«Δικάβαλο» στη Μεσσηνία: τέσσερις ημέρες απόδρασης

«Δικάβαλο» στη Μεσσηνία: τέσσερις ημέρες απόδρασης

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το ταξίδι με μοτοσυκλέτα είναι από μόνο του μια ιδιαίτερη εμπειρία. Καταστρώνουμε ένα πλάνο για μια τετραήμερη απόδραση, μπαγκαζώνουμε τη μοτοσυκλέτα και φεύγουμε για Καλαμάτα. Θα είναι η βάση μας για να εξερευνήσουμε τη Μεσσηνία.

Η Καλαμάτα απέχει μόλις 225 χλμ. από την Αθήνα και είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας με κάστρο, παλιά πόλη, σύγχρονο κέντρο που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς του 1986 με πλατείες, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους με καταστήματα, λιμάνι και ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο με ταβέρνες και beach bars. Μια φιλική πόλη που σέβεται τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Και όμως, στην Καλαμάτα οι οδηγοί δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς και στους ποδηλάτες! Πολλοί κυκλοφορούν με ποδήλατο,  με την πετσέτα στον ώμο, κάνουν τις δουλειές, τα ψώνια τους και μετά πετάγονται μέχρι την πλαζ για μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Αυτή είναι ποιότητα ζωής!

Φεύγουμε νότια για Καρδαμύλη. Πάμε στην Αποσκιερή, στην Έξω Μάνη. Ο δρόμος ανηφορίζει στον Ταϋγετο και χάνεται η θέα προς τη θάλασσα. Στο χωριό Κάμπος συναντάμε το Βυζαντινό Ναό των Αγίων Θεοδώρων και το εγκαταλελειμμένο πυργόσπιτο του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου (τέλη 19ου αι.). Φαίνεται πάλι η θάλασσα και στο βάθος προβάλλει η Καρδαμύλη πάνω σε μια υπέροχη δαντελωτή ακτογραμμή.

Road Trip στη Μεσσηνία
© Michalis Karayiannis

Υποδειγματικά διατηρημένος ο οικισμός της Καρδαμύλης. Το ταχυδρομείο, οι τράπεζες, τα μαγαζιά, όλα στεγάζονται σε παραδοσιακά πετρόχτιστα κτίρια. Στην Πάνω Καρδαμύλη, στη συμβολή δυο χειμάρρων, δεσπόζει το αναπαλαιωμένο οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων (κρύβονταν σε τρούπες – σπηλιές στον Ταϋγετο), απογόνων των Παλαιολόγων του Μυστρά, σύμφωνα με το μύθο και καπετανέων της ευρύτερης περιοχής της Ανδρούβιστας, σημερινού Εξωχωρίου. Το οχυρό (τέλη 18ου αι.) αποτελείται από τον πύργο, την τριώροφη οχυρή κατοικία (οντά), που σήμερα στεγάζει το μουσείο, το ελαιοτριβείο και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Από εκεί ξεκινά το πέτρινο μονοπάτι που ανηφορίζει ως την εκκλησία της Αγ. Σοφίας στη Γούρνιτσα (βατή πεζοπορεία 45 λεπτών) με θέα στον Ταϋγετο και στον κόλπο της Καρδαμύλης. Κοντά στο λιμάνι της Καρδαμύλης στέκει μια καμινάδα, απομεινάρι του ερειπωμένου ελαιουργείου – σαπωνοποιείου του Λιακέα του 1932.

Λίγο έξω από την Καρδαμύλη  είναι το σπίτι του Βρετανού συγγραφέα, περιηγητή, στρατιώτη (συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού διοικητή Κράιπε στην Κρήτη το 1944) και φιλέλληνα  σερ Patrick Leigh Fermor (1915-2011), που σήμερα ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη. Ένα κτίσμα μοναστηριακού τύπου με υπέροχους χώρους, κήπους, θέα, τεράστιες βιβλιοθήκες… ανεπανάληπτη εμπειρία αισθήσεων!

Ανηφορίζουμε για το Προάστιο (Πραστείο). Η διαδρομή με τη μοτοσυκλέτα μας κόβει την ανάσα. Το Προάστιο είναι ένα από τα σημαντικά μεταβυζαντινά χωριά της Έξω Μάνης, έδρα των Μελισσινών του Μυστρά. Στο 1670 οι Tούρκοι έκαψαν το Προάστειο, οδηγώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ομαδική μετοικεσία στον Tάραντα της N. Iταλίας. Ανάμεσα στα 250 – 300 κτίσματά του σώζονται 50 και πλέον εκκλησίες. Όλο το χωριό είναι ένα μουσείο.

