«Διαβατήρια προς πώληση»: οι κροίσοι αναζητούν καταφύγια μετά την πανδημία

«Διαβατήρια προς πώληση»: οι κροίσοι αναζητούν καταφύγια μετά την πανδημία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η πανδημία περιόρισε τις μετακινήσεις των περισσότερων ανθρώπων. Οι κροίσοι όμως βρήκαν νέες ευκαιρίες να διασχίζουν τα σύνορα, τα οποία παραμένουν κλειστά στους απλούς πολίτες.

Αυτός είναι ο κόσμος της «επενδυτικής μετανάστευσης», αναφέρει δημοσίευμα του CNN Travel σύμφωνα με το οποίο τα διαβατήρια χορηγούνται με βάση τον πλούτο και την επιθυμία των πλουσίων να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους σε άλλες χώρες του κόσμου.

Τα προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας (citizen-by-investment ή CIP) και της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου (π.χ. «χρυσή βίζα») είναι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες προσφέρουν στους κεφαλαιούχους τη δυνατότητα όχι μόνο να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους, μετακινώντας τα κεφάλαια τους σε μία άλλη χώρα, αλλά και να αποκτήσουν ένα νέο διαβατήριο.

Τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια, κύριοι λόγοι που οι κροίσοι, με προσωπικές περιουσίες συνήθως μεταξύ δύο και 50 εκατομμυρίων δολαρίων, επιλέγουν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα είναι η ελευθερία κινήσεων, οι φοροαπαλλαγές και οι πολιτικές ελευθερίες, που μπορεί να στερούνται στις χώρες τους.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας όμως, προστέθηκε και ο υγειονομικός παράγοντας στην εξίσωση. Οι πλούσιες οικογένειες αναζητούν «ασφαλή καταφύγια» για το μέλλον, εξετάζοντας το υγειονομικό σύστημα και την αντίδραση κάθε χώρας στην πανδημία, προτού αποφασίσουν.

Ποσο κοστίζουν τα διαβατήρια ανά χώρα

Η Καραϊβική προσφέρει τις πιο οικονομικές λύσεις για νέο διαβατήριο. Οι υπηκοότητες σε Αγιο Δομίνικο και Αγία Λουκία ξεκινούν από 100 χιλιάδες δολάρια, ενώ σε Γρενάδα και Αγιο Χριστόφορο στα 150 χιλιάδες δολάρια.

Στην Ευρώπη οι τιμές αυξάνονται. Σε Μαυροβούνιο και Πορτογαλία οι τιμές εκκινούν από 294 χιλιάδες δολάρια, στη Βουλγαρία από 588 χιλιάδες δολάρια, ενώ στην Κύπρο από τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Καναδάς και ΗΠΑ «κοστολογούν» τα διαβατήρια τους λίγο κάτω από το ένα εκατομμύριο δολάρια (894 και 900 χιλιάδες δολάρια αντίστοιχα), ενώ για να γίνει κάποιος πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επενδύσει 2,6 εκατ. δολάρια

Διαβατήρια προς «πώληση»: οι κροίσοι αναζητούν καταφύγια μετά την πανδημία
© CNN Travel

Μαυροβούνιο και Κύπρος στην κορυφή του ενδιαφέροντος

Οσον αφορά τα προγράμματα υπηκοότητας, το Μαυροβούνιο και η Κύπρος είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, με τις αιτήσεις και στις δύο χώρες να σημειώνουν 124% και 75% αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχα. Η Μάλτα επίσης παραμένει υψηλά στο ενδιαφέρον των πλουσίων.

«Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τη Μάλτα και την Κύπρο, γιατί εξασφαλίζει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτούς και τις οικογένειες τους», τονίζει στο CNN Travel ο Ντομινίκ Βόλεκ, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα υπηκοότητας, Henley & Partners.

«Δεν παρέχουν απλά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και καλύτερα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας από ότι οι χώρες των συμμετεχόντων», επισημαίνει ο Βόλεκ.

Η αντίδραση των κυβερνήσεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας απέναντι στην πανδημία έχει επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον προς τις δύο χώρες της Ωκεανίας.

Αλλάζει το προφίλ των συμμετεχόντων

Τους τελευταίους εννέα μήνες έχει παρατηρηθεί μία αλλαγή στο προφίλ των συμμετεχόντων: Αμερικανοί, Ινδοί και Νιγηριανοί έχουν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι αμερικανικές αιτήσεις συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 700% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Κροίσοι από αυτές τις χώρες προστίθενται στον μεγάλο αριθμό επενδυτών από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή που ασχολούνται με την αγορά διαβατηρίων.

Οι περισσότεροι αναζητούν ένα μέρος οπού θα μπορούσαν να περάσουν μία πιθανή επόμενη έξαρση της πανδημίας. Ακόμα και αν δεν έχουν άμεση πρόσβαση επιθυμούν να είναι έτοιμοι για την επόμενη πανδημία.

«Η σκέψη των περισσότερων βασίζεται στο γεγονός ότι οι μικρότερες χώρες έδειξαν καλά δείγματα γραφής στην αντιμετώπιση του ιού», αναφέρει στο CNN Travel ο Νούρι Κατς, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Apex Capital Partners.

«Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι εκτός ελέγχου όμως οι μικρότερες χώρες δεν έχουν δεχθεί τόσο ισχυρό πλήγμα» αναφέρει ο Κατς. «Για παραδειγμα πολλές χώρες της Καραϊβικής όπως η Ντομίνικα, η Αντίγκουα, η Μπαρμπούντα και ο Αγιος Χριστόφορος έχουν ελάχιστα κρούσματα».

Διαβατήρια προς «πώληση»: οι κροίσοι αναζητούν καταφύγια μετά την πανδημία
Τα προγράμματα υπηκοότητας στις χώρες της Καραϊβικής είναι σχετικά οικονομικά και προσφέρουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. © Shutterstock

Η ιστορία των προγραμμάτων υπηκοότητας

Το πρώτο πρόγραμμα εισήχθη το 1984 στο Αγιο Χριστόφορο. Από τότε δεκάδες τέτοια προγράμματα έχουν θεσμοθετηθεί στην Αυστρία, την Κύπρο, τη Μάλτα, Τουρκία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο και άλλες χώρες.

Τα προγράμματα επενεδυτικής μετανάστευσης προσφέρουν υπηκοότητα ή ιθαγένεια ως αντάλλαγμα σε μεγάλες επενδύσεις, συνήθως στους τομείς του real estate, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της κατασκευής υποδομών ή της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Τα προγράμματα υπηκοότητας στις χώρες της Καραϊβικής είναι σχετικά οικονομικά και προσφέρουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

«Αν έχεις περιουσία μεταξύ ενός και δέκα εκατομμυρίων, η Καραϊβική είναι ιδανική επιλογή», επισημαίνει ο Βόλεκ. «Επενδύοντας 100 χιλιάδες δολάρια στην Αντίγκουα ή στη Μπαρμπούντα μία οικογένεια τεσσάρων μπορεί να πάρει διαβατήριο σε περίπου τέσσερις με έξι μήνες».

Προβλέψεις για «πωλήσεις» 25 χιλιάδων διαβατηρίων φέτος

Το 2017 περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι απέκτησαν νέα διαβατήρια μέσα από προγράμματα CIPs. Το 2020 η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να εκτοξεύσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στους 25 χιλιάδες.

Οι υψηλές τιμές βέβαια δεν εγγυώνται και άμεση χορήγηση διαβατηρίου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία.

«Δεν υπάρχει τρόπος, ακόμα και ένας Ρώσος ολιγάρχης να πληρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια σε έναν πολιτικό και να φύγει με ένα διαβατήριο στα χέρια του», αναφέρει ο Βόλεκ. Ανάλογα με τη χώρα, η διαδικασία επεξεργασίας της αίτησης μπορεί να κρατήσει από λίγους μήνες έως και χρόνια.

Διαβατήρια προς «πώληση»: οι κροίσοι αναζητούν καταφύγια μετά την πανδημία
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή «συναλλαγή»: οι πλούσιοι επενδύουν χρήματα στην εκάστοτε χώρα και έτσι μπορούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους, απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, έναν καλύτερο τρόπο ζωής, έχοντας παράλληλα ένα «καταφύγιο» για καιρούς κρίσης. © Shutterstock

Συνήθως, τα χρήματα περνούν από λογιστικό έλεγχο και εξετάζεται το ποινικό μητρώο του αιτούντα.

«Παίρνοντας τη Μάλτα ως παράδειγμα, ο αιτών πρέπει να αποκαλύψει την πηγή των κεφαλαίων του και να προσκομίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά από μία χώρα στην οποία έχει ζήσει τουλάχιστον για έξι μήνες τα τελευταία 10 χρόνια», επισημαίνει ο Βόλεκ. «Το ποσοστό απόρριψης στη Μάλτα κινείται μεταξύ 20% και 25%».

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή «συναλλαγή»: οι πλούσιοι επενδύουν χρήματα στην εκάστοτε χώρα και έτσι μπορούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους, απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, έναν καλύτερο τρόπο ζωής, έχοντας παράλληλα ένα «καταφύγιο» για καιρούς κρίσης.

Το 2018, η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια άσκησε έντονη κριτική σε Μάλτα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι μέσω των προγραμμάτων υπηκοότητας, «πωλούν πρόσβαση στη Ζώνη Σενγκεν ή ακόμα και σε ευρωπαϊκά διαβατήρια, σε ξένους επενδυτές χωρίς καμία διαδικασία ελέγχου, διαφάνεια ή σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Ντένβερ, Τζόρτζ ΝτεΜαρτίνο, υποστηρίζει επιπλέον ότι μέσω τέτοιων προγραμμάτων οξύνονται οι ανισότητες.

«Τα προγράμματα αυτά απειλούν να υποβαθμίσουν τις πολιτικές σχέσεις, δίνοντας ειδικά προνόμια στους ήδη προνομιούχους», τονίζει ο ΝτεΜαρτίνο. «Τα προγράμματα δεν δημιουργούν την ανισότητα, αλλά την εντείνουν».

με πληροφορίες από CNN Travel

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More