Γρ. Τάσιος: «η χρονιά για τον τουρισμό έχει τελειώσει – Απώλειες ύψους 15 δισ. ευρώ»
Photo Credits: Shutterstock

Γρ. Τάσιος: «η χρονιά για τον τουρισμό έχει τελειώσει – Απώλειες ύψους 15 δισ. ευρώ»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό τουρισμό, ο οποίος επλήγη βαθύτατα εξαιτίας της πανδημίας, αποτυπώνει με συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

«Η σεζόν έχει τελειώσει, το λέω εδώ και δύο μήνες. Επιχειρείν με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω δεν γίνεται. Ανοίξαμε, όπως και οι άλλες χώρες της Μεσογείου, γιατί θέλαμε και έπρεπε να είμαστε στον ανταγωνισμό αλλά μιλάμε ουσιαστικά για μια χρονιά χαμένη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Γρηγόρης Τάσιος
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος. © Grigoris Tasios – Γρηγόρης Τάσιος / Facebook

Οι οικονομικές απώλειες στα φετινά τουριστικά έσοδα είναι τεράστιες. Εν συγκρίσει με τα περσινά έσοδα, που ανήλθαν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ, η φετινή τουριστική περίοδος παρουσιάζει ζημιές ύψους 15 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΠΟΞ, η συγκεκριμένη ζημιά δεν πρόκειται να καλυφθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

«Η μέση πληρότητα εξαμήνου για όλη τη χώρα δεν ξεπέρασε το 35% με τα μισά ξενοδοχεία κλειστά ενώ το χειμώνα που μας πέρασε, η μέση πληρότητα εξαμήνου κυμαίνονταν μεταξύ 50-60% συνολικά. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια πτώση και ότι έχουμε έναν χειμώνα μπροστά μας από όπου δεν θα υπάρχουν έσοδα», τόνισε ο κ. Τάσιος και επεσήμανε την ανάγκη για επιπλέον μέτρα στήριξης και διευκόλυνση των επιχειρηματιών, κυρίως σε ότι αφορά τις οφειλές τους στο Δημόσιο αλλά και μέτρα στήριξης των εργαζομένων.

Η Χαλκιδική πλήρωσε την ανευθυνότητα ορισμένων επαγγελματιών

Αναφερόμενος στα πρόσφατα και επιπρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν στην Χαλκιδική, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής είπε πως «ενώ οι ξενοδόχοι υιοθέτησαν όλες τις οδηγίες για την τήρηση των πρωτοκόλλων, η Χαλκιδική πλήρωσε την ανευθυνότητα ορισμένων επαγγελματιών εκτός κλάδου που δεν τήρησαν τα μέτρα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “η σημασία της ατομικής ευθύνης είναι πολύ σημαντική”.

«Είχαμε ακυρώσεις αλλά και πρόωρες αναχωρήσεις. Διότι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα αλλά και για το Σεπτέμβριο υπήρχαν. Και από Έλληνες και από το εξωτερικό. Με τις πληρότητες ωστόσο να κυμαίνονται στο 20 με 35%. Ήταν λάθος η χρήση του όρου “ lockdown” γιατί δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και δημιούργησε αρνητικό κλίμα», πρόσθεσε ο κ.Τάσιος και υπογράμμισε ότι στη Χαλκιδική από τα 540 ξενοδοχεία άνοιξαν τα 380 και από αυτά, τον Σεπτέμβριο θα κλείσουν τα μισά.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, είπε ότι παρά τις αστοχίες η Πολιτική Προστασία λειτούργησε καλά και ότι αυτό που απαιτείται τώρα είναι να παραμείνουν ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής περιπέτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More