Λύση από την ΕΕ ζητά η Airbus για τους αμερικανικούς δασμούς
Photo Credits: Shutterstock

Λύση από την ΕΕ ζητά η Airbus για τους αμερικανικούς δασμούς

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Αμετάβλητους διατηρεί τους δασμούς ύψους 15% που έχει επιβάλει στις εισαγωγές αεροσκαφών της Airbus και 25% σε άλλα ευρωπαϊκά αγαθά, η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε κινήσεις για να επιλυθεί το τέλμα που έχει επέλθει στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ λόγω των ενισχύσεων στην αεροπορική βιομηχανία, αλλά η Ουάσιγκτον δεν έμεινε ικανοποιημένη.

Κατά την άποψη της Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τόνισε ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ (USTR). Πρόσθεσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για να εξευρεθεί λύση.

Ο Λάιτχαϊζερ δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει τροποποίηση στον κατάλογο των δασμών, προϊόντων αξίας 7,5 δις. δολαρίων: θα αφαιρεθούν ορισμένα αγαθά παραγόμενα στην Ελλάδα και στη Βρετανία, ενώ θα προστεθούν άλλα αγαθά, ίσης αξίας, που παράγονται στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Απογοήτευση από την Airbus, ελπίδα για επίλυση των αποφάσεων από την ΕΕ

Η διεύθυνση της Airbus εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Ουάσινγκτον να διατηρήσει σε ισχύ τους δασμούς που επιβάλλει στα αεροσκάφη της και πρόσθεσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάληψη δράσης για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

«Η Airbus λυπάται βαθιά που, παρά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές ενέργειες για να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΠΟΕ, ο USTR αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητους τους δασμούς στα αεροσκάφη της, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που η αεροπορική βιομηχανία και άλλοι τομείς αντιμετωπίζουν κρίση άνευ προηγουμένου», τόνισε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής βιομηχανίας Κλέι Μακόνελ.

«Η Airbus πιστεύει ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα όλων των ευρωπαϊκών εταιρειών και κλάδων (…) που βρίσκονται στο στόχαστρο των δασμών», συμπλήρωσε ο Μακόνελ.

Από την πλευρά της, η ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση των εμπορικών διαφορών με τις ΗΠΑ.

«Η Κομισιόν καταγράφει την απόφαση των ΗΠΑ να μην επιδεινώσουν τη συνεχιζόμενη διένεξη για την αεροπορική βιομηχανία αυξάνοντας τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η ΕΕ πιστεύει ότι αμφότερα τα μέρη πρέπει τώρα να οικοδομήσουν πάνω σε αυτή την απόφαση, και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρουν λύση μέσω διαπραγματεύσεων στα ζητήματα που συνεχίζουν να προσκόπτουν το εμπόριο σε διμερές επίπεδο», πρόσθεσε.

με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More