Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των επιβατών που έφεραν όπλο σε αμερικανικά αεροδρόμια

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των επιβατών που έφεραν όπλο σε αμερικανικά αεροδρόμια

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τριπλασιάστηκε – σε σχέση με πέρσι – ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψε με όπλο στις αποσκευές του, τον φετινό Ιούλιο.

Η αμερικανική υπηρεσία Transportation Security Administration (TSA) ανέφερε ότι το προσωπικό της ανίχνευσε 15,3 όπλα ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον προηγούμενο μήνα. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν τα 5,1 όπλα ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η αύξηση είναι δύσκολο να αιτιολογηθεί, καθώς η TSA πραγματοποίησε 75% λιγότερους ελέγχους τον φετινό Ιούλιο λόγω της πανδημίας.

Πανδημία και εκλογές οι πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου

Μία πιθανή εξήγηση που δίνεται από κάποιους αναλυτές είναι, ότι η άνοδος συνδέεται με τη γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις 40 εκατομμύρια εκτιμά ότι μπορεί να φθάσουν οι πωλήσεις ο καθηγητής οικονομικών του Wesley College, Φίλιπ Λεβίν. Βασικός λόγος είναι ο κορωνοϊός και οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των επιβατών που έφεραν όπλο σε αμερικανικά αεροδρόμια
«Το 99,9% των φορών που πιάνουμε κάποιον η δικαιολογία είναι “συγγνώμη, το ξέχασα στην τσάντα μου” ή “κάποιος άλλος το έβαλε στις αποσκευές μου”. Οι επιβάτες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τι κουβαλάνε μαζί τους», επισημαίνει εκπρόσωπος της TSA. © Shutterstock

«Σε καιρούς αβεβαιότητας οι άνθρωποι φαίνεται να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς φέροντας όπλα και αυτό φαίνεται και στην πανδημία», τόνισε.

«Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το 80% των όπλων που βρέθηκαν ήταν οπλισμένα και ένα ατύχημα ήταν πολύ εύκολο να συμβεί», σημείωσε ο διευθυντής της TSA, Ντέιβιντ Πεκόσκε.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν φέρουν ένα όπλο στις αποσκευές του, κάνουν ένα μεγάλο και ακριβό λάθος», πρόσθεσε ο Πεκόσκε.

«Συγγνώμη το ξέχασα στην τσάντα μου»

Στις ΗΠΑ, απαγορεύεται στους επιβάτες να φέρουν όπλο μαζί τους στο αεροδρόμιο ή εντός αεροπλάνου. Οσοι ανακαλύπτονται να οπλοφορούν – ακόμη και από αμέλεια – τιμωρούνται με πρόστιμο.

«Το 99,9% των φορών που πιάνουμε κάποιον η δικαιολογία είναι “συγγνώμη, το ξέχασα στην τσάντα μου” ή “κάποιος άλλος το έβαλε στις αποσκευές μου”. Οι επιβάτες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τι κουβαλάνε μαζί τους», επισημαίνει εκπρόσωπος της TSA.

Αυτή τη στιγμή το πρόστιμο ξεκινά από 2,050 δολάρια για μη γεμάτο όπλο και φθάνει τα 4.100 δολάρια για γεμάτο. Οι ποινές μπορούν να φθάσουν μέχρι τα δέκα χιλιάδες δολάρια, ανάλογα τις κατηγορίες.

Οι επιβάτες, ωστόσο, μπορούν να έχουν όπλο στις αποσκευές τους αν δεν τις πάρουν μαζί τους στο αεροπλάνο.

«Τα όπλα πρέπει να είναι άδεια, μέσα σε ειδική θήκη, κλειδωμένα και σε διαφορετικό σημείο από τις γεμιστήρες. Γεμιστήρες και όλα τα εξαρτήματα όπλου απαγορεύονται επίσης επάνω στο αεροπλάνο».

με πληροφορίες από Independent, New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More