ΗΠΑ: καταγράφηκε την Κυριακή η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών
Photo Credits: Shutterstock

ΗΠΑ: καταγράφηκε την Κυριακή η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του πλανήτη – αν επιβεβαιωθεί από την επιστημονική κοινότητα – σημειώθηκε την Κυριακή στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια. Το θερμόμετρο «χτύπησε» κυριολεκτικά κόκκινο φτάνοντας τους 54,4 βαθμούς Κελσίου.

Η καταγραφή μένει να επιβεβαιωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η υψηλότατη θερμοκρασία έρχεται εν μέσω ενός κύμα καύσωνα που πλήττει τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στην εβδομάδα.

Το κύμα καύσωνα είχε ως αποτέλεσμα μία διήμερη διακοπή ρεύματος στην Καλιφόρνια, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο.

Τα προηγούμενα ρεκόρ

Το προηγούμενο αξιόπιστο ρεκόρ είχε σημειωθεί και πάλι στην Κοιλάδα του Θανάτου το 2013, όταν το θερμόμετρο είχε φθάσει τους 54 βαθμούς Κελσίου.

Εναν αιώνα νωρίτερα είχε καταγραφθεί – για ακόμη μία φορά στην Κοιλάδα του Θανάτου – θερμοκρασία 56,6 βαθμών Κελσίου, αλλά οι σύγχρονοι μετεωρολόγοι αμφισβητούν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης καταγραφής.

Κοιλάδα του Θανάτου: η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ
Η υψηλότατη θερμοκρασία έρχεται εν μέσω ενός κύμα καύσωνα που πλήττει τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στην εβδομάδα. © Shutterstock

Το 2016 μία ανάλυση του ιστορικού Κρίστοφερ Μπερτ, έδειξε ότι οι θερμοκρασίες της γύρω περιοχής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν επιβεβαιώνουν την καταγραφή στην Κοιλάδα του Θανάτου.

Ο Μπερτ αμφισβητεί και το ρεκόρ στην Τυνησία το 1931, όπου λέγεται ότι το θερμόμετρο είχε φθάσει τους 55 βαθμούς Κελσίου, όπως και άλλα αντίστοιχα «ρεκόρ» που είχαν καταγραφεί στην Αφρική την εποχή της αποικιοκρατίας, σημειώνοντας πώς εμφανίζουν «ζητήματα αξιοπιστίας».

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τις ΗΠΑ

Το κύμα καύσωνα εκτείνεται από την Αριζόνα στα νοτιοδυτικά μέχρι την πολιτεία της Ουάσιγκτον στα βορειαδυτικά.

Εκτιμάται ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στο απόγειο τους σήμερα, ενώ αναμένεται πτώση του υδράργυρου αργότερα την εβδομάδα.

Αν και το κύμα πρόκειται να περάσει, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές για τουλάχιστον δέκα μέρες ακόμη.

Εν μέσω του καύσωνα παρατηρήθηκε και ένας «τυφώνας φωτιάς» (“firenado”) στην περιοχή του Λάσεν.

Οι αρχές της Καλιφόρνια έχουν κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρίτου βαθμού, που σημαίνει ότι «η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει ξεκινήσει να ξεπερνά την προσφορά».

Λόγω της ισχυρής εξάρτησης της πολιτείας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται στον κλιματισμό, κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα το ηλεκτρικό δίκτυο υπερφορτώνεται,  διακινδυνεύοντας τη σωστή του λειτουργία.

Για να αποφευχθεί μία ολική διακοπή ρεύματος, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, ώστε να προστατευθεί το δίκτυο της πολιτείας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του κύματος καύσωνα;

Ένα κύμα καύσωνα, θεωρείται από τους ειδικούς ως μία περίοδος δύο έως τριών ημερών με θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου.

Το Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) αναφέρουν ότι τα κύματα καύσωνα ευθύνονται για περισσότερους θανάτους κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φυσικό φαινόμενο.

Οι άμεσες επιπτώσεις του καύσωνα στο ανθρώπινο σώμα είναι οι κράμπες, η αφυδάτωση και οι θερμοπληξίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες

Πέρα από τις ανθρώπινες παρενέργειες το κύμα καύσωνα επηρεάζει και τις εγκαταστάσεις της περιοχής που πλήττει.

Πέραν από τα ηλεκτρικά δίκτυα και τις διακοπές ρεύματος, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να οδηγήσουν στην ακύρωση πτήσεων, ενώ τα αυτοκίνητα μπορεί να εμφανίσουν μηχανικά προβλήματα.

με πληροφορίες από BBC

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More