Road Trip στη Μεσσηνία
© Michalis Karayiannis

Συνεχίζουμε για το Εξωχώρι που μαζί με τη Χώρα αποτελούσαν τη μεσαιωνική οχυρή Ανδρούβιστα. Ήταν πάνω στη «Βασιλική Οδό» που συνέδεε τη Σπάρτη και το Μυστρά με την Καρδαμύλη. Λίγο έξω από το Εξωχώρι είναι το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής που έχει θέα στο φαράγγι του Βυρού,  μήκους 19 χλμ., με πλούσια χλωρίδα και όσοι το περπατήσουν θα ανακαλύψουν ξεχασμένα μοναστήρια, εκκλησάκια και νερόμυλους.

Ολοκληρώσαμε τη βόλτα στα ιστορικά εσωτερικά χωριά και κατηφορίζουμε προς την ακτή.  Είναι ώρα για μια βουτιά, αλλά δεν ξέρουμε ποια παραλία να διαλέξουμε… Καλαμίτσι, Φονέας. Τελικά πάμε στα Δελφίνια και δεν το μετανιώνουμε. Υπέροχα τυρκουάζ νερά και αλμυρίκι για σκιά…. τι άλλο να θέλουμε!

Περνάμε την παραθαλάσσια, γραφική Στούπα, συνεχίζουμε για Αγ. Νικόλαο, Αγ. Δημήτριο και στο τέλος του δρόμου προβάλει ένα πέτρινο ψαροχώρι, η Tραχήλα.  Στη διαδρομή περνάμε μέσα από εντυπωσιακές ορθοπλαγιές γεμάτες σπηλιές που χάνονται απόκρημνες μέσα στη θάλασσα. Η Τραχήλα, μικρή, γραφική και απομονωμένη ανταμείβει τον επισκέπτη.

Την επόμενη μέρα κινηθήκαμε βορειοδυτικά της Καλαμάτας. Περάσαμε τη Μεσσήνη, και αντί για τον κάμπο προτιμήσαμε την ορεινή διαδρομή μέσω Βελίκας, Στρεφίου, Στέρνας, Τρικόρφου. Ιδανικές στροφές, απολαυστική οδήγηση της μοτοσυκλέτας, θέα στον λιόκαμπο της Μεσσηνίας και στο βάθος ο Ταϋγετος.

Μετά το Μαγγανιακό και τα Πετράλωνα ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο Ανδρομονάστηρο. Μια μονή φρουριακού τύπου, με το βυζαντινό ναό του Σωτήρος του 13ου αι., πύργους, κελιά, δεξαμενές, αποθήκες… Εντυπωσιακή η πρόσφατη αναστήλωση και εξαιρετικός ο φύλακας-ξεναγός. Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη!

Κατευθυνόμαστε προς την Αρχαία Μεσσήνη. Αυτό που πρωτοαντικρίζουμε και μας κόβει την ανάσα είναι το τείχος της αρχαίας πόλης που αναπτύσσεται εκατέρωθεν της Αρκαδικής Πύλης για χιλιόμετρα, ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους. Τεράστια αγκωνάρια και εναλλαγή πύργων και τείχους… εντυπωσιακό! Περνάμε μέσα από την Αρκαδική Πύλη με τη μοτοσυκλέτα. Η Αρχαία Μεσσήνη άκμασε στα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια. Έχει θέατρο, στάδιο, αγορά, ιερά, επαύλεις και την επιβλητική Κρήνη Αρσινόη.

Περνάμε το Μελιγαλά, πηγαίνουμε δυτικά στο Κοπανάκι, μετά βόρεια στην Κεφαλόβρυση, περνάμε την Πλατανιά και σταματάμε στο πλάτωμα. Ώρα για πεζοπορία ως τους καταρράκτες της Νέδας του μοναδικού θηλυκού ποταμού της Ελλάδας. Ο δρόμος κατηφορίζει για 1 χλμ, μετά το γεφυράκι και την καντίνα το μονοπάτι γίνεται ανηφορικό και δύσκολο. Θέλει προσοχή και κατάλληλα παπούτσια. Σε 15 λεπτά φτάνουμε στην πρώτη γούρνα με τον μικρό καταρράκτη και σε άλλα 5 λέπτα στο μεγάλο καταρράκτη, ύψους 20 μ. και τη μαγευτική λίμνη. Η επιστροφή είναι ανηφορική, κουραστική, αλλά όλα όσα αξίζουν στη ζωή απαιτούν κόπο… έτσι δεν είναι!

