Bloomberg: «έκανε λάθος η Ευρώπη που άνοιξε τα σύνορα της;»
Photo Credits: Shutterstock

Bloomberg: «έκανε λάθος η Ευρώπη που άνοιξε τα σύνορα της;»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το Bloomberg εξετάζει το αν ήταν σωστή η απόφαση των Ευρωπαϊκών κρατών να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα τους σε ξένους επισκέπτες, «τακτική» που φαίνεται να οδήγησε σε νέα έξαρση της πανδημίας.

«Ηταν όλα για το τίποτα;», αναρωτιέται ο Κρίς Μπράϊαντ, αρθρογράφος του Bloomberg που «υπογράφει» τη συγκεκριμένη ανάλυση. Πρόκειται για ένα ερώτημα που πρωταγωνιστεί στην ημερήσια ατζέντα εδώ και εβδομάδες, ιδιαίτερα μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία να καταγράφουν τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων από τότε που επιβλήθηκε η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κίνδυνος η Ευρώπη να πετάξει στον «κάλαθο των αχρήστων» την ευκαιρία που είχε να αφήσει πίσω της τον εφιάλτη του COVID-19, είναι ίσως περισσότερο υπαρκτός από ποτέ.

Τι οδήγησε όμως στην απόφαση για το «άνοιγμα» του τουρισμού; Ο βασικότερος παράγοντας είναι φυσικά η οικονομική εξάρτηση πολλών Ευρωπαϊκών κρατών από τον τουριστικό κλάδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χώρα μας, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, να μιλάει χθες για μία «χαμένη τουριστική χρονιά» και απώλειες ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πατέρας συναντάει την κόρη του ξανά
Πολλοί άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να ταξιδέψουν ξανά, προκειμένου να συναντήσουν και πάλι τους δικούς τους ανθρώπους. © Shutterstock

Παράλληλα, η εκτίμηση ότι τα μέτρα προστασίας θα μπορούσαν να γίνουν πιο χαλαρά το καλοκαίρι, καθώς οι πιθανότητες μόλυνσης του κόσμου αμβλύνονται λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο. Τέλος, περνώντας πολλές ημέρες κλεισμένοι στα σπίτια τους, πολλοί ένιωσαν μία βαθιά εσωτερική ανάγκη να ταξιδέψουν ξανά, συναντόντας συγγενείς και φίλους.

Το «πείραμα» αποτυγχάνει

Η προσπάθεια της Ευρώπης για επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, με βασικό γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, δείχνει εκ των πραγμάτων να αποτυγχάνει. Ελλάδα και Γερμανία, που κέρδισαν έντονες φιλοφρονήσεις για τον υγειονομικό χειρισμό της πανδημίας την άνοιξη, παρουσιάζουν τώρα έξαρση της πανδημίας.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προέρχονται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, σχεδόν το 40% των πρόσφατων καταγεγραμμένων γερμανικών κρουσμάτων θεωρείται ότι έχουν κάνει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην πολύπαθη Ιταλία, όπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων «εισήχθησαν» από το εξωτερικό.

Θερμομέτρηση σε αεροδρόμιο
Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε Ευρωπαϊκές χώρες προέρχονται από το εξωτερικό. © Shutterstock

Όσον αφορά τη χώρα μας, τα εισαγόμενα κρούσματα που καταγράφονται δεν είναι πολλά, όμως πολλοί ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται σε επισκέπτες από το εξωτερικό δεν αρκούν. Στην Ελλάδα, παρατηρείται ωστόσο μία εστία μόλυνσης που έχει επίσης προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης: αυτή των πάρτι. Η Γαλλία, ισχυρίστηκε ότι η κύρια πηγή νέας μετάδοσης που οδήγησε στα 5.000 κρούσματα της Κυριακής (23/8/2020) ήταν τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στη Γερμανία, η αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με γάμους και ιδιωτικά πάρτι δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή οι κανόνες σχετικά με τις συγκεντρώσεις  ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Κάθε ομοσπονδιακή πολιτεία μπορεί να καθορίσει τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται εξαιρετικά ανεκτικές: στο Βερολίνο για παράδειγμα, μπορούν να συναντηθούν έως και 500 άτομα.

Απίθανο ένα νέο κλείσιμο των συνόρων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει ένα νέο κλείσιμο των συνόρων «με οποιοδήποτε κόστος». Η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ένωσης είναι κεντρική για ολόκληρο το «οικοδόμημα» της Ευρώπης, ενώ το κλείσιμο των συνόρων συνέβαλε στην κατάρευση της οικονομικής παραγωγής κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι η απόφαση τους για άνοιγμα των συνόρων έχει επιδεινώσει τις υγειονομικές συνθήκες. Για όσους πολίτες δεν συνηθίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που είδαν ήδη τους τζίρους τους να πέφτουν κατακόρυφα εν μέσω «lockdown» καθώς και για εργαζομένους στο σύστημα υγείας, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές.

Αυτοί οι άνθρωποι «σήκωσαν το βάρος» των επιπτώσεων της πανδημίας, δείχνοντας – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – προσωπική υπευθυνότητα, προκειμένου να μην δημιουργήσουν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο. Οι κυβερνήσεις δεν θα ήταν εύκολο να τους επιβάλουν ξανά περιοριστικά μέτρα.

Κλειστό κατάστημα λόγω COVID-19
Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν εν μέσω πανδημίας. © Shutterstock

Το μόνο θετικό στοιχείο που προκύπτει από τα – σχετιζόμενα με την πανδημία – δεδομένα, είναι ότι σε σύγκριση με την περίοδο που παρατηρήθηκε το πρώτο «κύμα» έξαρσης, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων είναι σαφώς μικρότερος. Αυτό  έχει άμεση συσχέτιση με το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολύ περισσότερα κρούσματα νέων ανθρώπων, οι οποίοι συνήθως βιώνουν πιο ήπια τα συμπτώματα του COVID-19.

Όμως, καθώς οι νέοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους και τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να αναγκαστούν να λάβουν νέα αυστηρά μέτρα, όπως η παρότρυνση των ηλικιωμένων να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην επισκέπτονται νεότερους συγγενείς τους.

Οι Φθινοπωρινοί και Χειμερινοί μήνες δεν αναμένεται να είναι εύκολοι, όμως η στοχευμένη δράση, θα μπορούσε να αποτρέψει πολλές μελλοντικές δυσκολίες.

Πηγή: Bloomberg

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More