World Runners Club: το πιo απαιτητικό ταξιδιωτικό κλαμπ στον κόσμο
Photo Credits: Shutterstock

World Runners Club: το πιo απαιτητικό ταξιδιωτικό κλαμπ στον κόσμο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μετρώντας μονάχα έξι ενεργά μέλη – τα οποία χρειάστηκε να γυρίσουν «ολόκληρο τον πλανήτη» τρέχοντας, σε μία διαδικασία «μύησης» που διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο -, το World Runners Club (WRC) μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το πιο απαιτητικό ταξιδιωτικό κλαμπ στον κόσμο. 

Το κλαμπ, ιδρύθηκε από τον Τζέσπερ Όλσεν, ο οποίος είχε ήδη δύο φορές  καταφέρει να διασχίσει ολόκληρο τον πλανήτη με τα πόδια, αντιμετωπίζοντας πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Αφού ολοκλήρωσε τις δύο αυτές εξαιρετικά απαιτητικές διαδρομές, και επιστρέφοντας στη χώρα του Δανία, «εμπνεύστηκε» τη δημιουργία ενός συλλόγου για τους λάτρεις τέτοιου είδους διαδρομών. Το World Runners Club που δημιούργησε, είναι αδιαμφισβήτητα το πιο «ιδιωτικό» ταξιδιωτικό κλαμπ, και σίγουρα το πιο απαιτητικό όσον αφορά στα μέλη του.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε ως «παρακλάδι» του World Runners Association, μίας μικρού βεληνεκούς ένωσης, που λειτουργεί ως «de facto» εκπρόσωπος του εξειδικευμένου αυτού τρόπου άθλησης, που αφορά τον γύρο του κόσμου μέσω τρεξίματος.

Ο ιστότοπος του, παρουσιάζει μάλιστα ένα σύνολο κανόνων για το άθλημα, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική υλική υποστήριξη για τους – λιγοστούς – λάτρεις του.

Για να γίνει κάποιος μέλος του WRC θα πρέπει να διασχίσει ολόκληρη τη γη με τα πόδια. © Shutterstock

Για να έχει κάποιος δικαίωμα συμμετοχής στον σύλλογο, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι διέσχισε ολόκληρη τη γη με τα πόδια, ξεκινώντας από ένα συγκεκριμένο σημείο, και καταλήγοντας στο ίδιο. Μία τέτοια διαδρομή διαρκεί κατά μέσο όρο ενάμισι με δύο χρόνια.

«Πρέπει να διασχίσεις τέσσερις ηπείρους από τον ένα μεγάλο ωκεανό στον άλλο, καλύπτοντας τουλάχιστον 26.232 χιλιόμετρα. Θα πρέπει να περάσεις από διαμετρικά αντίθετα σημεία της Γης, ξεκινώντας και καταλήγοντας στην ίδια τοποθεσία. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες», τονίζει ο Τομ Ντένις, συνιδρυτής του συλλόγου.

Δεν υπάρχει χρονικό όριο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διαδρομής, αρκεί το ταξίδι να είναι συνεχές. Οι αθλητές όμως θα πρέπει να πραγματοποιήσουν πάνω από το ήμισυ της συνολικής απόστασης τρέχοντας.

Τρέξιμο στο βουνό
Οι αθλητές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν πάνω από το ήμισυ της συνολικής απόστασης τρέχοντας. © Shutterstock

Μέχρι στιγμής, το WRC έχει μόλις έξι μέλη: τους Ολσεν, Ντένις, Κέβιν Κάρ, Σέρντζ Γκίραρντ, Τόνυ Μανγκάν και τη Ρόζι Σουέλ Πόουπ.

Μπορεί η ομάδα και οι δραστηριότητες της να φαντάζουν εξαιρετικά ασυνήθιστες για πολλούς, όμως η φιλοσοφική πτυχή της ανθρώπινης ανάγκης για διέλευση ολόκληρου του πλανήτη με τα πόδια, δεν συναντάται για πρώτη φορά στα στενά της πλαίσια.

Η περιήγηση στον κόσμο έχει σαγηνεύσει εδώ και πολύ καιρό την συλλογική φαντασία, με την πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια να διασχίσει ο άνθρωπος ολόκληρη τη γη με τα πόδια, να εντοπίζεται το 1987, σύμφωνα με το Guiness World Records.

Χιλιάδες χρόνια πριν, οι προσκυνητές – ίσως οι πρώτοι μεγάλοι ταξιδιώτες της ανθρωπότητας – περιπλανήθηκαν σε απέραντες ερήμους αναζητώντας τη «διαφώτιση». Φαίνεται ότι αυτή η εσωτερική ανάγκη να νιώσουμε ότι ανακαλύπτουμε τον κόσμο με τις δικές μας δυνάμεις, αποτελεί ταξιδιωτική τάση μέχρι και σήμερα.

Ταξίδι έρημος
Η περιήγηση στον κόσμο έχει σαγηνεύσει εδώ και πολύ καιρό την συλλογική ανθρώπινη φαντασία. © Shutterstock

«Όταν τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τον κόσμο όπως είναι, σε μία “κατά πρόσωπο” συνάντηση», αναφέρει ο Ολσεν.

«Διασχίζοντας τη Σιβηρία με τρένο για παράδειγμα, σας φαίνεται ότι έχει σχετικά μεγάλη έκταση, αφού χρειάζεται περίπου μία βδομάδα για να την διασχίσετε. Ομως, αυτό δεν είναι το πραγματικό της μέγεθος. Χρειάζεται επτάμισι μήνες για να την διασχίσετε με τα πόδια», προσθέτει.

Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες στη φύση, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς εν μέσω πανδημίας, καθώς ο κόσμος αναζητά εναλλακτικές «αποδράσεις» μακριά από τον συνωστισμό που παρατηρείται στα δημοφιλή τουριστικά  θέρετρα.

Ετσι, τα μέλη του World Runners Club είναι σίγουρα ότι η ομάδα τους δεν θα παραμείνει «αποκλειστική» για πολύ.

«Το κλαμπ θα μεγαλώσει. Ολο και περισσότερο άνθρωποι επικοινωνούν με τη WRA για συμβουλές και καθοδήγηση », ανέφερε ο Ντένις.

Όπως υποστηρίζει, δύο αθλητές (ένας άνδρας από την Αγγλία και μία γυναίκα από τη Γαλλία), βρίσκονται σε διαδικασία διεξαγωγής μίας «παγκόσμιας περιήγησης», σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν οριστεί από τη WRA.

Οπότε, ποια είναι η συμβουλή του σε όσους σκέφτονται να συμμετάσχουν σε αυτό το ιδιαίτερο ταξιδιωτικό κλαμπ; «Να προετοιμαστείτε καλά και να το κάνετε. Δεν πρόκειται να το μετανιώσετε», καταλήγει.

Με πληροφορίες από BBC News

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More