Η Ελλάδα ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες του τουρισμού που πρέπει να επιβιώσουν (έκθεση του ΔΝΤ)
Photo Credits: Shutterstock

Η Ελλάδα ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες του τουρισμού που πρέπει να επιβιώσουν (έκθεση του ΔΝΤ)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Πολλές αναδυόμενες οικονομίες – ανάμεσα τους και η Ελλάδα -, που έχουν «οικοδομήσει» τι αναπτυξιακές τους πολιτικές έχοντας ως βασικό «πυλώνα» τους τον τουρισμό, θα πρέπει να στραφούν  – εν μέσω πανδημίας –  σε νέες στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης.

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2020, περιελάμβανε τη χώρα μας ανάμεσα στα κράτη στα οποία θα μπορούσαν να παρατηρηθoύν απώλειες τουριστικών εσόδων που να αντιστοιχούν σε ποσοστά άνω του 2% του ΑΕΠ. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες προβλέψεις φαίνεται να επαληθεύονται, ιδιαίτερα μετά και το νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού.

Κάτι παραπάνω από έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν λόγο για επιστροφή σε πλήρη τουριστική δραστηριότητα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους φαίνεται να διαψεύδονται «πανηγυρικά».

Αυτό που διαφαίνεται μετά και το νέο κύμα έξαρσης του ιού που παρατηρείται σε αρκετές χώρες, είναι ότι η οικονομική ύφεση και οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό θα έχουν ιδιαίτερα μακροχρόνια επίδραση.

Αγαλμα φοράει μάσκα
Η πανδημία έφερε τα «πάνω – κάτω» στον τουριστικό κλάδο. © Shutterstock

Παρ’ όλο που καμία χώρα δεν αναμένεται να είναι αναλλοίωτη κατά την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην προ COVID-19 πραγματικότητα, τα οικονομικά αναδυόμενα κράτη τα οποία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν σημαντικά την οικονομική οργανωτική τους δομή, για να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε ανάλυση του ο Χάνσεν Μαλίκ, επικεφαλής έρευνας στην Tellimer που παρέχει πληροφορίες για τις αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως,  διαχωρίζει τις αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από τον τουρισμό σε δύο κύριες κατηγορίες: τις «αμυντικές» και τις «ευάλωτες».

Οι «αμυντικές» χώρες είναι αυτές στις οποίες η συμβολή του εγχώριου τουρισμού αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό άνω του 5% του ΑΕΠ, ενώ ο διεθνής τουρισμός δεν «ξεπερνάει» τον ίδιο αριθμό. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκονται η Κίνα και η Ινδία.

Οι «ευάλωτες» χώρες είναι αυτές στις οποίες ο εγχώριος τουρισμός έχει συνεισφορά σε ποσοστό μικρότερο του 5% του ΑΕΠ, ενώ ο διεθνής τουρισμός αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκονται το Μαρόκο, ο Μαυρίκιος, η Κροατία, η Τουρκία, η Ισλανδία, και η Τζαμάικα.

Οι «ευάλωτες» χώρες είναι φυσικά σε δυσμενέστερη θέση, κυρίως λόγω των εθνικών ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα περισσότερα κράτη παγκοσμίως. Όμως, η κατάσταση και για τις χώρες που εμπίπτουν στην «αμυντική» κατηγορία δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

Ταξιδιωτική περιορισμοί πανδημία
Οι «ευάλωτες» χώρες είναι φυσικά σε δυσμενέστερη θέση, κυρίως λόγω των εθνικών ταξιδιωτικών περιορισμών. © Shutterstock

«Από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης και του ισοζυγίου πληρωμών, οι εγχώριοι τουρίστες είναι ένα κακό “υποκατάστατο” των επισκεπτών από το εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάνσεν Μάλικ.

«Συνήθως, τα ταξίδια τους είναι μικρότερα σε μήκος, ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τοπικό νόμισμα. Ωστόσο, έως ότου η ανθρωπότητα καταφέρει να αφήσει πίσω της τον COVID-19, είναι προτιμότερο να έχεις εγχώριο τουρισμό από το να μην έχεις καθόλου», πρόσθεσε.

Ποια είναι η λύση για τα αναδυόμενα κράτη;

Ο Δημήτρης Μπουχάλης, καθηγητής Τουρισμού στο Bournemouth University της Βρετανίας και διευθυντής του e-tourism Lab, δήλωσε στο Skift ότι οι χώρες που θα μπορέσουν να «μετακυλήσουν» το εργατικό τους δυναμικό σε άλλες βιομηχανίες, όπως η γεωργία ή η αλιεία, ενδέχεται να είναι σε θέση να αποσοβήσουν την οικονομική κατάρρευση, και να δουν την τουριστική τους δραστηριότητα να επανέρχεται με αργά και σταθερά βήματα.

Δίχτυα ψαρέματος
Oι χώρες που θα μπορέσουν να «μετακυλήσουν» το εργατικό τους δυναμικό σε άλλες βιομηχανίες, όπως η αλιεία, ενδέχεται να είναι σε θέση να αποσοβήσουν την οικονομική κατάρρευση. © Shutterstock

«Εκεί που η κατάσταση είναι πιο δύσκολη είναι σε περιοχές όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 60-80 % της τοπικής οικονομίας, ενώ δεν υπάρχει ντόπια αγορά. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται ορισμένα Ελληνικά νησιά και χώρες όπως οι Μαλδίβες», τονίζει ο καθηγητής.

Αντίθετα, προβλέπει ότι οι αναδυόμενες χώρες που θα έχουν τα καλύτερα «αποτελέσματα» εν μέσω πανδημίας, θα είναι αυτές που έχουν μεγάλο εγχώριο πληθυσμό, «δίκαια» κατανομή εισοδήματος που έχει ως επακόλουθο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αυτού θα μπορεί να ταξιδέψει, και γεωγραφία η υποδομές που θα καθιστούν την μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας ευκολότερη.

Αν και προβλέπει ότι ο τουρισμός θα επανακάμψει, θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις που έχουν επενδύσει στην τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε υποδομές και να κάνουν την τουριστική βιομηχανία «ασφαλή», απέναντι σε αυτό που ονομάζει «αναπόφευκτη επάνοδο του τουρισμού».

Δημήτριος Μπούχαλης
Ο Δημήτρης Μπούχαλης. © Buhalis.com

«Εκτός από την υγειονομική κρίση, πρόκειται να βιώσουμε μία μεγάλη παγκόσμια ύφεση η οποία θα βλάψει τον τουρισμό, όμως θα επιφέρει και μία σειρά πρωτοβουλιών που θα μας προετοιμάσουν για την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο Δημήτρης Μπούχαλης.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον τουρισμό», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Skift.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More