Τα ιδιωτικά τζετ «κλέβουν» πελάτες από τις αεροπορικές εταιρίες
Photo Credits: Shutterstock

Τα ιδιωτικά τζετ «κλέβουν» πελάτες από τις αεροπορικές εταιρίες

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ενώ ο κλάδος των αερομεταφορών έρχεται – εν μέσω πανδημίας – αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τις πτήσεις να μειώνονται δραματικά ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται σε πολλά κράτη, για τους αερομεταφορείς που προσφέρουν υπηρεσίες ιδιωτικής μίσθωσης, το φετινό καλοκαίρι αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αυξήσουν το πελατολόγιο τους, δίνοντας μία νέα – ισχυρή – ώθηση στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Skift, οι αερομεταφορείς που προσφέρουν δυνατότητες ιδιωτικής ναύλωσης αεροσκαφών στην Αμερική, φοβήθηκαν ότι η πανδημία θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις επιχειρήσεις τους.

Όπως διαμορφώνεται όμως η κατάσταση στη διάρκεια της φετινής – πρωτόγνωρης – καλοκαιρινής περιόδου, έχουν καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και να «κλέψουν» επιβάτες από τις Αμερικανικές αερογραμμές.

«Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πηγαίνουν πολύ καλά, καλύτερα από το αναμενόμενο», αναφέρει ο Γκρέγκ Σλόου, πρόεδρος της FXAir, εταιρίας ναυλωμένων πτήσεων που ανήκει στη Directional Aviation, ενός από τα μεγαλύτερα «Brand» ιδιωτικής αεροπορίας παγκοσμίως.

«Από άποψη εσόδων, ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας στην ιστορία της εταιρίας και ο Ιούλιος ο δεύτερος καλύτερος. Ενώ σε φυσιολογικά πλαίσια το ποσοστό των νέων δραστηριοτήτων μας θα ανέρχονταν σε 8-10 %, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε ποσοστά 50-60 %», προσθέτει.

Οι λόγοι φαίνονται αρκετά ξεκάθαροι. Η πανδημία έχει κάνει πολλούς επιβάτες να φοβούνται να πραγματοποιήσουν πτήσεις με «εμπορικά» αεροσκάφη, στα οποία υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός.

Όσοι μπορούν να «αντέξουν» το οικονομικό βάρος ενός ταξιδιού με ιδιωτικό τζετ – το ταξίδι μπορεί να κοστίσει δέκα φορές περισσότερο από ότι ένας εγχώριος ναύλος πρώτης κατηγορίας -, προτιμούν να ξοδέψουν ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσό για να εξασφαλίσουν ασφάλεια και σιγουριά ότι δεν θα ακυρωθεί το ταξίδι τους.

Πολυτελές ιδιωτικό τζετ
Ένα ταξίδι με ιδιωτικό τζετ μπορεί να κοστίζει δέκα φορές περισσότερο από ότι ένας εγχώριος ναύλος πρώτης κατηγορίας © Shutterstock

Οι επαγγελματίες του κλάδου αισιοδοξούν ότι η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και μετά το τέλος του φετινού καλοκαιριού, καθώς υποστηρίζουν ότι όσοι επιλέξουν την λύση ενός ιδιωτικού αεροσκάφους για την μετακίνηση τους, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «επιστρέψουν» στη λύση των εμπορικών ταξιδιών.

«Υπεροχή» για εταιρίες ενοικίασης ιδιωτικών αεροσκαφών

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μίσθωσης ιδιωτικών τζετ είναι οργανωτικά αρκετά περίπλοκες, όμως χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες.

Αρχικά, υπάρχουν κάποιοι εξαιρετικά εύποροι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να συντηρήσουν τα δικά τους αεροπλάνα, με το κόστος να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν ένα μέρος του αεροπλάνου μέσω εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με τα ποσοστά που διατηρούν πάνω στα αεροσκάφη να ανέχονται συνήθως σε μερίδια από 1/8 έως 1/2 του συνολικού τους κόστους. Ιδιαίτερα σύνηθες είναι επίσης ιδιώτες να εξασφαλίζουν κάρτες που επιτρέπουν τη χρήση αεροσκαφών για συγκεκριμένο αριθμό ωρών.

