H Ιταλία θέλει τους τουρίστες της πίσω, αρκεί «να μην κάθονται πάνω στα αγάλματα»
Photo Credits: Shutterstock

H Ιταλία θέλει τους τουρίστες της πίσω, αρκεί «να μην κάθονται πάνω στα αγάλματα»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι καταστροφές που προκαλούν οι επισκέπτες της Ιταλίας στους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» της, έρχονται να προστεθούν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος ο Ιταλικός τουρισμός, αναδεικνύοντας την ανάγκη να προστατευτεί η εύθραυστη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. 

Τα περιστατικά, τα οποία δείχνουν «έλλειψη σεβασμού» των τουριστών που επισκέπτονται τις Ιταλικές πόλεις είναι πολλά το τελευταίο διάστημα.

Δύο Γερμανοί τουρίστες αποφάσισαν να βουτήξουν σε Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, κάτω από τη Γέφυρα του Ριάλτο. Ένας Αυστριακός τουρίστας έσπασε το δάκτυλο ενός γύψινου αγάλματος της αδερφής του Ναπολέοντα προσπαθώντας να ποζάρει για μία φωτογραφία, ενώ ένας Γάλλος επισκέπτης πιάστηκε με έναν μαύρο μαρκαδόρο, επιχειρώντας να αφήσει το «στίγμα» του στο φημισμένο γεφύρι Ponte Vecchio, που βρίσκεται στη Φλωρεντία.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» όμως, φαίνεται πως είναι μία Selfie νεαρής γυναίκας ενώ βρίσκονταν πάνω στα ιαματικά λουτρά της Μπομπηίας, τα οποία θεωρούνται προστατευμένος αρχαιολογικός χώρος.

Η νεαρή γυναίκα έβγαλε μια selfie ενώ στέκονταν πάνω σε ιαματικά λουτρά που άνοιξαν πρόσφατα στην Πομπηία. © Antonio Irlando

«Έχει ξεκινήσει έρευνα», δήλωσε ο Μασσίμο Οσάμα, απερχόμενος διευθυντής των εκθεμάτων της Πομπηίας, προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς κοντινής πόλης εξετάζουν τα γεγονότα.

Ανάγκη ανάληψης μέτρων

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, αναδεικνύοντας την ανάγκη λήψης μέτρων που θα αποτρέψουν τη διαιώνιση των καταστροφών.

Όσο και αν η πανδημία του COVID-19 «συνέτριψε» την τουριστική δραστηριότητα στη χώρα – προκαλώντας οικονομικό πλήγμα δισεκατομμυρίων – οι Ιταλοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν την ελευθερία στους λιγοστούς τουρίστες να προκαλούν ζημιές στα πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης τους.

Αγαλμα Ιταλία φοράει μάσκα
Η πανδημία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στον Ιταλικό τουρισμό. © Shutterstock

Οι νομοθέτες του Ιταλικού κοινοβουλίου «ανέλαβαν δράση»: εισήγαγαν ένα νέο νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα, που θα επιβαρύνει τις κυρώσεις για όσους έχουν καταδικαστεί για καταστροφές στην καλλιτεχνική κληρονομιά της Ιταλίας.

«Δεν είμαστε στην Άγρια Δύση. Υπάρχουν νόμοι για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς », δήλωσε την Τρίτη η Ματία Μοράντι, εκπρόσωπος του υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φρανσεσχίνι.

Παράλληλα, οι Ιταλικές αρχές βρίσκονται «στο κυνήγι» των επισκεπτών οι οποίοι παρουσίασαν παραβατική συμπεριφορά. Στην περίπτωση του αγάλματος του οποίου τα δάκτυλα υπέστησαν ζημιά τον Ιούλιο, οι τοπικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον άνδρα χρησιμοποιώντας δεδομένα από το αρχείο επισκεπτών του μουσείου. Οι εισαγγελείς που ερευνούν το περιστατικό με την «επίμαχη» selfie που τραβήχτηκε στην Πομπηία, εξετάζουν το σύστημα κρατήσεων της πόλης, προκειμένου να «ταιριάξουν» κάποιο όνομα με την φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι τουρίστες πρέπει «να εκπαιδευτούν να σέβονται τον πολιτισμό»

Όσο και αν οι αρχές φαίνεται να καταφέρνουν αργά η γρήγορα να εντοπίσουν τους «παραβατικούς επισκέπτες», για πολλούς τα κατασταλτικά μέτρα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Η ουσιαστική επίλυση του ζητήματος θα επέλθει μονάχα όταν οι επισκέπτες της Ιταλίας κατανοήσουν την αξία του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

«Υπάρχει ζήτημα επαγρύπνησης, αλλά και “έλλειψης προετοιμασίας” των επισκεπτών. Αυτό που συνέβη στην Πομπηία δείχνει ότι ο δρόμος για την εκπαίδευση εκείνων που επισκέπτονται μουσεία εξακολουθεί να είναι γεμάτος δυσκολίες και απρόβλεπτα γεγονότα», τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα La Repubblica.

«Πρέπει να κάνουμε μια καλύτερη προσπάθεια για να εκπαιδεύσουμε τους τουρίστες να σέβονται την κληρονομιά μας, να τους κάνουμε να καταλάβουν πού βρίσκονται», τόνισε από την πλευρά του  ο Μασσίμο Οσάμα.

Ζευγάρι στο Κολλοσαίο
«Πρέπει να να εκπαιδεύσουμε τους τουρίστες να σέβονται την κληρονομιά μας». © Shutterstock

Η Πομπηία καταλαμβάνει μία τεράστια έκταση, που κάνει την επίβλεψη της ιδιαίτερα δύσκολη. Ακόμη και αν υπάρξει τεράστια αύξηση στον αριθμό του προσωπικού ασφαλείας, ο σεβασμός απέναντι στον αρχαιολογικό χώρο θα συνεχίζει να επαφίεται στη προσωπική συνείδηση του επισκέπτη. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας.

Αντί να περιοριστεί λοιπόν η είσοδος στους συγκεκριμένου χώρους, η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί μέσα από την ενημέρωση των επισκεπτών ότι «οποιαδήποτε ζημιά στα πολιτιστικά αξιοθέατα της Ιταλίας, είναι ζημιά για ολόκληρη την παγκόσμια κληρονομιά».

Με πληροφορίες από The New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More