Ο δρόμος συνεχίζει φιδωτός και έρημος από χωριά. Σύντομη στάση για ξεκούραση και δροσιά στην αρχαία κρήνη Φιγάλεια. Περνάμε τα Περιβόλια και το Δραγώνι και φτάνουμε στις Βάσσες όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα (τέλη 5ου π.Χ. αι.). Ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της χώρας, απόλυτα ενταγμένος στο ορεινό περιβάλλον. Μόνο που το προστατευτικό κάλυμμα που τον περιβάλλει μας εμποδίζει να απολαύσουμε το μεγαλείο του.

Road Trip στη Μεσσηνία
© Michalis Karayiannis

Στην τελευταία μας εξόρμηση πηγαίνουμε δυτικά. Περνάμε τη Μεσσήνη και στην Καζάρμα πάμε αριστερά για Χαραυγή. Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι  προς το Πολυλίμνιο. Είναι ένα σύμπλεγμα 15 λιμνών και καταρρακτών μέσα σε πυκνή βλάστηση. Χρειάζονται κατάλληλα παπούτσια και προσοχή γιατί ενώ το μονοπάτι είναι βατό ως τις πρώτες γούρνες, ο βαθμός δυσκολίας του ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το επίπεδο των λιμνών μέσα στη ρεματιά. Για χρόνια παρέμενε κρυφός αυτός ο επίγειος παράδεισος.

Στο δρόμο για την Πύλο στρίβουμε δεξιά για Γιάλοβα και μετά για Χώρα. Θα επισκεφθούμε το Μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα. Είναι ένας πολύ σύγχρονος αρχαιολογικός χώρος με στέγαστρο και αναρτώμενους διαδρόμους. Περιλαμβάνει την αίθουσα του θρόνου, το λουτρό, αποθήκες και εργαστήρια. Λίγα μέτρα από το ανάκτορο βρίσκεται ένας θολωτός τάφος. Η Μεσσηνία είναι διάσπαρτη από Μυκηναϊκούς τάφους. Μια βουτιά στην κοντινή, αμμουδερή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι ιδανική, αν και μαζεύει πολύ κόσμο.

Η αμφιθεατρικά χτισμένη κωμόπολη της Πύλου, με θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου, γνωστού από τη ναυμαχία του 1827 και στο νησί Σφακτηρία μαγεύει τον επισκέπτη. Καφές στη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και μετά επίσκεψη στο Οθωμανικό Νιόκαστρο, φρούριο του 16ου αι. Εντυπωσιακό, καλοδιατηρημένο, με υπέροχη θέα, τρεις μουσειακές συλλογές και το ναό του Σωτήρος  που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό τζαμί.

Road Trip στη Μεσσηνία
© Michalis Karayiannis

Η γραφική κωμόπολη της Μεθώνης έχει δύο πρωτιές. Είναι η πρώτη πόλη που χτίστηκε βάση πολεοδομικού σχεδίου επί Καποδίστρια το 1829 και απέκτησε το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο το 1830. Κορυφαίο αξιοθέατο όμως είναι το Ενετικό κάστρο (αρχές 13ου αι.) της Μεθώνης με μνημειακή πύλη, τάφρο και το διάσημο Μπούρτζι, το οκταγωνικό φρούριο πάνω στα βράχια στην άκρη της χερσονήσου. Η παραλία της Μεθώνης είναι ρηχή, ιδανική για παιδιά. Εμείς προτιμήσαμε να κολυμπήσουμε από τα βράχια, μετά τη μαρίνα, κάτω από το κάστρο όπου η θάλασσα είναι κρυστάλλινη.

Αποχαιρετούμε τη Μεσσηνία. Θα επιστρέψουμε στην Αθήνα, όχι από τη Νέα Εθνική Οδό, αλλά από τον παλιό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου (60 χλμ). Είναι μια από τις ωραιότερες ορεινές διαδρομές της Ελλάδας, ειδική για μοτοσυκλέτα. Ο δρόμος ξετυλίγεται μέσα σε φαράγγια, το τοπίο είναι άγριο, επιβλητικό, η ομορφιά του βουνού σε συνεπαίρνει.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More