Οι συγκεκριμένοι τομείς δραστηριοποίησης μπορεί να διατηρούνται σε αρκετά ανταγωνιστικά επίπεδα, όμως η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση εν μέσω πανδημίας, φαίνεται να δίνεται σε εταιρίες που προσφέρουν τη δυνατότητα ενοικίασης αεροσκαφών για ιδιωτικές ναυλωμένες πτήσεις.

Οι επίδοξοι ταξιδιώτες μπορούν να νοικιάσουν κάποιο τζετ πραγματοποιώντας συνήθως ένα η δύο ταξίδια. Αυτού του τύπου η ιδιωτική μίσθωση απαιτεί συνήθως μικρότερη δέσμευση σε σχέση με αυτές που προαναφέρθηκαν, αφού οι επιβάτες καταθέτουν ένα ποσό για να πραγματοποιήσουν μονάχα τα ταξίδια που επιθυμούν, χωρίς να επωμίζονται το «βάρος» της συντήρησης των αεροσκαφών μακροπρόθεσμα.

Για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, πάντα ελλοχεύει ο «κίνδυνος» οι πελάτες να νοικιάσουν κάποιο αεροσκάφος για ένα μόνο ταξίδι, και στη συνέχεια να μην προτιμήσουν και πάλι τις υπηρεσίες της εταιρίας.

Όμως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του κλάδου, η πανδημία βοήθησε να αλλάξει σημαντικά ακόμη και η ίδια η σχέση των πελατών με τις εταιρίες.

«Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπου που αλληλεπιδρούν οι πελάτες μαζί μας, σε σχέση με το παρελθόν. Πριν την πανδημία, ίσως έκλειναν ένα ταξίδι, πλήρωναν για αυτό, και δεν ξανασυνεργαζόμασταν ποτέ στο μέλλον. Πολλοί από αυτούς τώρα επιζητούν πιό μακροπρόθεσμες συμφωνίες με την εταιρία μας», τονίζει ο Γρεγκ Σλοου.

Τι ακολουθεί;

Ενώ ακόμη και αυτοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν περίμεναν να επιστρέψουν οι ιδιωτικές αερομεταφορές σε επίπεδα προ – πανδημίας τόσο γρήγορα, ίσως είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς το μέλλον του κλάδου το επόμενο διάστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος της «επανόδου» των συγκεκριμένων εταιριών φαίνεται να αφορά ταξιδιώτες αναψυχής. Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για τον κλάδο, είναι οι επαγγελματίες ταξιδιώτες, οι οποίοι φαίνεται να αντικαθιστούν ακόμη τα επαγγελματικά τους ταξίδια με τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom και Skype.

Επαγγελματίες ταξιδιώτες
Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες είναι το νέο μεγάλο «στοίχημα» για τον κλάδο. © Shutterstock

Ωστόσο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα επιστρέψουν αρκετά σύντομα στις λύσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών, καθώς η πρόσβαση σε περισσότερα αεροδρόμια και η μείωση του χρόνου ταξιδιών θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στο μέλλον.

Αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι οι επαγγελματίες που προσφέρουν ταξίδια με ιδιωτικά τζετ, φαίνεται να μένουν έως ένα βαθμό ανεπηρέαστοι από την παγκόσμια οικονομική καταστροφή που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ακόμη και αν η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις «πάντα υπάρχουν άνθρωποι που τα πηγαίνουν καλά», αναφέρει ο Νταγκ Γκόλλον, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα Private Jet Comparissons.

«Όσο υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, η ιδιωτική αεροπορία θα συνεχίζει να “βλέπει” εισροή νέων πελατών», καταλήγει.

 

 

 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More