Μείωση 74,3% στην επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων το πρώτο επτάμηνο του 2020

Μείωση 74,3% στην επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων το πρώτο επτάμηνο του 2020

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το αναμενόμενο αν και ισχυρό πλήγμα στην επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζει έκθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το πρώτο επτάμηνο του 2020.

Πτώση της τάξης του 74,3% σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Συνολικά μέσα από τα ελληνικά αεροδρόμια μετακινήθηκαν εννέα εκατομμύρια επιβάτες, σε αντίθεση με το 2019 που ο αριθμός των επιβατών έφθασε τα 34,7 εκατομμύρια.

Οι συνολικές πτήσεις στη χώρα μας ανήλθαν στις 115.402, εκ των οποίων οι 67.340 ήταν εσωτερικού και οι 48.062 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 60,3% σε σχέση με το 2019, όπου πραγματοποιήθηκαν 290.859 πτήσεις.

Μείωση 72,6% στην επιβατική κίνηση τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μείωση 72,6% στην επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων. Συνολικά διακινήθηκαν 2.722.854 επιβάτες έναντι 9.930.332 που είχαν διακινηθεί πέρσι.

Μείωση παρουσίασαν και οι πτήσεις, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις. Οι συνολικές πτήσεις ανήλθαν στις 33.255, πτώση 56,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 76.730 πτήσεις.

Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.126.429 καταγράφοντας μείωση 72,5% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 4.096.657 επιβάτες.

Νέες αεροπορικές οδηγίες από την ΥΠΑ

Παράλληλα, η ΥΠΑ ανακοίνωσε νέες αεροπορικές οδηγίες (NOTAMS) και τη χρονική επέκταση παλαιότερων, σε αντιστοιχία με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα:

Η πρώτη αεροπορική οδηγία αφορά στην παράταση αναστολής πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα.

Με τη δεύτερη NOTAM επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 31 Αυγούστου 2020 και ώρα 23:59, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Η τρίτη αεροπορική οδηγία, αφορά παράταση προϋπάρχουσας NOTAM, που θα ισχύει επίσης έως τις 31 Αυγούστου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Παράλληλα με νέα τέταρτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει από την Δευτέρα 17 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 επεκτείνεται το μέτρο εισόδου  στην ελληνική επικράτεια με αρνητικό τεστ όσον αφορά στις αεροπορικές συνδέσεις με 7 ακόμα χώρες. Ειδικότερα με την NOTAM προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα αεροπορικώς από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον COVID-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς  τους.  Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Η πέμπτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα προβλέπει παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από τη συγκεκριμένη NOTAM εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να προσκομίζουν την άδεια παραμονής, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής, την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More