Ο τουριστικός κλάδος επενδύει στα ρομπότ και την καινοτομία
Photo Credits: Shutterstock

Ο τουριστικός κλάδος επενδύει στα ρομπότ και την καινοτομία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Επενδύσεις ύψους περισσότερων από 136 εκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκαν σε νεοφυείς εταιρίες που σχετίζονται με ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης μίας εταιρίας που δημιουργεί ρομπότ, μίας εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο και δύο εταιριών που κάνουν πολλούς τύπους μεταφορών προσιτές για αναζήτηση και κρατήσεις.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έρχονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι καινοτόμες ιδέες ίσως αποτελέσουν το «κλειδί» της πολυπόθητης βιωσιμότητας.

«Κολοσσιαία» επένδυση για την Omio

Η εφαρμογή ταξιδιωτικών κρατήσεων Omio συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια (83,7 εκατομμύρια ευρώ) σε μετατρέψιμο χρέος από υπάρχοντες και νέους επενδυτές. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι Temasek, Kinnevik, Goldman Sachs, NEA και Kleiner Perkins.

Η Omio είναι μία εταιρία με έδρα το Βερολίνο, η οποία προσφέρει στους καταναλωτές επιλογές αναζήτησης και κρατήσεων για πολλά διαφορετικά μέσα μεταφοράς, όπως αεροπορικές πτήσεις, ταξίδια με τρένα, λεωφορεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.α.

Omio
Η Omio είναι μία εταιρία που «προσφέρει» πολλές και διαφορετικές επιλογές μεταφοράς. © Shutterstock

Δήλωσε ότι προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την εξαγορά άλλων επιχειρήσεων, με τους αναλυτές της αγοράς να «προβλέπουν« ότι οι εξαγορές αυτές θα αφορούν και εταιρίες τεχνολογίας, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Omio να ταξινομήσει καλύτερα τις επιλογές κρατήσεων της.

Ξενοδοχειακοί όμιλοι επενδύουν σε Ρομπότ

Η εταιρία ρομποτικής ExcelLand, έλαβε το ποσό των 14,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τους ξενοδοχειακούς ομίλους Huazhu και BTG Homeinns, σε έναν «κύκλο» χρηματοδότησης σειράς Β.

H ExcelLand δημιουργεί ρομπότ – διανομείς που μπορούν να επιτελέσουν την «αποστολή» τους ανέπαφα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Huazhu χρησιμοποίησε ρομπότ για να κάνει περισσότερες από 200.000 παραδόσεις το μήνα σε πολλά από τα 6.000 διαμερίσματα της. Η BTG Homeinns έχει υπό την επίβλεψη της 4.450 ξενοδοχεία, γεγονός που την κάνει να βλέπει την συγκεκριμένη στρατηγική επένδυση ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσθέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη λειτουργία των καταλυμάτων της.

Ρομπότ σερβίρει φαγητό
H ExcelLand δημιουργεί ρομπότ – διανομείς. © Shutterstock

Η ExcelLand, που ιδρύθηκε στο Shenzhen το 2013 με το όνομα UtiTech, διαθέτει πλέον 3.000 ρομπότ, που χρησιμοποιούνται από περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, η υπηρεσία διανομής φαγητού της Meituan Dianping, χρησιμοποιεί ρομπότ για να παραδίδει γεύματα σε εργαζομένους σε εκατοντάδες εταιρίες στο Shenzhen. Τα ρομπότ μπορούν να αποφύγουν εμπόδια, να ανέβουν ανελκυστήρες και να χειριστούν 20 παραγγελίες γευμάτων ταυτόχρονα.

Οι δραστηριότητες της ExcelLand δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό. Άλλωστε, ανάμεσα στους επενδυτές βρίσκονται αρκετές εταιρίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο. Ανάμεσα τους η Snowball Capital, η Legend Capital, η China Merchants Capital, η Convivialite Ventures και η Seekdource Capital.

11,4 εκατομμύρια ευρώ για το #1 Vlogging App της Ινδίας

H Trell, εφαρμογή μέσω της οποίας άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράζονται βίντεο από ταξιδιωτικές εμπειρίες και όμορφα αξιοθέατα, συγκέντρωσε 11,4 εκατομμύρια ευρώ σε έναν «κύκλο χρηματοδότησης» σειράς Α.

Βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του «Trell App» στο Youtube

Η KBT Network «ηγήθηκε» του γύρου, στον οποίο συμμετείχαν επίσης οι Samsung Ventures, Fosun RZ Capital, Firebolt Ventures και WEH Ventures.

Η εταιρία με έδρα το Μπανγκαλόρ της Ινδίας, έχει καταφέρει να αποσπάσει συνολικά περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυση της το 2016. Ισχυρίζεται ότι διαθέτει περίπου 26 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς λογαριασμούς.

Σημαντικές επενδύσεις για την Trafi

H Start-up εταιρία Trafi, που βοηθάει χρήστες να προγραμματίσουν ταξίδια χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητικότητας από παγκόσμιους δορυφόρους, κατάφερε να συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια έναν «κύκλο χρηματοδότησης» σειράς Β.

Οι εταιρίες Sumitomo Corporation και Aioi Nissay Dowa Insurance «οδήγησαν» τον κύκλο, στον οποίο συμμετείχαν επίσης οι EBRD και Octopus Investments. Πριν από αυτόν τον γύρο επενδύσεων, η εταιρία είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια.

Εφαρμογή Trafi
H Trafi βοηθάει χρήστες να προγραμματίσουν ταξίδια χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητικότητας από παγκόσμιους δορυφόρους. © Trafi / Facebook

Η Trafi, η οποία ιδρύθηκε στη Λιθουανία το 2007, δημιούργησε τον Αύγουστο μία εφαρμογή μεταφορών στην Ελβετία που ονομάζεται «Yumuv». «Υποστηρίζει» τέλος την εφαρμογή για κινητά «Jelbi», που επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες του Βερολίνου να οργανώσουν και να κλείσουν ταξίδια με Τρένα, Τραμ, Σκούτερ και ταξί.

Σημείωση:

O κύκλος χρηματοδότησης της σειράς Α προέρχεται συνήθως από επιχειρηματίες. Στοχεύει συνήθως στο να βοηθήσει τους ιδρυτές μιας νεοσύστατης εταιρείας να βεβαιωθούν ότι το προϊόν τους είναι κάτι που οι πελάτες θέλουν πραγματικά να αγοράσουν.

Ο κύκλος χρηματοδότησης της σειράς Β αφορά κυρίως επιχειρήσεις που βοηθούν μια εταιρεία να αναπτυχθεί ταχύτερα. Αυτοί οι γύροι συγκέντρωσης χρημάτων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόσληψη ειδικευμένων εργαζομένων και στην ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικού τμήματος μάρκετινγκ.

Με πληροφορίες από Skift.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More