεροπαίδι» για να διανυκτερεύσει ερχόμενος από τον Πλατανιά, και να επιβιβαστεί την επόμενη ημέρα στο καΐκι που θα τον μετέφερε στον Βόλο. Ο δεύτερος, ήταν γυμνασιάρχης σε σχολείο της Αργαλαστής.

Καφενείο του Φορλίδα
Την περίοδο που τα καφενεία των χωριών είχαν… παραπάνω από μία χρήσεις, το καφενείο του Φορλίδα είχε λειτουργήσει και ως χασάπικο, κουρείο και ταβέρνα. © Stelios Matsagos

Και τους δύο «μάγεψε» η φιλοξενία και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του καφενείου.

Την περίοδο που τα καφενεία των χωριών είχαν… παραπάνω από μία χρήσεις, το καφενείο του Φορλίδα είχε λειτουργήσει και ως χασάπικο, κουρείο και ταβέρνα.

Βρεθήκαμε στο καφενείο του Φορλίδα και βιώσαμε μία εμπειρία που μας ταξίδεψε σε μία άλλη εποχή.

Ταξίδι στον χρόνο

Όταν φτάσαμε στο χωριό, το να βρούμε το καφενείο δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Το κεντρικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερα εξυπηρετικούς ντόπιους κατοίκους, σε οδηγούν κατευθείαν σε αυτό.

Εκεί βρίσκονταν ήδη ο κύριος Μανώλης – ιδιοκτήτης του καφενείου -, το οποίο είναι πάντοτε ανοικτό από τις 7 το πρωί. Οι θαμώνες του μαγαζιού βρίσκονται εκεί από πολύ πρωί, για να πιουν τον καφέ τους και να αναχωρήσουν για την εργασία τους.

Ολοι τους εξαιρετικά ευγενικοί και ανθρώπινοι, μας τόνισαν ότι το συγκεκριμένο καφενείο αποτελεί για πολλούς τη μόνη τους «κοινωνική έξοδο». Εκεί συγκεντρώνονται, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις για «φλέγοντα» τοπικά ζητήματα και διηγούνται ιστορίες. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται καθημερινά στο καφενείο πρωί και απόγευμα.

«Σπεσιαλιτέ» του καφενείου είναι ο  παραδοσιακός Ελληνικός καφές, ψημένος από την κ. Μαρία – σύζυγο του κ. Μανώλη –   και σερβιρισμένος από τον ίδιο, ο οποίος μυρίζει «αυθεντικό Ελληνικό καλοκαίρι».

Ο κύριος Μανώλης, καθώς σερβίρει τα παραδοσιακά «υποβρύχια». © Stelios Matsagos

Η διακόσμηση του καφενείου δείχνει σαν να μην έχει αλλάξει καθόλου με το πέρασμα των χρόνων. Στο εσωτερικό του συναντάει κανείς ψάθινες καρέκλες, μία παλιά ξυλόσομπα και τραπεζάκια από μάρμαρο Πηλίου.

Στους τοίχους του βρίσκονται φωτογραφίες και εικόνες από τη μακρόχρονη ιστορία της επιχείρησης αλλά και της περιοχής. ενώ στο 245 ετών ταβάνι βρίσκονται κρεμασμένα κάποια τσιγκέλια, «κατάλοιπα» της παλαιότερης χρήσης του καφενείου ως κρεοπωλείο.

Οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του καφενείου. © Stelios Matsagos

Τον χειμώνα, γύρω από την ξυλόσομπα μαζεύονται οι κάτοικοι του χωριού, κρατώντας συντροφιά ο ένας στον άλλο αλλά και τη «φλόγα» του καφενείου ζωντανή.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More